Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑδεν αποτελεί μόνο ελπίδα για την Ελλάδα αλλά δινει και μια προοπτική για αλλαγή πορείας στην ΕΕ. Αυτή τη θέση υποστήριξαν κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε εκδήλωση στο Βερολίνο.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου έχει δημιουργήσει στην ευρωπαϊκή Αριστερά την ελπίδα ότι θα επιδράσει θετικά και για άλλα κόμματα του ίδιου χώρου στην Ευρώπη. Κόμματα, συνδικάτα και κοινωνικές πρωτοβουλίες καλούνται να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα ενάντια στην πολιτική της λιτότητας. Για αυτό το λόγο θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα επαφές και συνομιλίες, όπως αναφέρεται στην έκκληση «Ελπίδα για ένα δημοκρατικό ξεκίνημα στην Ευρώπη» που παρουσιάστηκε την Τρίτη στο Βερολίνο. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ισπανία.
Κριτική στο Εurogroup
Όπως αναφέρει ή έκκληση, η αντιμετώπιση της λιτότητας και η «ανάκτηση της αξιοπρέπειας και αυτοδιάθεσης δεν αφορά μόνο τον ελληνικό λαό αλλά όλους τους λαούς της Ευρώπης». Ο πρόεδρος του γερμανικού κόμματος Η Αριστερά, Μπέρντ Ρίξινγκερ ανέφερε σχετικά: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται μόνο για το μέλλον της Ελλάδας αλλά για το μέλλον όλης της Ευρώπης. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δίλημμα είτε να επιλέξουμε το δρόμο μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης είτε να συνεχίσουμε το δρόμο που προφανώς οδήγησε στην οικονομική στασιμότητα, στην άνοδο της ανεργίας και προπαντός της ανεργίας στους νέους, όπως επίσης και στην όξυνση της κοινωνικής πόλωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.»Την «πόρτα» που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα πολιτική προσπαθούν «νεοφιλεύθεροι δογματικοί» να την κλείσουν πάλι, υποστήριξε ο κ. Ρίξινγκερ. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup κατηγόρησε τους υπεύθυνους πολιτικούς της ΕΕ ότι θέλουν «βίαια» να επιβάλουν περικοπές στην Ελλάδα. Μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων και η έξοδος της Ελλάδας, προειδοποίησε ο Μπερντ Ρίξινγκερ, θα ήταν «η ακριβότερη εναλλακτική» για τους ευρωπαίους πολίτες.
Στην έκκληση τους οι ευρωπαίοι αριστεροί τονίζουν την αναγκαιότητα μιας ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για το χρέος «επειδή το ζήτημα το χρέους δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.» Κριτική στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα στο Eurogroup άσκησε και ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκή Αριστεράς, Πιέρ Λοράν: «Διαμαρτυρόμαστε για αυτό που συνέβη στο Eurogroup. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το σωστό θα ήταν μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Θα εξέφραζε σεβασμό προς τον ελληνικό λαό και σεβασμό προς τη δημοκρατία, δεδομένου ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να δεχτεί νέο μνημόνιο.»Στην έκκλησή τους οι ευρωπαίοι αριστεροί προτείνουν και συγκεκριμένα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα που θα στοχεύουν τόσο στην ανάπτυξη δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας όσο και σε μια οικολογική και κοινωνικά βιώσιμη οικονομία. Ένα άλλο μέτρο για την επιστροφή σε μια πολιτική της «συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης» (Λοράν) είναι η παροχή άμεσης πίστωσης / χρηματοδότησης με χαμηλά επιτόκια στα κράτη μέλη της ευρωζώνης από την ΕΚΤ.Στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ
Στην εκδήλωση του Βερολίνου οι εκπρόσωποι των αριστερών ευρωπαϊκών κομμάτων άσκησαν κριτική στη Σοσιαλδημοκρατία, δεδομένου ότι πολλά από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στηρίζουν την πολιτική της λιτότητας. Ως «αυτοκαταστροφική» χαρακτήρισε τη στάση αυτή ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς φέρνοντας ως παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ αλλά και το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, ο κ. Λοράν κάλεσε τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ να στηρίξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ίδιο ζήτησε και ο πρόεδρος του γερμανικού κόμματος Η Αριστερά από τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες.Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος του, Θεόδωρος Παρασκευόπουλος, έδωσε έμφαση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος. Όπως τόνισε, «οι Ευρωπαίοι είναι αναγκασμένοι να συμφωνήσουν», δεδομένου ότι κανένας στην ΕΕ δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το οικονομικό ρίσκο μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ. Όπως δήλωσε ακόμη, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει ένα «συγκεκριμένο, λεπτομερές πρόγραμμα» και ζητά από τους εταίρους μια περίοδο έξι μηνών για να συζητήσει μαζί τους τη διευθέτηση του χρέους.
Όπως είναι γνωστό, μήλον της έριδος είναι οι ελαφρύνσεις που ζητά η Ελλάδα. Επιχείρημα των εταίρων για την άρνησή τους είναι ότι δεν μπορούν να χρεώσουν τα βάρη που αρνούνται να σηκώσουν, όπως οφείλουν, οι Έλληνες στους δικούς τους φορολογούμενους. Σε ερώτηση της Deutsche Welle για τη στάση των εταίρων, η οποία είναι και σε μεγάλο βαθμό στάση των ευρωπαίων και οπωσδήποτε των γερμανών φορολογούμενων, ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος απάντησε: «Ναι, βέβαια υπάρχει αυτό. Υπάρχει η έγνοια πολλών Γερμανών ότι η Γερμανία έχει δώσει ένα ‘σκασμό’ λεφτά και θα αναγκαστούν αυτοί να τα πληρώσουν μέσω της φορολογίας. Η αλήθεια είναι όμως ότι η Γερμανία έδωασε αυτά τα λεφτά, πρώτον δια της Ελλάδας κυρίως στις γερμανικές τράπεζες . Και δεύτερον, με το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα μέχρι τώρα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν αυτά τα χρέη. Αρά, φταίει το πρόγραμμα που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα χρέη. Εγώ καταλαβαίνω την έγνοια των γερμανών φορολογουμένων, αλλά υπάρχει και άλλος δρόμος ώστε να μη πληρώσουν αυτοί.»