Με μία συζήτηση για το νέο μνημόνιο, αλλά και με περίπτερο, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος έδωσε το «παρών» στην 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, το Σάββατο, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εγκαινίασε στο περίπτερο 15 τον ειδικό χώρο του Ο.Ε.Ε., στον οποίο τόσο οι φορολογούμενοι, όσο και τα μέλη του Επιμελητηρίου, μπορούν να ενημερώνονται για τις δράσεις και κυρίως τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που παρέχονται και ανανεώνονται διαρκώς.
Στην ημερίδα σχετικά με τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τα αδιέξοδα του τρίτου μνημονίου, κατέθεσαν τις απόψεις τους ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο καθηγητής οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσης Χιόνης, ο ομότιμος καθηγητής οικονομικής θεωρίας του Δημοκριτείου, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας.
“Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα στην παρούσα φάση ότι η ελληνική οικονομία έχει γλιτώσει την πλήρη κατάρρευση και πως έχουν μειωθεί οι πιθανότητες για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη”, τόνισε ο κύριος Κόλλιας, προσθέτοντας ότι προέχουν:
Η -χωρίς να υπολογιστεί το κομματικό κόστος- άμεση μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Η παροχή κινήτρων για επενδύσεις.
Η πραγματική αποκομματικοποίηση του δημόσιου τομέα.
Πάνω από όλα, όμως, απαιτείται η αποκομματικοποίηση στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.
Τέλος, η καθιέρωση ενός σύγχρονου φορολογικού συστήματος, που θα δίνει bonus για τη χρήση πλαστικού χρήματος και θα έχει όλους τους φορολογούμενους σε on line σύνδεση με το ΚΕΠΥΟ.
Όπως τόνισε, “Απαιτείται, λοιπόν, η άμεση εφαρμογή του προγράμματος. Εμπροσθοβαρώς. Όχι στο κομμάτι της νέας δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά σε αυτό των μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων.
Στο τέλος της ημέρας, όλα αυτά θα βοηθήσουν, ώστε να αντισταθμιστούν το ταχύτερο δυνατό τα βάρη της πολιτικής λιτότητας, που περιέχει και το τρίτο μνημόνιο, ελαφρύνοντας τους πολίτες από φόρους, τους οποίους αδυνατούν να πληρώσουν, και την οικονομία από υφεσιακά μέτρα”.
Ο κ. Λιαργκόβας χαρακτήρισε το τρίτο μνημόνιο ευκαιρία για να επανεκκινήσει η “μηχανή του ΑΕΠ”, εκφράζοντας, πάντως, τους φόβους του πως ούτε αυτές οι δεσμεύσεις θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. Εκτίμησε, μάλιστα, πως το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει σε επιπλέον ύφεση της τάξης του 4%, γεγονός, που – όπως είπε – θα οδηγήσει σε συνολική μείωση του ΑΕΠ από το 2010 και το πρώτο μνημόνιο κατά τουλάχιστον 30%. Αυτό σημαίνει, δήλωσε, ότι έχουμε χάσει το 1/3 της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Χιόνης έκανε λόγο για αντιαναπτυξιακό νέο μνημόνιο, εκτίμησε πως πολύ δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών και του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, την επόμενη χρονιά, ενώ σημείωσε ότι από τις 100 δράσεις του προγράμματος, οι 40 αφορούν στο φυσικό αέριο.
Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των αγορών, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους των κρατών, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν οι χώρες να λειτουργήσουν χωρίς την παρέμβαση των ιδιωτών.