Για «μαζική απεργία κατά της πολιτικής λιτότητας του Τσίπρα» κάνει λόγο το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το δημοσίευμα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαδηλώνουν στους δρόμους κατά της ανεργίας, της φτώχειας και των ολοένα αυξανόμενων φόρων. Ο πρωθυπουργός παρόλα αυτά συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα λιτότητάς του».
Το Spiegel σχολιάζει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Αλέξη Τσίπρα «εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει πράξη όλα τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις. “Τηρούμε όλες τις δεσμεύσεις μας” δηλώνει με κάθε ευκαιρία (σ.σ. ο έλληνας πρωθυπουργός). Ελπίζει ότι η χώρα του μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος λιτότητας θα μπορεί και πάλι να δανείζεται αυτόνομα κεφάλαια στις χρηματαγορές».
Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ακόμη ότι οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν εκτός των άλλων και κατά του νέου νόμου που οδεύει προς ψήφιση στη βουλή, με τον οποίο πρόκειται να περιοριστεί το δικαίωμα στην απεργία.
«Αντίσταση κατά των περικοπών»
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblattπαρατηρεί στην ιστοσελίδα της ότι «στην Ελλάδα ματαιώνονται δρομολόγια τρένων και μεταδόσεις ειδήσεων». Η εφημερίδα του Ντύσελντορφ σχολιάζει ότι οι κινητοποιήσεις «προκάλεσαν εν μέρει παράλυση στη δημόσια ζωή. Τρένα και λεωφορεία έμειναν ακινητοποιημένα, στα νοσοκομεία περιθάλπονταν μόνον έκτακτα περιστατικά και δεν μεταδόθηκαν ειδήσεις στην τηλεόραση».
Το δημοσίευμα εστιάζει ακόμη στο κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης, που ήταν όπως αναφέρει «φτώχεια, φόροι, ανεργία… το τερματίσατε». Η Handelsblatt υπογραμμίζει ότι «οι έλληνες εργαζόμενοι έχουν απολέσει τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερο από το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους. Η ανεργία μειώνεται με αργούς ρυθμούς. Ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 20% και είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 18.000 γιατροί έχουν μεταναστεύσει».
Στη γενική απεργία αναφέρεται μεταξύ άλλων και η αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland. Το σχετικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις «αντίσταση κατά των περικοπών σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης».
Ο απόηχος των δηλώσεων Τουσκ για το προσφυγικό
Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει και τις επίμαχες δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε διχαστική και αναποτελεσματική τη ρύθμιση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή προσφύγων στην ΕΕ, προκαλώντας μεταξύ άλλων την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung είναι δύσκολο να πει κανείς κατά πόσο είναι ορθές οι απόψεις του Ντ. Τουσκ. Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει: «Από πρακτικής άποψης η ιδέα της κατανομής σε όλη την ΕΕ αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, που επιβαρύνονται σημαντικά, έχει συμβάλει ελάχιστα στην επίλυση της κρίσης. Οι μαζικοί θάνατοι στο Αιγαίο τερματίστηκαν με το σφράγισμα των συνόρων στα Βαλκάνια και κυρίως με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η πολιτική ανακατανομής (προσφύγων) ήταν περιττή. Από τη μία συνέβαλε στο να καταγραφούν οι πρόσφυγες και να τεθεί υπό έλεγχο το χάος του 2015. Από την άλλη είχε μια πολιτική-ψυχολογική επίδραση. Οι κυβερνήσεις χωρών, όπως η Γερμανία, που υποδέχθηκαν μεγάλο αριθμό προσφύγων, επέμειναν δικαίως να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης και ζήτησαν να εμφανιστούν άπαντες στην ΕΕ πρόθυμοι να σηκώσουν τουλάχιστον ένα μικρό μέρος των προσφυγικών βαρών».
Η εφημερίδα του Μονάχου υπογραμμίζει ότι χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνούνται κατηγορηματικά να συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση και κλείνει με την εξής εκτίμηση: «Αυτή η αντιπαράθεση είναι βαθιά, συμβολίζει τον νέο διχασμό της Ευρώπης. Η ΕΕ, που ακόμη δεν έχει βρει συμβιβαστικές λύσεις, φτάνει σε αυτό το ζήτημα στα όριά της».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιχειρεί να καταγράψει τα σημεία στα οποία, κατά τη γνώμη της, έχει δίκιο ο Ντόναλντ Τουσκ. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σχολιάζει ότι «είναι γεγονός ότι η απόφαση (σ.σ. περί υποχρεωτικών ποσοστώσεων) διχάζει την ΕΕ» και προτείνει να διεξαχθεί ρεαλιστική συζήτηση γύρω από «μία συντονισμένη ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική χωρίς ποσοστώσεις. Άλλωστε υπάρχει συμφωνία ως προς το ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χρήζουν καλύτερης προστασίας. Πού είναι το κακό οι χώρες που δεν θέλουν να υποδεχθούν πρόσφυγες να συμβάλουν περισσότερο σε αυτό το πεδίο (σ.σ. προστασία εξωτερικών συνόρων); Και αυτό θα αποτελούσε έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», σχολιάζει η FAZ.
Πηγή Πληροφοριών: DW