Δικαίωση για την Αλουμίνιον στη διαμάχη με τη ΔΕΗ

Τίτλοι τέλους πέφτουν στην πολύχρονη κόντρα ΔΕΗ – Αλουμίνιον, υπέρ της δεύτερης αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δικαιώνει την εταιρεία , υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση η τιμή της διαιτησίας των 40,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 25 Μαρτίου του 2015 και αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά απορριπτική απόφαση της ΕΕ προσφυγής ή καταγγελίας της ΔΕΗ για την υπόθεση της τιμολόγησης του Αλουμινίου.

 Η ΔΕΗ είχε προσφύγει στην ΕΕΑ καταγγέλοντας ότι εξαναγκάζεται να πουλά κάτω από τα κόστη της και άρα η απόφαση της διαιτησίας δημιουργεί αθέμιτο πλεονέκτημα για την Αλουμίνιον.

 Με την απόφασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστηρίζει:

Ότι δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση και ότι δεν παρέχεται αθέμιτό πλεονέκτημα στην Αλουμίνιον με την τιμή της διαιτησίας των 40,7 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η τιμή αυτή θεωρείται ότι έχει οριστεί με βάση τους όρους της Αγοράς.

 Μάλιστα η Επιτροπή σημειώνει ότι η μέση τιμή στην Ευρώπη για παρόμοιες μεταλλουργικές επιχειρήσεις είναι στα 30,87 ευρώ η μεγαβατώρα και άρα τα 40,7 ευρώ δεν αποτελούν αθέμιτο πλεονέκτημα ή κρατική ενίσχυση.

Επισημαίνεται ακόμα ότι η ΔΕΗ είναι μονοπώλιο στην αγορά προμήθειας και μονοψώνιο στην αγορά παραγωγής ηλεκτρισμού και άρα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για έναν πελάτη με τα χαρακτηριστικά της Αλουμίνιον, δηλαδή έναν πελάτη που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής με ενέργεια που ισοδυναμεί με το 5% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας και το 40% της κατανάλωσης της Υψηλής Τάσης.

Όπως επισημαίνει η απόφαση, η Αλουμίνιον δεν μπορεί να στραφεί ούτε σε ιδιώτη προμηθευτή ούτε σε εισαγωγές λόγω του ιδιαίτερου προφίλ της αλλά και του γεγονότος ότι μόνο η ΔΕΗ διαθέτει πρόσβαση σε φθηνού κόστους ηλεκτροπαραγωγή (υδροηλεκτρικά και λιγνίτες), και για αυτό χαρακτηρίζεται ως «μονοψώνιο».

Exit mobile version