Η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο προκαλώντας ρίγη πανικού στις χρηματαγορές και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Κρίσιμες οι εβδομάδες μέχρι το τέλος του χρόνου για τη χώρα και την αξιοπιστία της, αλλά και για το ευρώ.
Η επίσκεψη του Ευαγγελου Βενιζέλου στο Βερολίνο και η συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την κρισιμότητα της περιόδου που ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα, με την πρώτη πράξη «μια νέας εκδοχής του ελληνικού δράματος», όπως αποκαλεί γερμανός αρθρογράφος την πρώτη ψηφοφορία στη βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η Ελλάδα σημαντικός παράγων στις αγορές
Στο βάθος αυτού του δράματος στα μάτια των αναλυτών υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με το ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα.
Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι πριν από 4 χρόνια η Ελλάδα έριξε την ευρωζώνη σε μια βαθιά κρίση και το ενδεχόμενο προβάλει και πάλι πιθανό καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τρομάξει την ΕΕ με τοποθετήσεις ότι σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση θα επαναφέρει την κατάσταση στην Ελλάδα στα προ της κρίσης δεδομένα. Γεύση του τι θα σήμαινε αυτό δόθηκε στο ΧΑΑ, που τις τελευταίες μέρες υπέστη «κραχ» τριακονταετίας.
«Στα χρόνια ανάμεσα στο 2010 και 2012 ήταν πολύ νωρίς για να προβλέψουμε διάλυση της ευρωζώνης, αλλά μετά από 4 χρόνια ύφεσης και ανεργίας είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει η Ελλάδα τη διάλυση της ευρωζώνης» υποστηρίζει στην εφημερίδα die Welt ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Renaissance Capital.
«Τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα θα αναδειχθεί για τις διεθνείς χρηματαγορές σε πολύ πιο σημαντικό παράγοντα από ό,τι η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν ολόκληρο το 2014».
Από το Βερολίνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε χθες βράδυ λόγο για «κρίσιμες στιγμές» για την Ελλάδα, που κατά τους αναλυτές αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση ανάμεσα στις χώρες σε κρίσης. Ενώ όλες έχουν σταθεροποιήσει τις οικονομίες της η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη.
Σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Υπό αυτήν την οπτική γωνία η απόφαση του Σαμαρά να επιταχύνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλώντας στην ουσία πρόωρες εκλογές επικρίνεται από τον Καρλ Βάινμπεργκ, επικεφαλή οικονομολόγο του οίκου αναλύσεων Highfrequency Economics.
«Η κίνηση Σαμαρά είναι υψηλού ρίσκου, επειδή η αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε στην ίδια εφημερίδα.
«Οι αγορές δεν είναι διατεθειμένες να της διαθέσουν χρήματα υπό οποιοδήποτε μορφή σε ένα ανασφαλές πολιτικό περιβάλλον».
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Tagesspiegel υποστηρίζει ότι η επιλογή του διαστήματος μέχρι το τέλος του χρόνου για την εκλογή προέδρου ήταν έξυπνη, υπό την έννοια ότι αυτήν την περίοδο δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση στα χρηματιστήρια και ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής του Σταύρου Δήμα δεν θα είχε την ίδια βαρύτητα, όπως σε μιαν άλλη εποχή.
Η εφημερίδα πάντως φιλοξενεί έλληνα αναλυτή που διαπιστώνει ότι 5 χρόνια μετά την κρίση οι πολιτικοί δεν έχουν βγάλει διδάγματα και το ζητούμενο είναι, όπως και τότε, η εύρεση πολιτικής συναίνεσης.
Τα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας σε περίπτωση που ο Σαμαράς χάσει το στοίχημα και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα.
«Οι κίνδυνοι επεκτείνονται και στην ευρωζώνη, γιατί αν οι Έλληνες χρεοκοπήσουν, κανείς δεν γνωρίζει αν θα πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των EFSF και ESM» δηλώνει στην εφημερίδα die Welt o Kαρλ Βάινμπεργκ.
Έτσι, οι ημέρες των εορτών επιφυλάσσουν έγνοιες και πανικό για τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαίους πολιτικούς από το Ελσίνκι, που όπως παρατηρεί γερμανός αρθρογράφος είχαν φανταστεί να περάσουν πιο ήρεμα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους.
Πηγή: Deutsche Welle