Dentist pass: Voucher για δωρεάν εξετάσεις στον οδοντίατρο για τα παιδιά – Ποιοι και πώς θα το λάβουν

οδοντίατρος

Έρχεται νέο voucher, το “Dentist Pass” για δωρεάν εξετάσεις στον οδοντίατρο σε χιλιάδες παιδιά. Πρόκειται για το Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας το οποίο θα ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο και το οποίο θα απευθύνεται σε όλα τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

Το δίκτυο παροχής υπηρεσιών δεν θα έχει περιορισμούς, καθώς σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι οδοντίατροι της επικράτειας και οι γονείς θα κλείνουν ραντεβού χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια χρησιμοποιώντας απλώς το “Dentist Pass”.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης (dentist pass) για τη δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών από 6 ως 12 ετών προσφέρονται για πρώτη φορά στη χώρα μάς με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή “Κύρωση α) της από 22.11.2022 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς – Έργο ΧΙ, Παράρτημα 13 της από 6.9.2018 κύριας Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και β) της από 22.11.2022 Τροποποίησης της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας”.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του έργου «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» », του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.Ο. προσφέρεται δωρεάν σε παιδιά από 6 ως 12 ετών προληπτική οδοντιατρική φροντίδα μέσω του dentist pass.

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στους δικαιούχους σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 4557/2018 (Α’ 139), αντίστοιχα.

Με το νομοσχέδιο και στο πλαίσιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα πενταετές επιστημονικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα και διασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας.

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσκεψη στο οδοντιατρείο όπου θα γίνεται:

Dentist Pass: Οι δικαιούχοι και τα βήματα για τη χορήγηση του 

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όλα τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας που αντιστοιχούν σε 660.000 ανηλίκους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2021). Για την πραγματοποίηση δε της συγκεκριμένης οδοντιατρικής παροχής θα εκδίδεται για κάθε δικαιούχο κάρτα χρηματοδότησης.

Η διαδικασία 

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία χορήγησης του «Dentist Pass», τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς είναι τα εξής:

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι τεχνοκράτες στην οδό Αριστοτέλους – υπό τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους –, στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι οδοντίατροι, υπό την προϋπόθεση πως διαθέτουν POS καταχωρημένο.

Πέραν τούτου όμως, όπως επισημαίνουν στην εφημερίδα ” ΤΑ ΝΕΑ” στελέχη του υπουργείου Υγείας, δεν θα χρειάζονται περαιτέρω γραφειοκρατικές ενέργειες.

Η πρωτοβουλία αυτή, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Θάνου Πλεύρη, στοχεύει στον παιδικό πληθυσμό ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για την ορθή φροντίδα της στοματικής τους υγείας, δεδομένου πως σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρώτα χρόνια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που δυνητικά θα αντιμετωπίσουν ως ενήλικοι αργότερα.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα (2019) που «Η διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών είχαν τερηδόνα στα δόντια, ενώ μόνο το 0,7% των ενηλίκων ηλικίας 35-44 ετών είχε υγιή δόντια. Μάλιστα, με αφορμή τα δεδομένα αυτά, οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν κάνει λόγο για δραματική επιδείνωση της στοματικής υγείας των Ελλήνων κατά την τελευταία δεκαετία »

 

 

Exit mobile version