Quantcast
Δεν είναι μόνο ο Νέος Βουτζάς – Οι άλλες περιοχές που έχουν «χτυπηθεί» από καθιζήσεις - enikonomia.gr
share

Δεν είναι μόνο ο Νέος Βουτζάς – Οι άλλες περιοχές που έχουν «χτυπηθεί» από καθιζήσεις

δημοσιεύτηκε:

Συναγερμός έχει σημάνει στον Νέο Βουτζά, καθώς μια ολόκληρη γειτονιά κινδυνεύει να «βυθιστεί», ωστόσο και σε άλλες περιοχές έχουν γίνει κατά καιρούς καθιζήσεις και κατολισθήσεις.

Της Εύης Κατσώλη

Οι εικόνες από το σπίτι στην οδό Καρυωτάκη που έχει γείρει εντελώς λόγω καθίζησης, η οποία αρχικά ήταν 20 εκατοστά και στη συνέχεια έφτασε στα 3 μέτρα, έχουν προκαλέσει αίσθηση.

Το συγκεκριμένο σπίτι, όπως και άλλες έξι κατοικίες είναι έτοιμες να «βουλιάξουν» στο ρέμα του Νταού.

Οι ένοικοί τους σε απόγνωση, αναγκάστηκαν να φύγουν άρον – άρον καθώς τα οικήματα είναι πλέον ακατάλληλα.

Στην περιοχή βρίσκονται κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος, ενώ αυτοψία έκανε το Σαββατοκύριακο και ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Δεν είναι μόνο ο Νέος Βουτζάς

Είναι όμως, η περίπτωση του Νέου Βουτζά η μοναδική, όπου εμφανίστηκε το συγκεκριμένο γεωλογικό φαινόμενο;

Μιλώντας στο enikos.gr, ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι «πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο κατά καιρούς έχει παρουσιαστεί σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα».

Το κατολισθητικό φαινόμενο και η καθίζηση έχουν προκαλέσει καταστροφές ή και έχουν οδηγήσει σε γκρέμισμα οικημάτων σε περιοχές όπως η Μαλακάσα, τα Τρίκαλα, η Κερασιά Καρδίτσας, αλλά και σε περιοχές της Εύβοιας, της Ηλείας και της ορεινής Φθιώτιδας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ.

Όπως εξήγησε, «τα φαινόμενα αυτά προσβάλλουν όχι μόνο παλιούς οικισμούς, αλλά και νεότερες κατασκευές. Η επιφάνεια της γης είναι δυναμική και πολλές φορές προκαλούνται κατολισθήσεις και καθιζήσεις. Σε ορισμένες περιοχές λόγω του υπεδάφους απαγορεύεται να χτίζει κάποιος, όμως, υπάρχουν και άλλες όπου μπορείς να χτίσεις μετά τις ανάλογες δράσεις και παρεμβάσεις. Δηλ. για παράδειγμα στον Νέο Βουτζά εάν είχαν πραγματοποιηθεί βαθιές θεμελιώσεις, θα μπορούσαν τα σπίτια αυτά να έχουν διασωθεί».

Πού οφείλεται το φαινόμενο

Οι μορφολογικές κλίσεις, η ποιότητα των γεωλογικών σχηματισμών, η μικρή αντοχή των πετρωμάτων και των νερών, επιφανειακών και υπογείων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση φαινομένων καθιζήσεων και κατολισθήσεων, όπως τονίζει ο κ. Λέκκας.

Σε ερώτηση για το εάν παίζει ρόλο το ότι κάποια σπίτια είναι χτισμένα σε ρέματα, ο ίδιος απάντησε ότι «ναι μεν παίζει ρόλο, όμως, αυτό είναι δευτερεύον στοιχείο σε αυτές τις περιπτώσεις».

Όπως εξήγησε το πρωτεύον είναι ότι «πρέπει να γίνονται γεωλογικές- γεωτεχνικές μελέτες πριν από μια κατασκευή. Οι ιδιώτες αποφεύγουν να απευθυνθούν σε έναν μηχανικό για να τους κάνει τέτοιες μελέτες για να γλιτώσουν 5.000 ευρώ. Προτιμούν όμως, να δίνουν 50.000 ευρώ για την διακόσμηση, τον εξοπλισμό ή την ανακαίνιση ενός δωματίου. Πρέπει να αλλάξει εντελώς η κουλτούρα. Όπως στις δημόσιες κατασκευές, είναι υποχρεωτική η γεωλογική – γεωτεχνική μελέτη, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στην ανέγερση ιδιωτικών κατοικιών».


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.