Quantcast
«Deadline» στις 30 Ιουνίου για συμφωνία ή τέλος της χρηματοδότησης - enikonomia.gr
share

«Deadline» στις 30 Ιουνίου για συμφωνία ή τέλος της χρηματοδότησης

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Στην πορεία για μια τελική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι και τον Ιούνιο προσανατολίζονται πλέον Κυβέρνηση και δανειστές βλέποντας όπως με άλλη οπτική ο καθένας, την επόμενη μέρα για την Ελλάδα.

Μετά και την χθεσινή τέταρτη μέρα των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι ένα πράγμα είναι σαφές και για τις δύο πλευρές.

Ότι η τελική συμφωνία έχει πολύ δρόμο ακόμη αφού οι διαφωνίες στις θεματικές ενότητες του ελληνικού προγράμματος είναι λιγότερες από τις συμφωνίες.

Ασφαλιστικό εργασιακά, ΦΠΑ αλλαγή ΕΝΦΙΑ και αποκρατικοποιήσεις παραμένουν εμπόδια για την τελική συμφωνία,παρά κάποια σύγκλιση που σημειώνεται σε επιμέρους θέματα.

Κοινοτικοί κύκλοι τόνιζαν χθες ότι δεν έχει κανένα νόημα να τίθενται χρονικά ορόσημα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε και κυρίως πως θα συμφωνήσουν τα δύο μέρη. Επίσης άφησαν να εννοηθεί πως η 30ή Ιουνίου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο καθώς είτε θα επέλθει συμφωνία είτε θα σταματήσει η χρηματοδότηση με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε νέες περιπέτειες.

Το πρόβλημα είναι ότι τα δύο μέρη διαπραγματεύονται την τελική συμφωνία με εντελώς άλλη προοπτική.

Οι δανειστές έχουν διαπιστώσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ανάγκη οικονομικής στήριξης και μετά τον Ιούνιο.

Το δημοσιονομικό κενό μετά το πεντάμηνο απραξίας από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε την συνέπειες του και στο δημοσιονομικό κενό που υπολογίζεται πλέον σε πάνω από 5 δις ευρώ αλλά και στο έλλειμμα χρηματοδότησης των υποχρεώσεων χρέους που υπολογίζεται στα 12,5 δις ευρώ μέχρι και το τέλος του χρέους.

Συνεπώς αναμένουν μια διαπραγμάτευση για ένα τρίτο μνημόνιο για την ελληνική οικονομία.

Ανάμεσα στους θεσμούς άλλοι βλέπουν ότι μπορεί η Ελλάδα να αντέξει χρηματοδοτικά μέχρι και τα τέλη Ιουνίου όπως για παράδειγμα ο πρόεδρους του Euro working Group και άλλοι ανησυχούν όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος του Eurogroup κ Γκερούντ Νταϊσλεμπλούμ.

Η Γερμανία η οποία κινεί τα νήματα σε ΕΕ και ΕΚΤ επιμένει στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει την συμφωνία του 2012 αν θέλει να αξιοποιήσει το υπόλοιπο των 33 δις ευρώ από τα δάνεια του δευτέρου ελληνικού μνημονίου.

Πάντως ο κ. Σόϊμπλε έχει μιλήσει και για ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας φτάνει να δεχθεί να συνεχίσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Το βέβαιο είναι ότι η επόμενη φάση για τους δανειστές μας έχει ένα πακέτο υποχρεώσεων και ένα τρίτο δάνειο που θα καλύψει την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2016.

Η Κυβέρνηση υποχώρησε από την «συμφωνία γέφυρα» που είχε προτείνει αρχικά και πλέον βλέπει μια οριστική συμφωνία ως την πύλη της οριστικής εξόδου από το καθεστώς των μνημονίων.

Αυτό άφησε να εννοηθεί χθές το βράδυ και ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Η Αθήνα οραματίζεται ένα πρόγραμμα με «ελληνικές» μεταρρυθμίσεις χωρίς τις υπερβολικές δεσμεύσεις των μνημονίων.

«Κλειδί» για να γλυτώσει το τρίτο πακέτο υποχρεώσεων και το νέο δάνειο είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.

Με δεδομένο ότι όλοι αναμένουν μια λύση μέσα στον Ιούνιο το υπουργείο οικονομικών θεωρεί ότι μια μόνιμη ελάφρυνση του χρέους βρίσκεται από τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Σε μια αμυντική κίνηση για να ξεπεράσει το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας προώθησε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία εξασφαλίζει τα αποθεματικά όλων των φορέων του δημοσίου – προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων -ώστε να αποφύγει μια στάση πληρωμών εντός ή εκτός Ελλάδας.

Με αυτά τα δεδομένα η σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group και η σύνοδος των υπουργών οικονομικών την Παρασκευή στην Ρίγα της Λετονίας θα έχουν ως στόχο να διαπιστώσουν – όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο – ότι μετά από δύο μήνες οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα επιτέλους ξεκίνησαν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.