Δήμος Κρωπίας: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα εναλλακτικής διαχείρισης ενδυμάτων και υποδημάτων

Σε πρόγραμμα εναλλακτικής διαχείρισης ενδυμάτων και υποδημάτων, με τη συγκέντρωσή τους σε κόκκινους κάδους ανακύκλωσης, προχώρησε ο δήμος Κρωπίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Η συγκεκριμένη δράση, είναι με ανταποδοτικό όφελος και, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Δημήτρης Κιούσης, εντάσσεται στα προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης των διαφόρων κατηγοριών απορριμμάτων/αποβλήτων. Ανήκει στις πλέον αποτελεσματικές μορφές της έννοιας «Διαλογή στην Πηγή», μειώνει σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων και παρέχεται η δυνατότητα της επαναχρησιμοποίησης ή αξιοποίησης, υπό άλλη μορφή, του ακατάλληλου πλέον για τα νοικοκυριά, ρουχισμού ενώ εξοικονομείται ενέργεια και πρώτες ύλες.

Στους 26 κάδους που έχουν ήδη τοποθετηθεί από τις υπηρεσίες του δήμου, σε κεντρικά σημεία της πόλης και διαθέτουν ειδική υποδοχή, οι πολίτες μπορούν να τοποθετούν απευθείας -χωρίς συσκευασίες- τα ενδύματα και τα υποδήματα που δεν χρειάζονται: ρούχα, τσάντες/ζώνες, ζευγαρωμένα παπούτσια, λευκά είδη όπως κουρτίνες, σεντόνια κ.α.

Η συλλογή των ειδών θα γίνεται σε δεκαπενθήμερη βάση και έπειτα από διαλογή κάποια ρούχα θα προσφέρονται δωρεάν σε άπορα άτομα, σε υπηρεσίες των δήμων με τις οποίες συνεργάζεται η εταιρεία. Στη συνέχεια, ο ρουχισμός θα αποστέλλεται σε χώρες, όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη, όπως φυσική καταστροφή, πόλεμος ενώ μέρος του ακατάλληλο για επανάχρηση θα ανακυκλώνονται για χρήση σε καθαρισμούς, στουπιά, μονωτικά κ.α.

Από την ανταποδοτικότητα του προγράμματος, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρία RECYCOM, όπως σημείωσε ο δήμαρχος θα ενισχυθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. «Σε μηνιαία βάση, η εταιρεία θα προσφέρει το ποσό των 150 ευρώ για την αγορά τροφίμων και άλλων ειδών που έχει ανάγκη και το ποσό των 500 ευρώ για επιπλέον τρόφιμα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Η εταιρεία βαρύνεται με το κόστος, τη συντήρηση και τον καθαρισμό των κάδων, καθώς και με το κόστος του έργου, δηλ. τη συλλογή, την τελική διάθεση του υπολείμματος, την επεξεργασία και τη διαχείριση των υλικών, ενώ ενημερώνει και παραχωρεί στατιστικά στοιχεία προόδου του προγράμματος και στοιχεία διάθεσης – αξιοποίησης των περισυλλεγμένων υλικών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία, περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων, σε Αμερική και Ευρώπη, καταλήγουν χωρίς επεξεργασία-διαχείριση κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με στατιστικές, κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από την ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο. Ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται, είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, είτε γίνεται εμπορεύσιμο προϊόν, είτε πωλείται στα καταστήματα ρούχων από δεύτερο χέρι.

Τοποθετώντας κάδους ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων, καλλιεργείται η σωστή νοοτροπία, αναφορικά με τα ζητήματα ανακύκλωσης αλλά και κοινωνικής αλληλεγγύης. Μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών, εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Η ανακύκλωση ρούχων συνεπάγεται τη διαχείρισή τους έτσι ώστε να καταλήγει στους ΧΥΤΥ μόνο το 2%, ενώ το υπόλοιπο προωθείται στις αγορές μεταχειρισμένων ειδών, εξασφαλίζοντας φθηνά ή δωρεάν είδη ρουχισμού για συνανθρώπους μας που βιώνουν ακραία φτώχεια. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων.


Exit mobile version