Για τις καταργήσεις εντύπων που χρειάζονταν για την πραγματοποίηση συναλλαγών στο Δημόσιο μίλησε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” News Room”.
«Η εξυπηρέτηση του πολίτη σημαίνει πρέπει να γνωρίζει λιγότερα για το τι χρειάζεται να κάνει η δημόσια διοίκηση. Να γνωρίζει λιγότερα για τα πιστοποιητικά τα οποία χρειάζεται να εκδοθούν. Για το λόγο αυτό κάναμε μια σημαντική νομοθετική προσπάθεια όπου θα μπορέσουμε να καταργήσουμε πιστοποιητικά με την απλή λογική ότι θεσμοθετούμε ότι το Δημόσιο θα το δίνει από μια υπηρεσία του, σε μια άλλη αυτόματα, μέσω της διαλειτουργικότητας, όπως λέμε δηλαδή του τεχνικού αυτού όρου, έτσι ώστε να μη χρειάζεται ο πολίτης να κάνει κάτι ο ίδιος» σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Το παράδειγμα
Και παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα:
«Αυτό το οποίο θεσμοθετούμε με αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι αυτό που κάνουμε θα οδηγήσει και θα καταργήσει πιστοποιητικά. Να δώσω ένα παράδειγμα. Σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, παραδείγματος χάριν, υπάρχει το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Ήδη ένα εκατομμύριο τουλάχιστον ενημερότητες ετησίως αντλούνται ηλεκτρονικά. Το κάνουμε δηλαδή τα τελευταία 5 χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς του δημοσίου για να πληρώσουν κάποιον φοιτητή, παραδείγματος χάριν σε ένα πανεπιστήμιο, δεν του ζητάνε να προσκομίσει ένα πιστοποιητικό, γίνεται αυτόματα. Αυτό το πράγμα αν το κάνουν συνολικά για τους φορείς του δημοσίου, γιατί κάποιοι λίγοι ακόμα έχουν το πάρουν αυτόματα, τότε δεν θα υπάρχει η ανάγκη να εκδίδεται αυτό.
Το μόνο πράγμα που θα χρειάζεται να γνωρίζει ο πολίτης είναι να μην χρωστά στην εφορία, το οποίο είναι η απλή έννοια, χωρίς να μιλάμε κάθε φορά για το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.
Ας πούμε οικογενειακής κατάστασης για ένα σύνολο από χρήσεις, αυτόματα μια δημόσια υπηρεσία θα μπορεί να το λαμβάνει αυτό, έτσι ώστε να μη χρειάζεται το πολίτης να το προσκομίζει ούτε ψηφιακά, ούτε σε έντυπη μορφή με κανένα τρόπο και είναι κάτι το οποίο το κάνουμε, απλώς το θεσμοθετούμε κιόλας και επίσημα.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις αυτά τα στοιχεία αντλούνται αυτόματα. Παραδείγματος χάρη, να είσαι επιλέξιμος για ένα επίδομα, μια οικονομική ενίσχυση, το πόσα παιδιά έχεις το παίρνουμε αυτόματα ως πληροφορία, δεν χρειάζεται το δημόσιο κάθε φορά να υποχρεώνει τον πολίτη να το προσκομίζει. Όμως υπάρχουν ακόμα κάποιες περιπτώσεις όπου χρειάζεται ο πολίτης να το προσκομίσει . Και σε αυτές λοιπόν θα βάλουμε τον πολίτη να μην κάνει απολύτως τίποτα. Θα αντλεί το δημόσιο τα στοιχεία αυτά μια υπηρεσία από την άλλη, έτσι ώστε να οδηγήσουμε αυτό το οποίο λέμε σε εισαγωγικά κατάργηση των πιστοποιητικών».