Στις πλουσιότερες χώρες μεταναστεύουν οι άνθρωποι από τις φτωχότερες χώρες του Νοτίου ημισφαιρίου, και επιλέγουν κυρίως τα βορειότερα σημεία του πλανήτη, αναζητώντας ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον.
Σύμφωνα με στοιχεία από το ΔΝΤ, οι πρώτες επιλογές των μεταναστών είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Βόρεια Ευρώπη. Έκπληξη αποτελούν οι χώρες του Κόλπου και ειδικά το Καζακστάν που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς.
Την Ελλάδα, σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσιάζει το MarketWatch, επιλέγουν μετανάστες σε ποσοστό 5%- 10%. Οι μετανάστες που μετακινούνται για ανθρωπιστικούς λόγους πηγαίνουν κυρίως σε γειτονικές χώρες, αναζητώντας άσυλο σε χώρες που δεν έχουν πόλεμο. Όπως γίνεται τώρα στην περίπτωση των προσφύγων από τη Συρία.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, ο αριθμός των μεταναστών έχει τριπλασιαστεί από το 1960. Το υψηλό ποσοστό μετανάστευσης αυξάνει και τη δυσπιστία των πολιτών των πλουσιότερων χωρών, οι οποίοι θεωρούν πως οι «εισερχόμενοι» πολίτες πιέζουν τους μισθούς και τους παίρνουν τις δουλειές.