Δίνουν, άμεσα, ελάφρυνση χρέους αλλά ζητούν πιο σκληρά μέτρα

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Το χαρτί της άμεσης συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους έπαιξαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να πείσουν το ΔΝΤ να έρθει στην Αθήνα και την Κυβέρνηση να σβήσει τελείως τις κόκκινες γραμμές ώστε η αξιολόγηση να κλείσει πριν το Πάσχα ( των Ορθοδόξων).

Παράλληλα βέβαια έστειλαν την μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδα η οποία πρέπει να κάνει πίσω σε ασφαλιστικό φορολογικό και κόκκινα δάνεια ώστε να υπογραφεί η συμφωνία για την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Τρόικα των δανειστών ( ΕΕ ΕΚΤ ΕΜΣ) η οποία επιστρέφει από σήμερα στην Ελλάδα μαζί με τους ανθρώπους του ταμείου.

Ο ουσιαστικός ρόλος του ΔΝΤ θα ξεκινήσει σε δεύτερο χρόνο. Αφού η Αθήνα μετά την συμφωνία πάρει ένα μέρος από την δόση των 5,7 δις ευρώ ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες θα ξεκινήσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους.

Στην φάση αυτή το ΔΝΤ γνωρίζοντας τα μέτρα που θα έχει πάρει η Ελλάδα ( η αξιολόγηση θα κλείσει αφού η Κυβέρνηση έχει ψηφίσει τα πάντα ) θα συμμετέχει στην συζήτηση για το χρέος και την λύση που σκοπεύουν να δώσουν οι ευρωπαίοι.

Χθες ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλουμ μίλησε για «δημοσιονομικά κενά που θα πρέπει να καλυφθούν καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα” ενώ τόνισε ότι τα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν μόλις οι θεσμοί διαπιστώσουν πόσο “βαθιές” μπορεί να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ. Πιέρ Μοσκοβισί έδωσε και την ατζέντα των συνομιλιών σε πέντε βασικά θέματα στα οποία υπάρχουν μικρές ή μεγάλες διαφορές με την Ελληνική Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ανέφερε:

1 Τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού όπου υπάρχει πίεση για χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης περικοπή και των υφιστάμενων συντάξεων όπου η ΕΕ φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί μειώσεις μόνο στα ρετιρέ. Ζητά επίσης εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της εθνικής σύνταξης και κατοχύρωσή της στα 20 αντί των 15 ετών εργασίας.

2 Τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος όπου οι δανειστές πιέζουν ανεξάρτητα από την θέσπιση του ανώτατου συντελεστή του 50% να υπάρξει αναθεώρηση του αφορολόγητου των 9950 ευρώ επανεξέταση των υπολοίπων φοροαπαλλαγών και αύξηση της φορολογίας των αγροτών ώστε μέχρι και το τέλος του 2017 να φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

3 Τις αλλαγές στην στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών , με πρώτη την ΓΓΔΕ όπου ακόμη εκκρεμεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της , την αρχή ανταγωνισμού αλλά και την ΕΛΣΤΑΤ όπου εκκρεμεί ακόμη ο διορισμός Γενικούς Γραμματέα.

4 Τη διαχείριση των κόκκινων δάνειων” όπου η ΕΚΤ είναι ο πιο σκληρός παίχτης ζητώντας πιεστικά η αγορά δανείων να λειτουργήσει χωρίς κανένα περιορισμό προκειμένου να εξυγιανθούν το ταχύτερο δυνατό τα χαρτοφυλάκια των τεσσάρων μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών.

5 Το ταμείο αποκρατικοποιήσεων όπου οι ευρωπαίοι δανειστές πιέζουν για να είναι απολύτως λειτουργικό πριν το τέλος της πρώτης αξιολόγησης . Αυτό σημάνει ότι σε χρόνο ρεκόρ θα πρέπει να ψηφιστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας να λυθούν όποια προβλήματα έχει η μεταβίβαση μ περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ την ΕΤΑΔ και το ΤΧΣ και να διοριστεί διοικητικό συμβούλιο.
Το κρίσιμο σημείο θα είναι αν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ΔΝΤ μείνει ικανοποιημένο από την λύση που θα δοθεί για το χρέος και πιστοποιήσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ή θα ζητήσει και νέα μέτρα.

Exit mobile version