Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης – Ο Κώστας Αρβανίτης στο enikos.gr

Την πρωτοβουλία του enikos.gr να αφιερώσει ειδική ενότητα στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξήρε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, στο μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανίτης στο enikos.gr σχετικά με τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, “σημαντική η πρωτοβουλία του enikos.gr να αφιερώσει μια ειδική ενότητα στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια η Σύκεψη για το μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μια πρώτη υπέρβαση όλων αυτών, μια προσπάθεια αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με τους πολίτες των 27 κρατών-μελών, μια πολύ σημαντική διαδικασία που μπορεί να πλουτίσει θεσμικά το οπλοστάσιο της ΕΕ”.

Μάλιστα, ήδη υπάρχουν σκέψεις η διαδικασία αυτή να έχει έναν πιο μόνιμο, και σταθερό χαρακτήρα, να εμπλουτίσει με κάποιον τρόπο σε σταθερή βάση το θεσμικό οπλοστάσιο.
Ωστόσο, ένα μόνιμο φόρουμ διαλόγου όσο δημοκρατικό και παραγωγικό κι αν είναι, δεν είναι από μόνο του η Δημοκρατική τομή που χρειάζεται η Ένωση. Χρειάζεται να συζητήσουμε κι άλλες σοβαρές μεταρρυθμίσεις που θα μας οδηγήσουν σε μια Ένωση ακόμη πιο δημοκρατική, ακόμη πιο χρήσιμη στους πολίτες των 27 κρατών μελών” υπογράμμισε ο κ. Αρβανίτης.
Στη συνέχεια ανέλυσε τους βασικούς άξονες για μια νέα, χρήσιμη μεταρρύθμιση της Ένωσης: “Για μένα, δύο είναι οι βασικοί άξονες αυτής της προσπάθειας για μια νέα, χρήσιμη μεταρρύθμιση της Ένωσης: δηλαδή, περισσότερη Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου από τη μία, και περισσότερη Κοινωνική Ευρώπη από την άλλη” είπε και συνέχισε:
“Η Ενωμένη Ευρώπη χτίστηκε καταρχήν σαν μια οικονομική ένωση κρατών, σαν μια προσπάθεια οικονομικής συνεργασίας και ένα πρότζεκτ για λιγότερα οικονομικά σύνορα εντός της Ευρώπης. Εδώ και πολλά χρόνια όμως -ήταν και όραμα πολλών ανθρώπων που την είχαν ονειρευτεί, όπως ο Σπινέλι- η βασική ιδέα ήταν ότι μιλάγαμε ότι θα θέλαμε μια Ευρώπη που θα είναι αυτό που λέμε μια Ευρώπη με ένα ενιαίο Σύνταγμα, με ενιαίους κανόνες και όχι αποκλειστικά μόνο μια οικονομική συνεργασία κρατών μελών.
Η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να πάψει να ρίχνει όλο το βάρος στην ανάπτυξη της οικονομίας και της παραγωγής και να δώσει περισσότερη έμφαση στην εδραίωση της Δημοκρατίας και στο Κράτος Δικαίου. Δεν μπορεί να είναι ανεκτό πλέον να επιβάλλει οικονομικές συνταγές ή στόχους και να αδιαφορεί ή έστω να βάζει σε δεύτερη μοίρα το αντιδημοκρατικό πισωγύρισμα που συντελείται σε χώρες που η ακροδεξιά κυβερνά και να περιφρονεί τη Δημοκρατία και να παραβιάζει συστηματικά το Κράτος Δικαίου. Μιλώ για την Ευρώπη που το έχει πληρώσει ακριβά πριν από έναν αιώνα, όχι πολλά χρόνια πάντως, από τη δεκαετία του ’30-’35 έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Βήματα έχουν γίνει, η Πολωνία βρίσκεται ήδη μπροστά σε μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αποβολή της από την Ένωση, με ενδιάμεσα στάδια φυσικά στα οποία λογικά θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο συνεννόησης και επιστροφής της χώρας σε μια δημοκρατική λειτουργία που θα σέβεται τους θεσμούς, το Κράτος Δικαίου και τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης. Και ακολουθούν κι άλλες χώρες” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοναδική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη ημέρα αποτελεί η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, μέσω της Διάσκεψης, να διατυπώσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για το Μέλλον της Ευρώπης: Για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την άμυνα και την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την υγεία, την ΕΕ στον κόσμο και τη μετανάστευση.

Οι συνεισφορές των πολιτών συγκεντρώνονται μέσω μιας πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας, που είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, και αναλύονται, ελέγχονται και δημοσιεύονται. Παράλληλα, τροφοδοτούν τις διαβουλεύσεις με ευρωβουλευτές, εθνικούς βουλευτές, εκπροσώπους της ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι διαβουλεύσεις αυτές αποτελούν τη βάση προτάσεων πολιτικής που θα μετατραπούν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Το enikos.gr κάνει ακόμη πιο εύκολη τη διαδικασία. Γίνεται δίαυλος επικοινωνίας, συλλέγει όλες αυτές απόψεις και τις διοχετεύει στην Ε.Ε.

Ο κάθε πολίτης μπορεί να στείλει τις σκέψεις του για το Μέλλον της Ευρώπης με ένα email στο enikos.gr (info@enikos.gr). Όλες οι απόψεις θα δημοσιεύονται στο enikos.gr, στην ειδική κατηγορία που ονομάζεται “Η Ευρώπη στο enikos“.

 

 

 

Exit mobile version