Δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια – Φόβοι για σκληρά αντίποινα του Ιράν

Ισμαήλ Χανίγια

Την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην κατοικία του στην Τεχεράνη ανακοίνωσαν η παλαιστιανιακή οργάνωση και το επίλεκτο σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, οι Φρουροί της Επανάστασης.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και ισχυρίστηκε ότι σκοτώθηκε σε επιδρομή των Ισραηλινών στην Τεχεράνη, όπου παρευρέθηκε για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν.

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Την ίδια στιγμή οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε σε επίθεση στην κατοικία του στην ιρανική πρωτεύουσα. «Συλλυπητήρια προς το ηρωικό έθνος της Παλαιστίνης και το ισλαμικό έθνος και τους μαχητές του Μετώπου Αντίστασης και το ευγενές έθνος του Ιράν. Σήμερα το πρωί (Τετάρτη) η κατοικία του κ. Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Ισλαμικής Αντίστασης της Χαμάς, χτυπήθηκε στην Τεχεράνη και μετά από αυτό το περιστατικό, ο ίδιος και ένας από τους σωματοφύλακές του μαρτύρησαν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι ιρανικές αρχές διενεργούν έρευνα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ιράν: Θα προβεί σε αντίποινα;

Τα μηνύματα που έρχονται από τους διεθνείς αναλυτές δεν είναι ευοίωνα. Το Ιράν θεωρείται δεδομένο ότι θα υποχρεωθεί με κάποιον τρόπο να προχωρήσει σε αντίποινα εάν δεν θέλει να φανεί ο αδύναμος κρίκος στην Μέση Ανατολή.

Τον περασμένο Απρίλιο ο ισραηλινός στρατός χτύπησε το προξενείο του Ιράν στην Δαμασκό και σκότωσε 16 άτομα ανάμεσα τους και τον διοικητή της δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επαναστάσης, Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί. Αυτό υποχρέωσε το Ιράν να προχωρήσει μερικές μέρες μετά σε σε αεροπορική επιδρομή κατά του Ισραήλ με drones. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχαμε ευθεία επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Όλοι, λοιπόν, αναρωτιούνται τώρα πώς θα απαντήσει το Ιράν όταν ο ηγέτης της Χαμάς δολοφονείται στην καρδιά της ιρανικής πρωτεύουσας λίγο μετά την ορκομωσία του νέου προέδρου της χώρας.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, Χασάν Μπαράρι λέει στο Al Jazeera ότι δεν εξεπλάγη από τη δολοφονία του Χανίγια. «Αυτή είναι μια διακηρυγμένη πολιτική του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου έχει πει ότι θα στοχεύσει τους ηγέτες της Χαμάς εντός ή εκτός της Γάζας», αναφέρει ο καθηγητής.

Και συνεχίζει: «Ήταν σαφές ότι θα προσπαθούσαν να το κάνουν αυτό, αλλά δεν περίμενα να συμβεί στην Τεχεράνη. Γνωρίζουμε πώς αντέδρασαν οι Ιρανοί όταν το Ισραήλ στόχευσε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και πώς η διεθνής κοινότητα συσπειρώθηκε για να υποστηρίξει το Ισραήλ και προσπάθησε να διαλύσει το ενδεχόμενο πολέμου».

Ωστόσο δήλωσε ότι αυτή την φορά το Ισραήλ το παρατράβηξε με τη στοχοποίηση του Χανίγια στην Τεχεράνη. «Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την ίδια την Τεχεράνη και ένα μήνυμα προς όλους ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον πόλεμο», καταλήγει ο καθηγητής.

Exit mobile version