Στην Περιφέρεια Αττικής «αλλάζουμε τα δεδομένα». Παράγουμε έργο και δίνουμε λύσεις αντιμετωπίζοντας κατεστημένα που επιμένουν στο χθες, τονίζει η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά την διενέργεια του 12ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, αναφερόμενη στο πλούσιο έργο υποδομών που συντελείται στην Ανατολική Αττική και στις διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της, με κορυφαία τη δημιουργία του ενάλιου καταδυτικού πάρκου…
Στόχος μας, υπογραμμίζει, «ως εγγύτερη Αρχή» στους πολίτες «στους οποίους και λογοδοτούμε», είναι να «γυρίσει σελίδα ο τόπος» και να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους. Ωστόσο «απαιτούνται μεταρρυθμίσεις για να μπει τέλος στην γραφειοκρατία και τη διαφορά» και να διευρυνθεί η συμμετοχικότητα, όπως έκανε και ο Κλεισθένης εγκαθιδρύοντας την Αθηναϊκή Δημοκρατία. «Λόγος, για τον οποίο πρότεινα και το όνομά του» στο επικείμενο αναβαθμισμένο νομοθετικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση, σημειώνει η περιφερειάρχης Αττικής και προσθέτει: «Συμβάλλουμε έτσι κι εμείς από την πλευρά της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε ένα νέο μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης. Της ανάπτυξης δηλαδή που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, παράγει αξιοπρεπείς δουλειές, στηρίζει το νέο επιχειρείν δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, και σέβεται το περιβάλλον. Της μόνης δηλαδή ανάπτυξης που μπορεί να βάλει την οικονομία πάνω σε στέρεες βάσεις, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, εντάσσονται και τα Περιφερειακά Συνέδρια τα οποία η κ.Δούρου χαρακτηρίζει «πρωτόγνωρη», «αποκεντρωμένη προσέγγιση»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:
Ερ: Κα Δούρου η Περιφέρεια Αττικής διοργάνωσε μέχρι στιγμής δύο Περιφερειακά συνέδρια, ένα στη Δυτική Αττική και ένα, την Παρασκευή και το Σάββατο, στο Τεχνολογικό- Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, στην Ανατολική Αττική. Πώς περιγράφετε τη διαδικασία αυτή;
Απ: Τα Αναπτυξιακά Περιφερειακά Συνέδρια είναι μια πολύ σπουδαία και πρωτόγνωρη, για τον τόπο μας, υπόθεση. Γιατί πρώτη φορά τον πρώτο λόγο για το που θα πάει η χώρα δεν τον έχουν τεχνοκράτες ή διάφοροι σύμβουλοι αλλά οι ίδιοι οι πολίτες. Οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι αλιείς, οι νέοι επιχειρηματίες, οι φορείς ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Όλοι όσοι δεν είχαν φωνή. Πλέον δεν είναι η Αθήνα που έχει τον πρώτο λόγο. Μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση της έννοιας της ανάπτυξης σε σχέση με το παρελθόν. Μια αποκεντρωμένη προσέγγιση, στον αντίποδα του αθηνοκεντρικού, υδροκέφαλου κράτους. Ο λόγος περνάει στους πολίτες, στην περιφέρεια. Συμβάλλουμε έτσι κι εμείς από την πλευρά της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε ένα νέο μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης. Της ανάπτυξης δηλαδή που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, παράγει αξιοπρεπείς δουλειές, στηρίζει το νέο επιχειρείν δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, και σέβεται το περιβάλλον. Της μόνης δηλαδή ανάπτυξης που μπορεί να βάλει την οικονομία πάνω σε στέρεες βάσεις, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.
Ερ: Στο πλαίσιο που περιγράψατε ποιός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειών, των Δήμων;
Απ: Οι περιφερειακές και τοπικές αρχές καταλαβαίνουν καλύτερα τα προβλήματα και τις αγωνίες των πολιτών, γιατί βρίσκονται κοντά τους. Για να δράσουν όμως αποτελεσματικά πρέπει να στηριχθούν με εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που δεν κοστίζουν, δεν επιβαρύνουν τους πολίτες. Αντιθέτως. Είναι μεταρρυθμίσεις που χωρίς δημοσιονομικό κόστος μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Να δώσουν διεξόδους και λύσεις. Να βάλουν τέλος στη γραφειοκρατία και το άλλοθί της, τη διαφθορά. Για το λόγο αυτό και πρότεινα να πάρουν οι μεταρρυθμίσεις το όνομα του Κλεισθένη. Του ανθρώπου που σφράγισε την Ιστορία καθώς με τις ριζοσπαστικές για την εποχή του μεταρρυθμίσεις, διεύρυνε τα δικαιώματα και τη συμμετοχικότητα των πολιτών στους θεσμούς, ιδρύοντας την Αθηναϊκή Δημοκρατία. Και δεν πρόκειται για μια θεωρητική συζήτηση. Γιατί το βάθεμα της τοπικής δημοκρατίας μας αφορά όλους. Γίνεται σήμερα και στην Ευρώπη μια συζήτηση από την οποία μπορούμε να αποκομίσουμε συγκεκριμένα παραδείγματα και πρακτικές για τρόπους λειτουργικής και ισόρροπης, δίκαιης ανάπτυξης. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό. Αλλά μπορούμε, όπως λέω συχνά, να κερδίσουμε από την εμπειρία άλλων χωρών, να αποφύγουμε τα λάθη τους, για να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που δεν βαραίνουν την τσέπη των πολιτών. Αυτός είναι ένας ασφαλής δρόμος, όχι απλά για να βγούμε από την επιτροπεία των μνημονίων, αλλά να μην οδηγηθούμε ξανά στο στρεβλό μοντέλο του παρελθόντος. Γιατί για τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τις δυσλειτουργίες και τις χρόνιες παθογένειες, δεν ευθύνονται τα μνημόνια αλλά οι πολιτικές που προηγήθηκαν και μας οδήγησαν στον γκρεμό.
Οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές μπορεί να μας είναι χρήσιμες και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού, καθώς εμείς, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι που, με ό,τι μέσα διαθέτουμε, πρώτοι δίνουμε χέρι βοήθειας στους ξεριζωμένους, καλύπτοντας βασικές τους ανάγκες.
Ερ: Ειδικότερα για την Ανατολική Αττική, η οποία παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές, ποιές μπορεί να είναι οι προοπτικές ανάπτυξής της.
Απ: Βεβαίως και εδώ ισχύει ό,τι και στις άλλες περιοχές του τόπου. Διαθέτει δηλαδή τεράστιες πλην όμως ανεκμετάλλευτες, εξαιτίας χρόνιων δυσλειτουργιών και παθογενειών, δυνατότητες παραγωγικής ανάπτυξης. Ειδικά η Ανατολική Αττική διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που μπορούν να την απογειώσουν, είτε πρόκειται για τον Αττικό Αμπελώνα είτε για το αρχαιότερο θέατρο του κόσμου, το Θορικό. Μπορεί έτσι να γίνει πόλος έλξης σε οικονομικό, επενδυτικό, τουριστικό επίπεδο. Ένα απτό παράδειγμα είναι η δημιουργία ενάλιου καταδυτικού πάρκου. Προϋπόθεση είναι να προχωρήσει άμεσα η σχετική νομοθετική ρύθμιση που έχουμε ζητήσει ως Περιφέρεια.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τους δήμους, επιχειρούμε να καλύψουμε ελλείψεις δεκαετιών σε επίπεδο κρίσιμων υποδομών. Δεν μπορεί καμία περιοχή να διεκδικεί ξένες επενδύσεις αν δεν έχουν λυθεί στοιχειώδη ζητήματα, όπως είναι η σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων ή η αντιπλημμυρική προστασία. Και στα θέματα αυτά, εμείς, εδώ και 3.5 χρόνια στην Περιφέρεια δίνουμε καθημερινά δείγμα γραφής. Δίνουμε λύσεις, στα σκουπίδια, στα λύματα, στις μετακινήσεις των μαθητών, στη στήριξη νέων αγροτών, νέων επιχειρηματιών. Αλλάζουμε τα δεδομένα.
Σήμερα στην Ανατολική Αττική εκτελούμε έργα 60 έργα, 34 εκατομμυρίων ευρώ ενώ προγραμματίζουμε τη δημοπράτηση άλλων 125 έργων συνολικού προϋπολογισμού 129 εκατομμυρίων ευρώ. Διασφαλίζουμε την προστασία των συμπολιτών μας. Σήμερα ‘τρέχουν’ αντιπλημμυρικά έργα, πάνω από 80 εκατομμύρια, στη Βάρη, στην Παλλήνη, στην Ανάβυσσο, στον Ωρωπό, στο Κορωπί. Προχωράμε σημαντικά έργα οδοποιίας στο Λαύριο, την Αρτέμιδα, τις Αχαρνές. Δημοπρατούμε άμεσα την ανακατασκευή και βελτίωση του οδικού άξονα Διονύσου -Νέας Μάκρης, που θα συνδέει με ασφάλεια αλλά και πιο γρήγορα την Ανατολική Αττική με το κεντρικό οδικό δίκτυο της Αττικής. Ένα έργο προϋπολογισμού 33,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ανοίξαμε για πρώτη φορά το Θορικό. Στηρίζουμε εμπράκτως τον παγκόσμιας ακτινοβολίας θεσμό του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Προωθούμε τον Αττικό Αμπελώνα – πολύτιμη προϋπόθεση πρωτογενούς ανάπτυξης. Είναι αρκετά; Σίγουρα όχι. Πολλές φορές όμως στην Περιφέρεια Αττικής λειτουργούμε ακόμη και πέρα από τις αρμοδιότητές μας. Αντιμετωπίζουμε συμφέροντα, μικρά και μεγάλα, που επιμένουν στο χθες. Βάζουμε πάνω από όλα, την ανάγκη να γυρίσει ο τόπος σελίδα. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη απέναντι στους πολίτες, στους οποίους λογοδοτούμε. Και είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Και ας το λάβουν υπόψη τους όλοι αυτό.
Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ