Δημοσιοποιήθηκαν οι θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο του κόμματος

Η ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις Θέσεις της για το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ που θα πραγματοποιηθεί στο τετραήμερο 30 Μαρτίου-2 Απριλίου 2017 με σύνθημα: “Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ. Για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία. Για την εξουσία-το σοσιαλισμό”. Στον πρόλογο των Θέσεων, που δημοσιεύονται στο σημερινό “Ριζοσπάστη”, επισημαίνεται ότι το βασικό περιεχόμενο του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ συμπυκνώνεται στο εξής: “Ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπροστά στο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία”.

Αναφορικά με τις διεθνείς και εσωτερικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που μεσολάβησαν από το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η ΚΕ του κόμματος σημειώνει ότι “τα συμπεράσματα και η πείρα που βγαίνει από αυτές, καθώς και τα καθήκοντα που προκύπτουν από την ανάλυση και την μελέτη τους, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο του θέματος του 20ου Συνεδρίου. Σε αυτό επιδιώκουμε να δώσουμε -όσο μπορούμε καλύτερα- απαντήσεις, ερμηνείες, προβλέψεις και, στην βάση αυτών, κατευθύνσεις για το επόμενο διάστημα”.

Η ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι “βασικός στόχος των Θέσεων για το 20ο Συνέδριο και της εσωκομματικής συζήτησης που θα ξεκινήσει μετά τη δημοσίευσή τους, όπως και των τελικών αποφάσεων του Συνεδρίου είναι το ολόπλευρο ιδεολογικό-πολιτικό-οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος και της Νεολαίας του ως κόμματος της επαναστατικής ανατροπής”.

Στις Θέσεις αναλύονται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την προώθηση της στρατηγικής του κόμματος κάτω από όλες τις συνθήκες, με ιδιαίτερη επισήμανση στις εξής:

-Οικοδόμηση Κομματικών Οργανώσεων “παντός καιρού” σε εργασιακούς χώρους και κλάδους στρατηγικής σημασίας

-Ανάπτυξη δικτύου Κομματικών Οργανώσεων “παντού όπου ‘χτυπά η καρδιά’ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.”

-Ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ “ώστε να παίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο τους.”

-Διεύρυνση της επιρροής και της εμβέλειας του ΚΚΕ “σε όλο και νέες εργατικές-λαϊκές μάζες που εκφράζουν δυσαρέσκεια απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα, στη φτώχεια και την ανεργία που αυτό “γεννά”, αλλά και απέναντι σε όλους τους διαχειριστές της καπιταλιστικής οικονομίας και του σάπιου και διεφθαρμένου αστικού πολιτικού συστήματος, του αστικού κράτους.”

-“Πρωτοπόρα δουλειά για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.”

-Προώθηση της “κοινωνικής συμμαχίας εργατών του ιδιωτικού και κρατικού τομέα, των βιοπαλαιστών αγροτών και άλλων αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ” και ένταξη σε αυτήν όλο και περισσότερων δυνάμεων νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών.

Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ο Συνέδριο του κόμματος, αποτελούνται από 4 κεφάλαια και επιμέρους υποκεφάλαια.

Το πρώτο κεφάλαιο αφορά τις εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και περιέχει τις εκτιμήσεις για τις οικονομικές-κοινωνικές εξελίξεις στον κόσμο, στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Το δεύτερο κεφάλαιο αφορά την θέση της Ελλάδας στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα, την θέση της μέσα στην ΕΕ και την σχέση εθνικού-διεθνικού στην καπιταλιστική εξέλιξη και στην ταξική πάλη.

Το τρίτο κεφάλαιο αφορά την εκτίμηση των σημερινών εξελίξεων στην Ελλάδα, τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στην κατάσταση της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Στο κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνεται, επίσης, εκτίμηση για την κυβερνητική πολιτική καθώς και για την πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται, ιδιαίτερα τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στον απολογισμό δράσης από το 19ο Συνέδριο και στα νέα καθήκοντα του κόμματος και της Νεολαίας του έως το 21ο Συνέδριο.

Στον πρόλογο των Θέσεων, σημειώνεται ότι “η χρονιά που πραγματοποιείται το 20ο Συνέδριο, είναι χρονιά της επετείου των 100 χρόνων από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917, στην Ρωσία, με επικεφαλής το Κόμμα του Λένιν που άνοιξε τον δρόμο στην εργατική τάξη, στους λαούς όλου του κόσμου να διεκδικήσουν και να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία. Ανεξάρτητα από τα λάθη, τις αδυναμίες, τις ελλείψεις, την αντεπαναστατική κατάληξη και το ιστορικό πισωγύρισμα, ο πάγος έσπασε, η γραμμή χαράχτηκε, ο δρόμος άνοιξε”.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι “το 2018, το ΚΚΕ συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και δράσης από την ίδρυσή του στον Πειραιά, τον Νοέμβρη του 1918” με την ΚΕ του κόμματος να τονίζει “πρόκειται για μια πορεία μέσα στην οποία στάθηκε όρθιο, έδωσε το “παρών” σε όλους τους αγώνες του λαού, φώτισε τον δρόμο της πάλης για τη νέα κοινωνία, για την τελική απελευθέρωση της εργατικής τάξης, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό”.

“Την ίδια στιγμή, το ΚΚΕ αποδεικνύει από τον ίδιο του τον επαναστατικό χαρακτήρα και δράση, γιατί, παρά την εκατονταετή πορεία του, είναι το πιο νέο κόμμα: Γιατί αυτό που διακηρύσσει για τις σχέσεις ιδιοκτησίας όλες τις κοινωνικές σχέσεις, συνολικά την κοινωνική οργάνωση, είναι το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικό προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα. Γιατί στο πρώτο ιστορικό εγχείρημα οικοδόμησης της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής κοινωνίας, η πρώτη απόπειρα απέδειξε αυτήν την τάση, παρά το γεγονός ότι δεν απόκτησε την εσωτερική και εξωτερική δύναμη να νικήσει οριστικά” τονίζεται, επίσης, στο κείμενο.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τα μέλη του κόμματος και της ΚΝΕ να μελετήσουν τις Θέσεις για το 20ο Συνέδριο, να συμβάλλουν στην βελτίωσή τους, με τον προβληματισμό τους και τις υποδείξεις τους, προσθέτοντας ότι “ο προσυνεδριακός διάλογος, οπωσδήποτε περιλαμβάνει και την συζήτηση των Θέσεων και την συγκέντρωση γνωμών και παρατηρήσεων από φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ, από κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που -ανεξάρτητα από επιμέρους απόψεις- κατανοεί την αναγκαιότητα ενός πολύ πιο ισχυρού ΚΚΕ με επιστημονικά επεξεργασμένες θέσεις, ισχυρού στον αγώνα για την αναγκαία ανασύνταξη του κινήματος, στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την φτώχεια, στοναγώνα για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση για την κοινωνική ανατροπή και την εργατική εξουσία”.


Exit mobile version