Της Άννας Κανδύλη
Το πλαίσιο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων καθορίζεται με τις διατάξεις 75-79 του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας. Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι για το χρονικό διάστημα από 7.11.2020 έως και την ημερομηνία λήξης της επιβολής του μέτρου της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας δεν τρέχουν τόκοι επιδικίας. Όσον αφορά στα ποινικά δικαστήρια, προβλέπεται ότι οι νόμιμες προθεσμίες άσκησης όλων των προβλεπόμενων από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τους ειδικούς ποινικούς νόμους ενδίκων μέσων, οιονεί ενδίκων μέσων και ενδίκων βοηθημάτων που βρίσκονται σε αναστολή συνεχίζουν να τρέχουν από την επομένη της ημερομηνίας άρσης της αναστολής τους και για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται για να συμπληρωθεί η προβλεπόμενη στο νόμο διάρκειά τους, προσαυξανόμενη σε κάθε περίπτωση κατά δέκα επιπλέον ημέρες. Επιπλέον, εισάγεται η δυνατότητα υποβολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαφόρων αιτήσεων (αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης, ακύρωσης της απόφασης, ακύρωσης της διαδικασίας, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής κ.λπ.), διαφόρων υπομνημάτων, καθώς και η δυνατότητα ηλεκτρονικής διαβίβασης προς τους διαδίκους αντιγράφου των εισαγγελικών προτάσεων.
Δικαστήρια: Πότε και πώς θα επαναλειτουργήσουν – Τι θα ισχύει με τις ποινικές διαδικασίες
δημοσιεύτηκε:
22:12
, 30 Μαρτίου 2021
Επικαιρότητα
Οδηγός λειτουργίας των δικαστηρίων
Ειδικότερα, βάση των νέων ρυθμίσεων που αφορούν στη λειτουργία των δικαστηρίων για το χρονικό διάστημα από την 1η Απριλίου 2021 έως και τις 31 Μαΐου 2021:
Προβλέπεται εκ νέου, κατά παρέκκλιση των κείμενων δικονομικών διατάξεων, προθεσμία επτά ημερών από την ημερομηνία της συζήτησης για την προσκόμιση εγγράφων νομιμοποίησης και την υποβολή γραμματίου προείσπραξης για τις υποθέσεις που άγονται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Ειδικά δε για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις ακυρωτικές διαφορές που εκδικάζονται ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, η ως άνω προθεσμία ισχύει και για την κατάθεση υπομνήματος. Περαιτέρω, οι δηλώσεις περί μη παράστασης στο ακροατήριο μπορούν να συντάσσονται μέσω της ηλεκτρονικής πύλης gov.gr και να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
Αναφορικά με τα πολιτικά δικαστήρια, δίδεται η δυνατότητα στις διοικήσεις των δικαστηρίων να προσδιορίσουν τις ματαιωθείσες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, υποθέσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα (οίκοθεν επαναπροσδιορισμός). Το χρονικό διάστημα από 7.11.2020 έως τη λήξη της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, δεν υπολογίζεται στις νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών και εξώδικων πράξεων, καθώς και άλλων ενεργειών ενώπιον των δικαστηρίων, συμβολαιογράφων ως υπαλλήλων του πλειστηριασμού, υποθηκοφυλακείων, κτηματολογικών γραφείων και άλλων τρίτων προσώπων, ως και στις προθεσμίες παραγραφής των συναφών αξιώσεων. Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος της αναστολής, οι προθεσμίες αυτές τρέχουν για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται για να συμπληρωθεί η αντίστοιχη προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία και δεν συμπληρώνονται εάν δεν τρέξουν επιπλέον 10 ημέρες από την προβλεπόμενη λήξη τους, εξαιρουμένων των προθεσμιών των άρθρων 215,237,238 ΚΠολΔ, οι οποίες τρέχουν για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι να συμπληρωθεί η προβλεπόμενη στο νόμο διάρκειά τους.
Όσον αφορά στη λειτουργία των ποινικών διαδικασιών, με γνώμονα την αποφυγή του συνωστισμού στα ακροατήρια και τις γραμματείες των δικαστηρίων και των εισαγγελιών προβλέπεται ότι οι νόμιμες προθεσμίες άσκησης όλων των προβλεπόμενων από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τους ειδικούς ποινικούς νόμους ενδίκων μέσων, οιονεί ενδίκων μέσων και ενδίκων βοηθημάτων που βρίσκονται σε αναστολή συνεχίζουν να τρέχουν από την επομένη της ημερομηνίας άρσης της αναστολής τους και για όσο χρονικό διάστημα υπολείπεται για να συμπληρωθεί η προβλεπόμενη στο νόμο διάρκειά τους, προσαυξανόμενη σε κάθε περίπτωση κατά δέκα (10) επιπλέον ημέρες, δίχως να θίγονται κατ’ ελάχιστον τα δικονομικά και ουσιαστικά δικαιώματα των διαδίκων και όσων απευθύνονται στις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας. Επιπλέον, εισάγεται η δυνατότητα υποβολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαφόρων αιτήσεων (αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης, ακύρωσης της απόφασης, ακύρωσης της διαδικασίας, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής κ.λπ.), διαφόρων υπομνημάτων, καθώς και η δυνατότητα ηλεκτρονικής διαβίβασης προς τους διαδίκους αντιγράφου των εισαγγελικών προτάσεων.
Παράλληλα, με τις προτεινόμενες διατάξεις παρατείνονται οι προβλέψεις για την ηλεκτρονική χορήγηση πιστοποιητικών με την ταυτόχρονη απαλλαγή των αιτούντων από την υποχρέωση καταβολής των προβλεπομένων τελών.
Πηγή: enikos.gr
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα