ΔΕΘ-Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα λάθη, ο ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές

Για το μεγαλύτερό του λάθος ως Πρωθυπουργός, τον ανασχηματισμό, την πανδημία, τα σχολεία, το μεταναστευτικό κύμα, τις ανατιμήσεις αλλά και για τις χθεσινές του εξαγγελίες, από το βήμα της ΔΕΘ, ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ.


Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και σε ερωτήματα σχετικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ενώ δεν δίστασε να ρίξει και το “καρφί” του στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το θέμα των πρόωρων εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά “οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα”.
Σχετικά με την αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας για τους επόμενους μήνες και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τα μέτρα, ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και ότι θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμη.


Ανέφερε ότι θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ και για τη στρατηγική των εμβολιασμών είπε ότι χωρίς να αποκλείει τίποτα δεν είναι στις προθέσεις τους η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας είπε ότι αισθάνεται ασφαλής με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021.

Αύριο οι ανακοινώσεις για τα μέτρα – Τι είπε για τις ανατιμήσεις και το επίδομα θέρμανσης
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ απάντησε σε ερώτηση για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις αναφέροντας ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενο και είναι ένα πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.


“Στη χώρα μας είχαμε πληθωρισμό στο 1,9% έναντι 3% στην ευρωζώνη τον Αύγουστο. Πέρα από το ότι είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, ενισχύσαμε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα. Εκεί ακριβώς αποσκοπούσε και αποσκοπεί η μείωση των φόρων” πρόσθεσε..

“Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, λογαριάζουμε να τα ενεργοποιήσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της αγοράς για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία της αισχροκέρδειας” τόνισε ο Πρωθυπουργός.


“Κάνουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση στην περίπτωση του ρεύματος για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες αυξήσεις. Έχουμε το δάχτυλό μας πάνω στον σφυγμό της κοινωνίας. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα. Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα” διευκρίνισε.


Μητσοτάκης: Τι είπε για την πανδημία και τα μέτρα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε στην αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας για τους επόμενους μήνες και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τα μέτρα ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και ότι θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμα.

Ανέφερε ότι θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ και για τη στρατηγική των εμβολιασμών είπε ότι χωρίς να αποκλείει τίποτα δεν είναι στις προθέσεις τους η επέκταση της υποχρεωτικότητας.


«Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου», ανέφερε.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας είπε ότι αισθάνεται ασφαλής με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021.

«Αυτό είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης που μπορούμε να πετύχουμε το 2021», ενώ για τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι υπακούουν σε μια συνολική στρατηγική της κυβέρνησης να δημιουργεί πλούτο και να τον μοιράζει με δίκαιο τρόπο.

Επίσης τόνισε πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία αλλά υπογράμμισε ότι οι βαθμοί αβεβαιότητας δεν έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και σημείωσε πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει καθώς ό,τι κι αν γίνεται δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας.


Για ποιους θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση εμβολίου

Για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε εάν μετά τους ανοσοκατεσταλμένους και τους πιο ευάλωτους για τους οποίους ήδη δρομολογείται η διαδικασία, θα πάμε σε τρίτη δόση για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού τους επόμενους μήνες και αν αυτή θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές ομάδες που ισχύει και τώρα η υποχρεωτικότητα.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε πως είναι προφανές ότι η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει και αυτή τη στιγμή η υποχρεωτικότητα του εμβολίου.


Ποιοι θα κάνουν τρίτη δόση

Γενικά, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, το θέμα μας απασχολεί πολύ επιστημονικά.

“Βλέπουμε τα δεδομένα κυρίως από το Ισραήλ, που είναι δύο μήνες πιο μπροστά ως προς τη χορήγηση του εμβολίου. Θεωρώ ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στην ανάγκη να κάνει την τρίτη δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού” , είπε.


“Προφανώς αυτές είναι αποφάσεις που παίρνει η επιτροπή εμβολιασμού αλλά θεωρώ σίγουρα απαραίτητο να γίνει η τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους προφανώς άμεσα, σε όσους είναι άνω των 60 και πιστεύω ότι από την στιγμή που έχει παρέλθει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα –μπορεί να είναι 8-9 μήνες, αυτό θα μας το υποδείξει η επιτροπή εμβολιασμού –θα πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση σε όλους όσοι έκαναν το εμβόλιο πολύ νωρίς.

Και προφανώς αυτό να δρομολογείται και να εξαπλώνεται πια στο βάθος του χρόνου” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.


“Έχουμε πολλά αιτήματα από υγειονομικούς που έκαναν το εμβόλιο πολύ νωρίς, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο. Είμαστε ήδη στους 8 μήνες και πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν την τρίτη δόση” ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι για τους υγειονομικούς θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου.

Για Τσίπρα και πρόωρες εκλογές: Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα


Για το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία κυβέρνηση που έχει ακόμη μπροστά της άλλη μια διετία ή αν η διαδρομή της θα διακοπεί από προσφυγή στις κάλπες, όπως προέβλεψε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για μια κυβέρνηση σε αποδρομή.


Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.

“Κι επειδή προφανώς προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, γι’ αυτό και θέλω να σχεδιάζουμε –εφόσον μας εμπιστευτεί και πάλι ο ελληνικός λαός – το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις, είπε.



Το “καρφί” στον Τσίπρα για τις πρόωρες εκλογές

“Έχω μπλεχτεί με το τι ακριβώς ζητάει ο κ. Τσίπρας. Λέει ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά ταυτόχρονα δεν τις ζητάει. Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε στη συνέχεια εάν σκέφτηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης πρόωρες εκλογές και πότε.


“Η απάντηση είναι ποτέ. Τι θα είχα να κερδίσω από πρόωρες εκλογές έχοντας μια αυτοδυναμία ισχυρή και, παρά τις όποιες αναταράξεις, απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας.

Θα ήταν μια πράξη πολιτικού τακτικισμού. Δεν τις συνηθίζω και το απέδειξα στην πράξη” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

“Θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”, πρόσθεσε.


“Όταν θα φτάσουμε στο τέλος της θητείας οι συνθήκες για να μπορέσουμε και πάλι να διεκδικήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του λαού θα είναι κατάλληλες.

Δεν θέλω από τώρα να μιλήσω από τώρα για τα εκλογικά διλήμματα του 2023 αλλά σας είναι πολύ προφανή. Θα κριθεί η αποτελεσματικότητα και το έργο αυτής της κυβέρνησης που θα έχει κυβερνήσει μια πλήρη θητεία με τα αποτελέσματα και την αξιοπιστία της προηγούμενης κυβέρνησης” τόνισε ο Πρωθυπουργός.


“Στο τέλος της τετραετίας θα συγκριθεί πάλι επιλογή μιας παράταξης που λέει ότι –και διπλές να είναι οι κάλπες -ζητώ αυτοδύναμη διακυβέρνηση γιατί πιστεύω ότι κυβέρνησα καλά, με μια άλλη επιλογή που δεν έχω καταλάβει ποια είναι, Αυτή της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν φαντάζομαι ότι πολλοί Έλληνες θέλουν να ξαναζήσουν αυτά που έγιναν το 2015” πρόσθεσε.


Ερωτηθείς επίσης για το τι θα συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία απάντησε:

“Θα διεκδικήσουμε αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Τα διλήμματα που βρίσκονται μπροστά στον ελληνικό λαό είναι πάρα πολύ σαφή.

Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά τον σχηματισμό κυβέρνησης, παρά μόνο με συνεννόηση πρώτου με δεύτερου κόμματος, κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά. Άρα τα διλήμματα είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα.

Είναι πολύ νωρίς γι’ αυτά, αλλά έχω υποχρέωση να απαντήσω” κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τη μεσαία τάξη

“Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται πολύ καλά η μεσαία τάξη, δεσμεύθηκα προεκλογικά να επιστρέψω όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω. Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη, γιατί εκείνος με ιδεολογική εμμονή την διέλυσε” απάντησε ο Πρωθυπουργός, σε ερώτηση για τη μεσαία τάξη και τις σχετικές κατηγορίες του κ. Τσίπρα.

Η απάντηση του Μητσοτάκη στη Realnews για τον Ερντογάν και την τουρκική προκλητικότητα

Ο Γιώργος Σιαδήμας υπέβαλε ερώτηση για τη Realnews στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Το ερώτημα αφορούσε την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας και δευτερευόντως αν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

“Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, δεν συμπίπτουν από ότι αντιλαμβάνομαι και τα προγράμματά μας. Δεν θα βρεθούμε τις ίδιες ημέρες στη Νέα Υόρκη” είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.


“Η πολιτική μας προς την Τουρκία δεν αλλάζει. Έχω πει πολλές φορές ότι επιζητούμε τις καλές σχέσεις, με σεβασμό όμως απόλυτο στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα, ξέρετε καλά ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αναφαίρετο, καταγεγραμμένο στον χάρη των Ηνωμένων Εθνών και παντελώς αδιαπραγμάτευτο” σημείωσε.


“Θέλω να θεωρήσω θετικό το γεγονός ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020.Έχουμε κάποια πεδία συνεννόησης στον οικονομικό τομέα. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στα ζητήματα του προσφυγικού, εκεί εστιάστηκε και η συζήτησή μας με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όταν του μίλησα τελευταία φορά.


Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις ροές από το Αφγανιστάν και να υποστηρίξουμε πρόσφυγες πιο κοντά στις εστίες τους. Και αυτό θέλουμε να κάνουμε και σε αυτό υπάρχει μια βασική συμφωνία της Ευρώπης, της Ελλάδος αλλά και της Τουρκίας” κατέληξε.

Τι είπε για τα λάθη που έχει κάνει

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ ρωτήθηκε σχετικά με το ποιο θεωρεί το μεγαλύτερο του λάθος στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης, και τι έκανε για να το διορθώσει.


“Νομίζω ότι δεν έχω διστάσει, όταν θεωρώ ότι τα πράγματα δεν έχουν γίνει καλά, να τα αναγνωρίσω δημόσια. Θα αναφερθώ σε δύο ενδεικτικά που μου έρχονται τώρα στο μυαλό.

Είχα πει για την πανδημία ότι κάναμε λάθος που δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη μια εβδομάδα πριν. Το ίδιο είπα και για τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Οι μόνοι που δεν κάνουν λάθη είναι αυτοί που δεν κάνουν τίποτα” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Να μαθαίνουμε από τα λάθη

“Το θέμα είναι μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η διαδικασία που μας οδήγησε σε μια λάθος επιλογή και να φροντίζουμε να τη διορθώνουμε;

Αυτό που ζητώ πρωτίστως από τους συνεργάτες μου είναι αυτό που ζητώ από τον εαυτό μου. Να βάζουμε τον πήχη των προσδοκιών ψηλά και να κοιτάμε πώς μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι στάση ζωής. Έτσι πορεύτηκα, αυτό μαθαίνω στα παιδιά μου και αυτή είναι η απαίτηση που έχω από τους συνεργάτες μου” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Και άλλα λάθη θα γίνουν, προφανώς.
Το ζητούμενο είναι πάντα να τα αναγνωρίσουμε, να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας που μας περιχαρακώνει ενδεχομένως στην ασφάλεια κάποιων δημοσκοπήσεων και να καταλάβουμε πραγματικά αν κάπου υπάρχει πρόβλημα, αν κάποιες πολιτικές δεν είναι εναρμονισμένες με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να μπορούμε να το αντιληφθούμε.

Κι αν υπάρχουν φορές που λέμε ότι “εδώ αναλαμβάνουμε πολιτικό κόστος γιατί κάνουμε κάτι που είναι δύσκολο”, να το αναλάβουμε με θάρρος.
Γιατί υπάρχουν δύο είδη κόστους για μια κυβέρνηση.

Υπάρχει το κόστος όταν γίνεται ένα λάθος, το οποίο πρέπει να το διορθώσει κανείς, και υπάρχει το κόστος όταν κάνεις το σωστό, το οποίο απλά δεν είναι δημοφιλές. Στο δεύτερο πρέπει να επιμείνεις και να εξηγήσεις γιατί αυτό που πιστεύεις είναι το σωστό” συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Γιατί προχώρησα σε ανασχηματισμό – Τι είπε για τον Αποστολάκη

Για τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.


“Πριν από κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό γράφονται πολλά κείμενα, όλοι νομίζετε πως έχετε σχεδιάσει τον ανασχηματισμό, που θα θέλατε να δείτε, αλλά επιτρέψτε μου η επιλογή των υπουργών είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού και δεν είμαι υποχρεωμένος να μοιράζομαι δημόσια τα κριτήρια με τα οποία κάνω τις επιλογές” είπε ο κ. Μητσοτάκης.


“Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε αμετάβλητος γιατί είμαι ικανοποιημένος από την κυβέρνησή μας” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τον Αποστολάκη

“Έκρινα ότι σε ένα αντικείμενο όπως η πολιτική προστασία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Θεώρησα ότι θα ήταν μια ευκαιρία να προτείνω σε έναν άνθρωπο ο οποίος σίγουρα σύμφωνα με το βιογραφικό τουλάχιστον είχε επιχειρησιακές δυνατότητες – δεν προέρχεται από τον δικό μας χώρο – για να συμβολίσω αυτή την ενότητα που τόσο απαραίτητη είναι σε ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε, δεν θέλω να επεκταθώ” ανέφερε για τον Ευάγγελο Αποστολάκη.


‘Το βέβαιο είναι ότι τελικά είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος με τις επιλογές τις οποίες κάναμε στο υπουργείο. Έχουμε έναν υπουργό με τεράστια ευρωπαϊκή εμπειρία, επιχειρησιακό, με έναν υφυπουργό ακόμα πιο επιχειρησιακό και πιστεύω ότι θα στελεχώσουν το υπουργείο με μεράκι και κέφι για να αποκτήσουμε μια πολιτική προστασία αντάξια των καιρών αλλά και για να χτίσουν πάνω στην πολύ σημαντική δουλειά που ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε στην πολιτική προστασία όλο αυτό το διάστημα” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.


“Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου, τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν επιδιώκουν καμία συναίνεση. Η συναίνεση που επιδιώκω είναι με την κοινωνία, με τους πολίτες θέλω να συνομιλώ απευθείας.

Με ανθρώπους, που βγαίνουν και ζητάνε μια βδομάδα πριν αυτό που έκανα, ένα πρόσωπο υπερκομματικό και μία εβδομάδα μετά να φέρονται με αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι δεν έχω πολλά πράγματα να πω” κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ο Πρωθυπουργός κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και την κάμψη που καταγράφεται για την κυβέρνηση καθώς και για το κατά πόσο η κυβέρνηση έστριψε προς τα δεξιά μετά τον ανασχηματισμό είπε ότι ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό το οποίο έγινε το καλοκαίρι ως προς τις δασικές πυρκαγιές. “Παρότι προσπαθήσαμε πολύ και ήμασταν πιο έτοιμοι από οποιαδήποτε άλλη χρονιά δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον στον βαθμό που θα θέλαμε”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.


“Η συγγνώμη δεν είναι μια πράξη πολιτικής ευθύνης. Πρέπει να οδηγεί και σε απτά αποτελέσματα, κυρίως στην ανάγκη να βελτιωθούμε, να δούμε τις αδυναμίες μας και να γίνουμε καλύτεροι”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση στα δύο χρόνια που είναι το πιο δύσκολο σημείο καμπής προηγείται με διψήφια διαφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε.

Τι είπε για τον ανασχηματισμό και τη “δεξιά στροφή”

Όσον αφορά στην κριτική που διατυπώνεται για “δεξιά στροφή” της κυβέρνησης, είπε ότι δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα.

“Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, χιλιόμετρα δουλειάς και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά, αυτό για το οποίο μίλησα χθες, μια πλατιά ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια που απαιτεί από τους πολιτικούς, ειλικρίνεια, αποτέλεσμα και που ταυτόχρονα είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

“Θα επιμείνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διακυβέρνησης, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
“Όταν κάνω επιλογές για υπουργείο, αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν το πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να υπηρετήσει την πολιτική. Γιατί η πολιτική δεν αλλάζει με βάση τα πρόσωπα” συμπλήρωσε.

Τι απάντησε για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το αν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν τα σχολεία, που ανοίγουν αύριο 13 Σεπτεμβρίου, λόγω της πανδημίας.


“Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Έχουμε πολύ ξεκάθαρα πρωτόκολλα που μας έχει υποδείξει η επιτροπή των ειδικών σχετικά με το πότε κλείνουν τα σχολεία.

Προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία είναι ένα μεγάλος άγνωστος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό παρακολουθούν αυτή τη στιγμή” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.


Έκκληση Μητσοτάκη για εμβολιασμό των παιδιών
“Βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Γι’ αυτό κάνω για άλλη μια φορά έκκληση σε όλους τους γονείς να μιλήσουν με τους παιδιάτρους και να ακούσουν τη συμβουλή τους.

Στα παιδιά μας κάνουμε 17 εμβόλια, αυτό είναι το 18ο. Δεν είναι κάτι τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα εμβόλια που γίνονται. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους” είπε ο Πρωθυπουργός.


Επίσης, σημείωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στα self test. “Αν σε ένα τμήμα έχουμε πάνω από 50% άρρωστα [παιδιά] το τμήμα θα κλείσει και θα λειτουργήσει με τηλεκπαίδευση. Εύχομαι να μην γίνει αυτό πολύ συχνά αλλά δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει”, είπε για τα σχολεία.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι ενθαρρυντικό ότι πάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι, καθώς έδειξαν μεγάλη ωριμότητα.


Δεν αλλάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στα ΤΕΙ δεν πρόκειται να αλλάξει ξεκαθάρισε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική απέναντι στη νέα γενιά και τις επικρίσεις για την πρόσβαση των νέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός είπε ότι απάντησε ήδη για τη φιλοσοφία της πολιτικής της κυβέρνησης.


Επεσήμανε ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαιναν όλα τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο και τόνισε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει.

Πρόσθεσε πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια αναγνώρισαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν εσφαλμένες επιλογές

Αναφορικά με την αστυνομία και την τήρηση της τάξης

Αναφορικά με την αστυνομία και την τήρηση της τάξης είπε ότι «Οι πολιτικές δεν αλλάζουν, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ασφάλεια της χώρας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης .

«Εάν δείτε τα στατιστικά στοιχεία, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ασφάλεια της χώρας, το 2021 ήταν καλύτερο του 2020. Θα εξακολουθούμε να υπηρετούμε αυτήν την πολιτική. Θέλουμε μία αστυνομία φιλική στους πολίτες και συμμαχό τους.

Έχουμε πει πως τα ειδικά σώματα φύλαξης των πανεπιστημίων θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα είμαστε απολύτως έτοιμοι. Θα χρειαστούμε χρόνο και τη βοήθεια των πρυτάνεων, όπως η ελεγχόμενη είσοδος.

Εάν κάποιοι φαντασιώνονται επεισόδια βίας στα πανεπιστήμια θα ήθελα πραγματικά να τους αποθαρρύνω. Και σήμερα πάντως εάν χρειαστεί να επέμβει η αστυνομία θα το κάνει», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.


«Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες: «Να αντιληφθούμε τη σημασία και την έκταση των μέτρων.

Δεν είναι απλά κατάλογος μέτρων αλλά πολιτικές που υπακούουν σε λογική. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, το μέρισμα πρέπει να το καρπώνονται οι πολίτες. Όπου χρειάζεται να στηρίξουμε συμπολίτες μας που σήμερα υποφέρουν, θα το κάνουμε.

Ανακοίνωσα διπλάσιο επίδομα αλληλεγγύης για αυτούς που είναι εξαρτημένοι από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο πλούτος που θα δημιουργείται θα αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο»

«Δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν»

Σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Έβρο και τη Θράκη και ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ για ένα ενδεχόμενο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν απάντησε τα εξής:

«Όπως είπα δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κάποιο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες. Οι Εβρίτες γνωρίζουν πόσο συνεπείς ήμαστε για να φυλάξουμε τα σύνορα.

Έχω ζητήσει από διακομματική επιτροπή να ολοκληρώσει το πόρισμα για τη Θράκη, θα απαντήσει στα ερωτήματα. Πολλές από τις σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αφορούν τη Θράκη, τον Έβρο».


Για τα χρέη και την εξυπηρέτηση των δανείων της Νέας Δημοκρατίας

Θα σας παραπέμψω στην ανακοίνωση του κόμματος, της 8ης Ιουνίου του 2021, ποια κατάσταση παραλάβαμε, πως έχουμε ισοσκελίσει πλήρως τον προϋπολογισμό μας. Όλα αυτά είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός σε ερώτηση για τα χρέη και την εξυπηρέτηση των δανείων της Νέας Δημοκρατίας.

«Η διαχείριση των κρίσεων είναι μεταξύ των επιταγών των σύγχρονων κυβερνήσεων»

Για τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων στη διετία της διακυβέρνησής του και το ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή αυτής τη θητείας, ο πρωθυπουργός απάντησε -σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ- ότι συναισθηματικά πιο δύσκολη στιγμή ήταν οι πυρκαγιές.

Διότι όπως είπε, αισθάνεται κανείς όταν βλέπει αυτό το τείχος της φλόγας ειδικά τα βράδια να βρίσκεται σε μία θέση όπου δυσκολεύεται να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει αυτή την καταστροφή.


«Όμως πρέπει να σας πω ότι πια η διαχείριση των κρίσεων είναι μεταξύ των επιταγών των σύγχρονων κυβερνήσεων και πρέπει να βρίσκουμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε κρίσεις αποτελεσματικά από τη μια. Κι από την άλλη, όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει να σταματάμε το πολιτικό και μεταρρυθμιστικό μας έργο.

Κάθε κρίση μάς κάνει πιο δυνατούς. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε όλες τις κρίσεις ήμασταν ψύχραιμοι, αποτελεσματικοί, βλέπαμε την κατάσταση και όπου χρειάστηκε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις, τις πήραμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.


Μία αγροτική παραγωγή συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας
Για τους νέους αγρότες, τη νέα ΚΑΠ και το πώς θα επηρεαστεί το μέλλον του αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα μας, απάντησε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ.

Είπε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε πολλές περιοχές της χώρας για να κάνει ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εκστρατεία ενημέρωσης για μια αγροτική παραγωγή που θα σέβεται το περιβάλλον και θα συνδέεται συνολικά με τον αγροτοδιατροφικό τομέα με τον Τουρισμό μας και θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.

Τα σχέδια για τον νομό Ηλείας

Για το σχέδιο της κυβέρνησης για τον νομό Ηλείας που επλήγη από τις πυρκαγιές και ειδικά για το δρόμο Πάτρα-Πύργος, ο πρωθυπουργός απάντησε τα εξής, σε σχετική ερώτηση που υπεβλήθη στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ: «Η Ηλεία έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η αρχαία Ολυμπία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έννοια ολιστικής ανάπτυξης όπως την οραματιζόμαστε για τη Β. Εύβοια».


«Για τον δρόμο Πάτρα-Πύργος έχουμε κάνει προσπάθειες να ξεμπλοκάρουμε το έργο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικά νέα», συμπλήρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμουμε το μέρισμα ανάπτυξης σε όλους τους Έλληνες

Θα πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή, η κυβέρνηση πορεύεται βήμα-βήμα και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες μας. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διανείμουμε το μέρισμα ανάπτυξης σε όλους τους Έλληνες με τρόπο δίκαιο και χωρίς να διαταράξουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, αυτή είναι η προεκλογική μας δέσμευση, τόνισε ο Πρωθυπουργός, σε ερώτηση για την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος έως το 2023.



Για το μετρό στη Θεσσαλονίκη
Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του είναι να παραδοθεί στο τέλος του 2023. Όπως είπε δεν υπάρχει άλλη περιοχή, άλλη πόλη της πατρίδας, που να γίνονται σωρευτικά τόσα έργα υποδομής. Θέλω να τονίσω τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες, αλλά και τη συνέπεια στα όσα είχα πει στην πρώτη ΔΕΘ, που μίλησα ως πρωθυπουργός. Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του ΜΕΤΡΟ είναι να παραδοθεί στο τέλος του 2023. Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις για τη χρήση γης έχουμε ολοκληρώσεις όλες τις διαδικασίες.
Για παράδειγμα οι εργασίες για το πάρκο “Παύλος Μελάς” ξεκινούν τους επόμενους μήνες. Οραματικό έργο επίσης η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πολύ σημαντικό και το ογκολογικό νοσοκομείο. Βεβαίως υπάρχουν και τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη. Τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του οικοπέδου, που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ενισχυθεί το πράσινο στην περιοχή. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ ακμάζουσα, προσελκύει επενδύσεις, είναι μία πόλη που προάγει την έρευνα και την παιδεία. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής, με δίδακτρα 12.000 ευρώ. Αυτό είναι το όραμα μου για την Θεσσαλονίκη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για τα έργα, που δρομολογούνται στην Θεσσαλονίκη και εν γένει στην Βόρειο Ελλάδα στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου της 85ης ΔΕΘ.
Exit mobile version