Για τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ απαντώντας σε ερώτηση της Realnews.
Σχετικά με τον ΦΠΑ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προεκλογικά ότι θα πάει ο ΦΠΑ από το 24% στο 22% και ότι θα κάνει δύο βαθμίδες ΦΠΑ, 22% και 11%».
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «θεωρώ ότι ήταν σημαντική η κίνηση που κάναμε εμείς τον Απρίλιο του 2019. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα στο 6% και όταν ήρθε ο κ. Χατζηδάκης ενσωμάτωσε τη μείωση των 7 μονάδων στα τιμολόγια. Έτσι δεν την είδαν ποτέ τη μείωση αυτή οι καταναλωτές στην τσέπη τους».
Ο ίδιος πρόσθεσε, «θεωρώ σημαντικό ότι μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση» και συνέχισε λέγοντας:
«Το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να το βλέπει κανείς ανάλογα και με τη δυναμική της οικονομίας. Θα ήταν ευχής έργον να μπούμε σε μια πιο ορθολογική διαχείριση. Κατανοώ επιχειρήματα που λένε όταν έχεις έναν πιο προσιτό ΦΠΑ ως κράτος έχεις και μεγαλύτερη αξιοπιστία να είσαι πάρα πολύ αυστηρός όταν υπάρχουν επιχειρηματίες που δεν τηρούν τον νόμο».
Όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «πρέπει όμως, να σχεδιάζουμε και στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Στην παρούσα φάση εκτιμήσαμε ότι τα μέτρα εκείνα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν για να ελαφρύνουν εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτά που καταθέσαμε χθες».
Ο Αλέξης Τσίπρας για τον ΕΝΦΙΑ
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες και θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Περιμένουμε να δουμε αν θα τον αναπροσαρμόσει η κυβέρνηση όπως έχει υποσχεθεί».
Περιγράφοντας τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να προσανατολιστεί σε μια λογική φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Και πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα πάμε σταδιακά στη μεγάλη μείωση για τα χαμηλές αξίες και θα έχουμε έναν φόρο που θα είναι ικανός για να δημιουργήσει μια δημοσιονομική επάρκεια σε αυτούς που έχουν και πρέπει να πληρώσουν. Η λογική μας είναι μια λογική Δικαιοσύνης και προοδευτικότητας».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό και για την εισφορά αλληλεγγύης είπαμε μέχρι 45.000 ευρώ μηδέν, από 45.000-60.000 με κλιμάκωση και από 60.000 ευρώ και άνω θα έχεις εισφορά αλληλέγγύης. Η λογική μας είναι να φορολογούμε τους πολίτες όχι με βάση την ιδιότητά τους, αλλά με βάση το εισόδημά τους».