ΔΝΤ: Δεν έχουμε στοιχεία για την επίπτωση του προσφυγικού στην Ελλάδα

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το ΔΝΤ για το ενδεχόμενο να βοηθήσει την Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης δημιουργώντας ωστόσο ερωτήηματα για το κατά πόσο η Ελληνική κυβέρνηση έχει προωθήσει στοιχεία σχετικά με την επίπτωση του προσφυγικού στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί το ζήτημα, της επιπλέον δημοσιονομικής πίεσης που δέχεται η Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών, στο πλαίσιο των επαφών του κουαρτέτου με την κυβέρνηση, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία ή εκτίμηση επ’ αυτού.

Ειδικότερα, ο κ. Ράις ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου:

«Η κ. Λαγκάρντ δημοσίευσε ένα άρθρο χθες και έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων. Τόνισε ότι οι χώρες που έχουν κάνει τα περισσότερα και έχουν καλωσορίσεις τους πρόσφυγες, πρέπει να επαινεθούν. Στο πλαίσιο αυτό, έφερε το παράδειγμα της Ιορδανίας, όπου οι δημοσιονομικοί στόχοι ρυθμίστηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα για την αντιμετώπιση των δημόσιων οικονομικών πιέσεων από την υποστήριξη των προσφύγων. Μήπως η κ. Λαγκάρντ σκοπεύει να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ελαφρύνουν το Ελληνικό Πρόγραμμα, να κάνουν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα για να βοηθήσουν την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, από τη στιγμή που έκανε το ίδιο, πριν από λίγους μήνες, με ορισμένες αφρικανικές χώρες που υπέφεραν από τον ιό του Έμπολα;»

Η απάντηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ είχε ως εξής:

«Οι συζητήσεις επί των πολιτικών συνεχίζονται, όπως γνωρίζετε έχουμε αποστολή στο έδαφος, συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM ώστε να αξιολογήσουμε την πρόοδο στην εφαρμογή της πολιτικής και τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες υπό το πρόγραμμα αυτό. Θα περίμενα λοιπόν στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων να τεθούν θέματα επιπλέον δημοσιονομικής πίεσης που μπορεί να αντιμετωπίζει η χώρα και να συζητηθούν σε αυτό το γενικό πλαίσιο. Δεν έχω συγκεκριμένη γνώση… Το μπλογκ της διευθύντριας δεν αναφερόταν σε θέματα συγκεκριμένων χωρών, και το παράδειγμα της Ιορδανίας δόθηκε καθώς το ΔΝΤ μπόρεσε να βοηθήσει με τη δημοσιονομική ευελιξία και το δημοσιονομικό πρόγραμμα, με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων που δέχεται η χώρα».

Exit mobile version