Quantcast
Die Welt: Μια νέα κρίση στην Ελλάδα θα είναι εφιάλτης για την Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Die Welt: Μια νέα κρίση στην Ελλάδα θα είναι εφιάλτης για την Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα κρίση η οποία θα είναι πολύ δυσκολότερο να την διαχειριστεί εκτιμά με άρθρο της η Die Welt την Δευτέρα λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Το κοινοβούλιο θα αποφασίσει για τον πρόεδρο σημειώνει ο Von Jan Dams συντάκτης του άρθρου που υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί απόφαση κατεύθυνσης για την χώρα

Η ιστορία της χώρας είναι γεμάτη τραγωδίες και ηρωικά αφηγήματα αναφέρει ο συντάκτης περιγράφοντας τον μύθο του Ηρακλή που καθάρισε την κόπρο του Αυγείου που ήταν αποτέλεσμα 30 χρόνων βρωμιάς, για να συνεχίσει ο Von Jan Dams ότι η τελευταία τραγωδία για την Ελλάδα μόλις ξεκινά στην Αθήνα. Παραλληλίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά με τον μυθικό υπερήρωα ο συντάκτης της Die Welt αναφέρει ότι το έργο του ήταν να καθαρίσει τους «Ελληνικούς Στάβλους» και μετά από δύο ψηφοφορίες για πρόεδρο της δημοκρατίας πλέον σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εκλογή που θα κρίνει αν θα συνεχίσει το έργο του.    

Αριστερά ή Δεξιά, Μεταρρυθμίσεις ή Χάος;

Στην συνέσεις ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρεται στο δίλλημα που έχει κατακρημνίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά όπως αναφέρει επηρεάζει και ασκεί πιέσεις  στην πορεία του ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,22 δολάρια με απώλειες. Το καλοκαίρι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,30 δολάρια. Οι αναλυτές όμως αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση. Το αποτέλεσμα είναι ακόμα ανοιχτό με ελπίδα και φόβο αναφέρει ο  Von Jan Dams.  

Η απειλή του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι κάποιος μαλακός σοσιαλδημοκράτης που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση με πολίτικές κινήσεις διόρθωσης και παρότι θέλει η χώρα να μείνει στο ευρώ την ίδια ώρα απειλεί να τερματίσει τις συμφωνίες διευκόλυνσης του χρέους που έχει υπογράψει η χώρα με την ΕΕ. Στους ουσία υπόσχεται ελάφρυνση του χρέους και αύξηηση των κοινωνικές δαπανών στη χώρα.   

Αριστερά ή δεξιά. Χάος ή μεταρρυθμίσεις. Αυτές δεν είναι οι εναλλακτικές λύσεις μόνο για τους επενδυτές στις χρηματοοικονομικές αγορές. Είναι θέματα που απασχολούν και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Αν ο Σαμαράς με υποψήφιο τον Σταύρο Δήμα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε όπως πριν», είπε το Βερολίνο στις αρχές της διακοπές των Χριστουγέννων. «Αν ο Σαμαράς αλλά χάσει και Τσίπρας έρθει στην εξουσία, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.” Για το μέλλον της ζώνης του ευρώ μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένας κακός οιωνός υπογραμμίζει ο Γερμανός δημοδιογράφος.

Ο Σαμαράς υπολείπεται 12 ψήφους

Ο συντάκτης του άρθρου στη συνέχεια περιγράφει την διαδικασία των τριών ψηφοφοριών και την αδυναμία μέχρι πριν την διεξαγωγή της τρίτης να υπάρξει συναίνεση σημειώνοντας πως αν αποτύχει να εκλεγεί η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστάσεις πιο επώδυνες και επικίνδυνες από την πρώτη χρονιά της κρίσης.

Συνεχίζει μάλιστα αναφέροντας ότι μια νίκη του Τσίπρα στις πρόωρες εκλογές που θα ακολουθήσουν θα είναι εφιάλτης για την Ευρώπη που ελπίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει και θα προσαρτηθεί σε αυτό των σοσιαλιστών του ΠΑΣΟΚ όπως αναφέρουν παρατηρητές στην Γερμανία. Αν κάτι τέτοιο δεν γίνει τότε εφόσον ο Τσίπρας ανακοινώσει της αλλαγές που υπόσχεται το ΔΝΤ και η ΕΕ μπορεί να τερματίσουν την βοήθεια που προσφέρουν στη χώρα.

Πάντως όπως καταλήγει το άρθρο η Γερμανική βουλή επικύρωσε την παράταση του μνημονίου για δύο μήνες.   

  

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.