Νέο κεφάλαιο στη διεθνοποίησή της ανοίγει η ΔΕΘ-Ηelexpo AE, η οποία επιδιώκει να διευρύνει το πεδίο των διεθνών συνεργασιών της τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία, κεφαλαιοποιώντας και τα οφέλη της πρόσφατης αποδέσμευσής της από νομικά “βαρίδια” στη λειτουργία της, που ήρθησαν με την ψήφιση του άρθρου 18 του νόμου 4368/2016.
Όπως επισήμανε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας, “η δυναμική παρουσία της Ρωσίας στην 81η ΔΕΘ, με τη συμμετοχή 100 ρωσικών επιχειρήσεων, αποτελεί μόνο μια γεύση του νέου εξωστρεφούς σχεδιασμού της εταιρείας.
Έχουμε ήδη ανοίξει διαύλους συνεργασιών με τους εθνικούς εκθεσιακούς οργανισμούς της Τεχεράνης στο Ιράν, αλλά και του Σενζέν και της Καντόνας στην Κίνα, ενώ έχουμε έρθει σε επαφή και με αντίστοιχους φορείς στην Μπολόνια, την Κολωνία και την Αγία Πετρούπολη. Η ΔΕΘ είναι υπολογίσιμη δύναμη στα εκθεσιακά δρώμενα της Ευρώπης και της Μεσογείου κι αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως τόσο από την υψηλόβαθμη συμμετοχή μας σε οργανισμούς όπως η UFI και η CEFA, όσο και από την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν διεθνείς εκθεσιακοί φορείς”.
Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως, ότι χωρίς την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου 18, στην οποία καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, διεθνοποίηση δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Υπενθυμίζεται ότι το ψηφισθέν άρθρο, που περιλαμβανόταν στον νόμο για το “Παράλληλο Πρόγραμμα” της κυβέρνησης, εντάσσει τη ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ επί ίσοις όροις στον ανταγωνισμό της ελληνικής εκθεσιακής αγοράς. Βάσει αυτού, αλλαγές εισήχθησαν στο πεδίο της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, στη διεύρυνση του σκοπού της, ώστε να περιλαμβάνει και δραστηριότητες όπως τα θεματικά δρώμενα τύπου “Εργοστασίου Σοκολάτας” και στη λειτουργική της ευελιξία. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία απέκτησε τη δυνατότητα να απασχολεί εθελοντές για την προετοιμασία, λειτουργία και υποστήριξη των διαφόρων εκδηλώσεών της, αλλά και την ευχέρεια να προμηθεύεται άμεσα υλικά που χρειάζεται, όπως ανταλλακτικά ή μοκέτες για τα περίπτερα.
Η συμμετοχή της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας
Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη συμμετοχή της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας στην 81η ΔΕΘ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης, επεσήμανε ότι πέραν της συμμετοχής 100 εταιρειών, που θα προβάλουν τα επιτεύγματα της χώρας τους σε διάφορους τομείς, υπάρχουν σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών, το διμερές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 10-11 Σεπτεμβρίου για θέματα του επιχειρείν και των ανανενεώσιμων πηγών ενέργειας, οι επιχειρηματικές συναντήσεις και επισκέψεις Ρώσων σε ελληνικά αγροβιομηχανικά πάρκα και συνεργατικούς σχηματισμούς στις 12-14 του ιδίου μηνός, το βιομηχανικό φόρουμ για τα τρόφιμα και τα ποτά (15/9) και το συνέδριο για την τουριστική βιομηχανία (16/9). Επίσης, στις 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο (workshop) για τις μεταφορές/συγκοινωνίες. Σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις αναμένεται να υπάρξει υψηλή θεσμική εκπροσώπηση από τη Ρωσία, καθώς και σημαντικές παρουσίες από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας.
“Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων και των πρωτοβουλιών της ΔΕΘ λαμβάνει ολοένα πιο συγκροτημένη και ουσιαστική μορφή. Αυτό έγινε φανερό και από την πρόσφατη επίσκεψη του εθνικού εκθεσιακού φορέα στην Κίνα, όπου -μεταξύ άλλων- από συναντήσεις με δέκα διοργανωτές εκθέσεων από τον κρατικό και ιδιωτικό τομέα της Κίνας προέκυψε συγκεκριμένο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων σε κλαδικές μας εκθέσεις όπως οι Philoxenia, Hotelia, Detrop και Freskon” σημείωσε ο κ.Ποζρικίδης. Η 81η ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί στις 10-18 Σεπτεμβρίου.