Quantcast
«Dirty Exit» και χρεοκοπία για την Ελλάδα «βλέπει» η Die Welt - enikonomia.gr
share

«Dirty Exit» και χρεοκοπία για την Ελλάδα «βλέπει» η Die Welt

δημοσιεύτηκε:

Αντί να λάβει επιπλέον βοήθεια η Ελλάδα κινδυνεύει με ένα «dirty exit» από τις μεταρρυθμίσεις, από την αριστερή κυβέρνηση που πιθανώς να προκύψει μετά τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου στην Ελλάδα και να χάσει έτσι την χρηματοδότηση διάσωσης της αναφέρει με άρθρο γνώμης η die Welt την Παρασκευή. 

Ο συντάκτης του άρθρου στην συνέχεια περιγράφει την πορεία των διαπραγματεύσεων και των αιτημάτων για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα από την κυβέρνηση Σαμαρά που οδηγήθηκε στην παράταση και την εσπευσμένη προεδρική εκλογή για να καταλήξει ότι η χώρα πλέον βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο επιλογών, χωρίς σχεδιασμό.

Τα πράγματα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν είχαν προχωρήσει γρηγορότερα οι μεταρρυθμίσεις αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου κάτι που δεν έγινε. Από το 2013 μάλιστα η κυβέρνηση ζητούσε ελάφρυνση του προγράμματος την ώρα που στην Γερμανία η κυβέρνηση γνώρισε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει τρίτο πρόγραμμα.     

Το άρθρο αναφέρεται στην συνέχεια στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζοντας ένα πίνακα με την πορεία αυτή, ενώ σημειώνει ότι η πλειοψηφία των Γερμανών επιθυμεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

 

 

Όλα όμως, διαπιστώνει ο συντάκτης του άρθρου, μπαίνουν σε κατάσταση αναμονής μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, και ίσως για αρκετά μεγαλύτερο διάστημα στο μέλλον μια που με τον Αντώνη Σαμαρά είχαν προχωρήσει πολύ, ενώ με μια κυβέρνηση Τσίπρα τα πάντα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν.

Αν και Αλέξης Τσίπρας στις επαφές του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν περισσότερο διαλλακτικός στις απαιτήσεις των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον από ότι εμφανίζεται στο δημόσιο λόγο του στα ΜΜΕ νέες περίπλοκες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν εάν αναλάβει την κυβέρνηση. Στο Βερολίνο όμως πιστεύουν ότι θα χάσουν επαφή με τον Τσίπρα για ένα τουλάχιστον εξάμηνο που είναι κρίσιμο για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, γιατί Μάρτιο και Φεβρουάριο η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις να καλύψει σε ΔΝΤ και Ευρώπη για να θεωρηθεί επιτυχές το πρόγραμμα που λήγει. Αν μάλιστα το πρόγραμμα αποτύχει το dirty exit είναι μια πιθανή εξέλιξη που θα οδηγήσει νέα χρεοκοπία τη χώρα.

  

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.