Tου Φοίβου Κλαυδιανού
Θετικά αποτιμούν στην ελληνική κυβέρνηση τη χθεσινή δίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θεωρείται ότι επιβεβαίωσε την αισιοδοξία που υπήρχε τις προηγούμενες βδομάδες στην Αθήνα για μια γενναιότερη προσέγγιση των δύο πλευρών, παρόλο ότι είχε γίνει η επιλογή να κρατηθεί χαμηλά ο πήχης επικοινωνιακά.
Καταρχάς, εκτιμούν ότι υπήρξε ειλικρινής διάλογος και καθαρές κουβέντες για το σύνολο της ατζέντας, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται ρητά στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, τα επικίνδυνα επεισόδια στο Αιγαίο, το casus belli και στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο.
Τα δύο νέα βήματα
Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το σημαντικότερο είναι ότι επιτεύχθηκαν δύο νέα βήματα προόδου στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν δημόσια μάλιστα την εκτίμηση ότι προτάχθηκε η θετική ατζέντα για τις σχέσεις των δύο χωρών. Χαρακτηριστικού του κλίματος αυτού ήταν η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού ότι δεν πρέπει να αποδεχθούμε το φαύλο κύκλο της έντασης ως κισμέτ και πρέπει να ακολουθήσουμε τους λαούς μας που έρχονται πιο κοντά.
Συγκεκριμένα, το πρώτο βήμα αφορά τη συμφωνία για τη διαμόρφωση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη και Χουλουσί Ακάρ, κάτι που είχε τεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής πλευράς το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με τη συνάντηση στην Άγκυρα. Στα διπλωματικά θέματα συμφωνήθηκε, ακόμη, η εκκίνηση προπαρασκευαστικών συζητήσεων για το Κυπριακό ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η εμβάθυνση της συνεργασίας για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου.
Το δεύτερο βήμα, σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, έχει να κάνει με την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Σε αυτή την κατεύθυνση, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι επαφές των δύο υπουργείων Οικονομίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, καθώς και η διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ για επενδύσεις.
Απέφυγαν τα αγκάθια
Σε ό,τι αφορά το θέμα των «8», κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι δεν βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Αντιθέτως, όταν κατά τη συνηθισμένη τακτική του το έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για τον σεβασμό των αποφάσεων της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης.
Τέλος, από την κυβέρνηση τονίζουν τη σημασία του ότι ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να κάνει αναφορά σε “μειονότητα”, γκρίζες ζώνες και τη συνθήκη της Λωζάννης.
Πηγή: Real.gr