Με αυτή τη διαπίστωση ξεκινά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Die Welt που με τίτλο «Το όνειρο της Ευρώπης για παγκόσμιο νόμισμα έχει διαλυθεί» αναλύει τους λόγους για τους οποίους το κοινό νόμισμα απέτυχε ρίχνοντας μεγάλο μέρος της ευθύνης στην Ελληνική κρίση.
Παρά το γεγονός ότι ο Χανς Βέρνερ Σιν, επικεφαλής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου IFO, επιμένει πεισματικά ότι η χώρα θα ανακάμψει μόνο εάν γυρίσει στην δραχμή, αναφέρει το δημοσίευμα, η δραχμή είναι παρελθόν για την Ελλάδα και το ευρώ αποτελεί την υπερηφάνεια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.
Με αυτά τα δεδομένα οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley, αναφέρει στην συνέχεια το δημοσίευμα, διαπιστώνουν στις αναλύσεις τους ότι τι κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει γίνει τόσο αδύναμο όση είναι η οικονομική ισχύς τα Ελληνικής οικονομίας, υπολογίζοντας το μέγεθος αυτό στην ισοτιμία του ευρώ στο 1,09 δολάρια κάτι , που είναι μάλιστα 3 σεντς πάνω από την σημερινή ισοτιμία.
Για τα υπόλοιπα βέβαια κράτη της Ευρωζώνης το κοινό νόμισμα είναι σφοδρά υποτιμημένο με την Γερμανία στην χειρότερη θέση μια που η ισχύς της οικονομίας της αντιστοιχεί με μια ισοτιμία στης τάξης του 1,60 δολάρια και είναι κατά 30% μεγαλύτερη από την παρούσα με αποτέλεσμα για την Γερμανία η πώληση του ευρώ να γίνεται με απώλειες.
Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα συρρικνώνονται
Η στρατηγική αγοράς ομολόγων του Μάριο Ντράγκι με στόχο να δώσει ώθηση στην αγορά ωστόσο δημιούργησε μια απογοητευτική πλημμύρα ρευστού για το ευρωπαϊκό νόμισμα με αποτέλεσμα το όνειρο του Ντράγκι για άνοδο του νομίσματος να διαλυθεί μέσα σε λίγες μέρες. Στοιχεία από το ΔΝΤ αποκαλύπτουν ότι οι Κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως μειώνουν τη θέση τους στο ευρώ από 28% αποθεματικών σε παγκόσμια κλίμακα πριν την έναρξη της σε 22% σήμερα. Η Deutsche Bank μάλιστα υπολογίζει περαιτέρω συρρίκνωση στο 20% φέτος χαμηλότερο ποσοστό διαθεσίμων σε ευρώ από την πρώτη έκδοση του νομίσματος πριν από 13 χρόνια.