«Η εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.
Ο κ. Δένδιας τόνισε αναφερόμενος στην Τουρκία ότι «αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης βλέπουμε νέες προκλήσεις» ενώ σημείωσε ότι αυτές οι συμπεριφορές και οι κινήσεις υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Επίσης ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις οπισθοδρόμισης.
Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο επικείμενο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ενώ αναφερόμενος στην προοπτική διαλόγου με τη γείτονα χώρα υπογράμμισε: «Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Όμως διάλογος δεν υφίσταται υπό το καθεστώς των απειλών».
Από την πλευρά του ο Χάικο Μάας ζήτησε να σταματήσει άμεσα κάθε προκλητικότητα και συμπλήρωσε ότι η μικρότερη σπίθα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να προκαλέσει καταστροφή. Τέλος, σημείωσε ότι η Γερμανία θα υποστηρίζει, με όλες της τις δυνάμεις, τη διαδικασία διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
«Σκοπός της επίσκεψής μου η τεταμένη κατάσταση στη Μεσόγειο. Μας δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό. Θα μιλήσω και στην Άγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Εχω δυο μηνύματα. Το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και η ΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας. Το δεύτερο είναι ότι χρειαζόμαστε άμεσα αποκλιμάκωση και βούληση για διάλογο, αλλά αυτό υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο. Είναι παιχνίδι με τη φωτιά αυτό που γίνεται και μια σπίθα αρκεί για ανάφλεξη. Αδιανόητη αυτή η σκέψη, δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Κάθε προκλητικότητα θα έπρεπε να σταματήσει το επόμενο διάστημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Νωρίτερα, ο Χάικο Μάας είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ συμβάλλει θετικά σε αυτήν την κατεύθυνση.