Oυάσιγκτον, του Θανάση Τσίτσα
Συσκότιση επιβλήθηκε στο ΔΝΤ από την Κριστίν Λαγκάρντ για όσα διαδραματίστηκαν και ειπώθηκαν στην προχθεσινή «μίνι» Σύνοδος Κορυφής στο Βερολίνο.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ενημέρωσε αργά χθες το απόγευμα επί μία ώρα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τα αποτελέσματα της πενταμερούς στη γερμανική πρωτεύουσα, απαιτώντας να μη γίνει ουδεμία διαρροή για το περιεχόμενο της.
Αθήνα και θεσμοί, όσο πλησιάζει το τέλος της διαπραγμάτευσης παίρνουν θέσης μάχης και επιμένουν σʼ ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ με άγνωστη κατάληξη.
Ανώτατος αξιωματούχος και στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την έξοδο του από την έδρα του Οργανισμού, μετά το τέλος της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, αφού απέφυγε να αξιολογήσει της προτάσεις της Αθήνας είπε στους Ελληνες ανταποκριτές ότι «φθάνουμε στο τέλος του δρόμου…και υπάρχει μια διορία προς την ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει μια λύση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει η Ελλάδα» και αμέσως μετά αποχώρησε.
Τους Έλληνες ανταποκριτές απέφυγε και ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος απλά είπε «…το ξέρετε ότι δεν μπορώ να μιλήσω».
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το Real.gr από πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, η Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια γενικόλογη τοποθέτηση της, υπό την πίεση να μην διαρρεύσει τίποτα, παρουσίασε προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τα αποτελέσματα των επαφών της στο Βερολίνο, τις ελληνικές προτάσεις καθώς και την κοινή αντιπρόταση των δανειστών που θα δοθεί σήμερα το βράδυ στην συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις ανέφερε στο Real.gr ότι: αν «η αντιπρόταση γίνει αποδεκτή από την Αθήνα θα λύνει το πρόβλημα της χρηματοδότησης στο διηνεκές και της βιωσιμότητας του χρέους».
Σε αντάλλαγμα απαιτούνται σκληρά μέτρα από την Ελλάδα ύψους 5 δισ. ευρώ μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περικοπές σε συντάξεις και η επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου αξιωματούχου τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην 5η αξιολόγηση που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειστές υιοθέτησαν τη γραμμή του ΔΝΤ.
«Η αντιπρόταση που θα κατατεθεί σήμερα στον Ελληνα πρωθυπουργό είναι αυτή που έχει την πλειοψηφία της πενταμερούς» αφήνοντας να εννοηθεί τις διαφορές που υποβόσκουν μεταξύ των δανειστών.
Εγκυρες πηγές από την Ουάσιγκτον, ισχυρίζονται ότι η πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο έγινε με σκοπό όχι για να εξεταστεί το 47 σελίδων σχέδιο του Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά για να υπάρξει μια κοινή πρόταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές τους.
Η πρόσκληση στη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμάται εγκύρως, ότι ήταν ισοδύναμη της υιοθέτησης της γραμμής Σόιμπλε στην αντιπρόταση που θα παρουσιάσουν σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εμφανίστηκε προβληματισμένη από το οικονομικό πακέτο που προωθείται και για τη διαφαινόμενη ρήξη αφού οι δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να ωθήσουν την Αθήνα στο να απορρίψει το σχέδιο τους.
την πενταμερή που διεξήχθη στο Βερολίνο έγινε λοιπόν μια προσπάθεια η κ. Μέρκελ τελικά να συνταχθεί και να υποστηρίξει την αντιπρόταση των δανειστών.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, φέρεται κατά τις ίδιες πηγές, να έχει προειδοποιήσει ότι είναι διατεθειμένος να προκαλέσει κρίση στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό αν δεν επικρατήσει η σκληρή γραμμή του διαμέσου αυτής της αντιπρότασης.
Ο Β Σόιμπλε έχει θέσει ζήτημα αξιοπιστίας της ευρωζώνης και αν αλλάξει η στρατηγική δεν κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνασπισμού.
Πηγή: real.gr