«Θα γίνεται αποτίμηση των υπηρεσιών του Δημοσίου από τους ίδιους τους πολίτες», όπως γνωστοποίησε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Εν συνεχεία η κ. Κεραμέως παρέθεσε ένα παράδειγμα για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη.
Όπως είπε, θα πηγαίνει ο πολίτης στο ΚΕΠ και μόλις αποχωρήσει από αυτό θα λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό του που θα λέει: ” Ήσουν στο τάδε ΚΕΠ λύθηκε το πρόβλημα σου ; Είχες καλή εξυπηρέτηση; ” Δηλαδή με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο πολίτης να αποτιμήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου εάν το επιθυμεί, σημείωσε. «Είναι πάρα πολύ σημαντικά τα ΚΕΠ. Και ο στόχος είναι όσο το δυνατόν να γίνονται μικρότερες ενέργειες εκ μέρους των πολιτών. Δηλαδή όσο πιο εύκολα για τον πολίτη να παίρνει το αποτέλεσμα που χρειάζεται».
«Αυτό το κάνουμε για δύο λόγους:
- Ο πρώτος στόχος είναι να ενδυναμώσουμε τη φωνή των πολιτών. Θέλουμε η φωνή τους να ακούγεται ακόμη πιο δυνατά
- και ο δεύτερος στόχος είναι να ενισχύσουμε, και με αυτό το μέτρο, την παρεχόμενη υπηρεσία στους πολίτες»
Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν αυτό θα ισχύσει και για τα νοσοκομεία. Απάντησε καταφατικά πως «Ναι. Είναι ο στόχος. Είναι ένα καινούργιο έργο, είναι μια καινούργια σύλληψη. Ο στόχος είναι να εφαρμοστεί αυτό συνολικά στο δημόσιο». Όσον αφορά στο πότε θα εφαρμοστεί αυτό είπε πως «Ήδη ετοιμάζεται. Ο σκοπός είναι το επόμενο διάστημα αυτό να τεθεί σε εφαρμογή».
Για τις προσλήψεις
Επίσης μίλησε και για το θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο. «Το 2024 θα γίνουν 16.500 προσλήψεις στο δημόσιο», είπε επισημαίνοντας ότι δίνεται έμφαση στους τομείς που αφορούν την υγεία, την κλιματική κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, αλλά και στην υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Θα γίνουν 6.500 προσλήψεις μόνο στην υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «με ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούμε να προβλέπουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ποιες θα είναι οι ανάγκες του δημοσίου, για να μπορέσουμε πιο στοχευμένα να κάνουμε προσλήψεις».
Ωστόσο, η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «πριν αναλάβει κάποιος θέση στο δημόσιο θα περνάει τεστ δεξιοτήτων. Μπαίνουν κριτήρια, οι πρώτοι 15 περνούν στην επόμενη φάση. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει επιπλέον φίλτρα αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας, προκειμένου σε αυτούς τους κρίσιμους φορείς, να έχουμε τους καλύτερους».