Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως βασικό θέμα το Αφγανιστάν και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την τριμερή αμυντική σύμπραξη ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας θα συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Σήμερα, Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ομόλογους του από την Αλγερία και την Σαουδική Αραβία, ενώ θα συμμετέχει και σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι συγκεκριμένες συναντήσεις δεν περιορίστηκαν απλώς στο δίκτυο χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει στενές διπλωματικές σχέσεις. Αντιθέτως, κινήθηκαν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, με στόχο την καλλιέργεια σχέσεων με κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει κοινή αντίληψη σε βασικά θέματα Διεθνούς Δικαίου ή κοινό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα, καθώς πρόκειται για μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει κοινή αντίληψη για το Δίκαιο της Θάλασσάς. Το δεύτερο σκέλος των επαφών του υπουργού επικεντρώθηκε σε αφρικανικές χώρες, οι οποίες παίζουν κεντρικό ρόλο σε θέματα ασφαλείας και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.
Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, «οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται σε μια στρατηγική επαφών της ελληνικής διπλωματίας με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει αφενός μεν κοινή αντίληψη πραγμάτων, όπως για παράδειγμα με την Κόστα Ρίκα στο Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και κοινές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι χώρες της υποσαχάριας και της κεντρικής Αφρικής είναι χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικά προβλήματα. Είναι χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά στο Σαχέλ, δηλαδή περιοχή στην οποία αναπτύσσονται απειλές κατά της ασφάλειας και υπάρχει διέλευση μεταναστών. Υπό αυτή την έννοια, η διαρκής επαφή μαζί τους, η κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων της ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής είναι κάτι που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά βεβαίως και την Ελλάδα».
Το υπόλοιπο πρόγραμμα του υπουργού περιλάμβανε συναντήσεις με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο της ΓΓ του ΟΗΕ, υπουργό Εξωτερικών των Μαλβίδων.