«Δαυίδ εναντίον Γολιάθ» στο Βερολίνο

Του Τάσου Δασόπουλου

Κυρίως πιάτο το «ξεπάγωμα» της χρηματοδότησης, και επιδόρπιο ένα τρίτο δάνειο σκοπεύει να προσφέρει η Γερμανία Καγκελάριος αν η πρόταση που θα της μεταφέρει ο έλληνας ομόλογός της κ. Αλέξης Τσίπρας κριθεί ικανοποιητική με βάση τα δικά της δεδομένα.

Το στίγμα των απαιτήσεων της το έδωσε από την Παρασκευή όταν στην συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες έθεσε ως σημείο αναφοράς τις απαιτήσεις της τρόικάς της 10ης Δεκεμβρίου.

Δηλαδή την λίστα των απαιτήσεων που υπέβαλαν οι δανειστές τον προηγούμενο μήνα αρνούμενοι να δεχθούν το περίφημο e-mail Χαρδούβελη.

Η απαίτηση αυτή της Γερμανίδας πολιτικού είναι λογική αφού και η πρόταση Βαρουφάκη – παρά την δημιουργική της ασάφεια -στηρίχθηκε στο συγκεκριμένο κείμενο.

Πρόσθεσε βέβαια τα μέτρα που ψήφισε ήδη η Κυβέρνηση για την ανθρωπιστική κρίση, την νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις που είναι νόμος του κράτους.

Επίσης ζήτησε και πήρε την αναθεώρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος του μνημονίου.

Στα βασικά της σημεία η πρόταση της 10ης Δεκεμβρίου Ζητούσε:

1. Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Αναφερόταν σε ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων, περιορισμό των δαπανών, καθώς και τη δημιουργία άμεσης συνάρτησης μεταξύ εισφορών και παροχών για όλα τα ταμεία. Το ίδιο ανέφερε και η πρόταση Βαρουφάκη αλλά για τα λεγόμενα ευγενή ταμεία δηλάδη αυτά των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών.

2. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. Η δέσμευση του προγράμματος είναι να νομοθετήσει μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, αλλά και μέτρα για την αύξηση απόδοσης του φόρου. Η πρόσφατη ελληνική πρόταση υπόσχονταν κατάργηση των παράλογων εξαιρέσεων.

3. Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Στο πεδίο του νέου μισθολογίου γίνεται λόγος για το τότε «δημοσιονομικά ουδέτερο» σχέδιο με στόχο εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2016. Αναφορά γινόταν και στην νομοθεσία για τον εξορθολογισμό των μη μισθολογικών παροχών. Η πρόταση Βαρουφάκη υπόσχονταν το νέο μισθολόγιο. 

4. Δημοσιονομικός νόμος. Οι αρχές συμφώνησαν, αναφερόταν, να τροποποιήσουν το νομοθετικό πλαίσιο του Οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό. Το ίδιο λέει και η πρόταση Βαρουφάκη.

5. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια . Τονίζοντας τότε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο νόμος για την διαχείριση ιδιωτικού χρέους «ώστε να είναι συνεπής με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των συστημάτων ρύθμισης οφειλών». Η ελληνική πρόταση ανέφερε την ρύθμιση δανείων με σεβασμό στην ακεραιότητα της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και σε δεύτερη φάση την αλλαγή του ιδιωτικού πτωχευτικού κώδικα.

6. Στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας γινόταν αναφορά σε συζητήσεις για το την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος πλαισίου ομαδικών απολύσεων, και για δέσμευση της τότε κυβέρνησης «να εξαλείψει ορισμένους υπερβολικούς περιορισμούς στην αγορά εργασίας». Η πρόταση Βαρουφάκη αναφέρει την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ σε όλα τα θέματα.

7. Ιδιωτικοποιήσεις. Στον τομέα αυτό η τρόικα ζητούσε ι 2 συμφωνίες παραχώρησης λιμένων, δεσμευτικές προσφορές για τους σιδηροδρόμους, μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) στο ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση και διασφάλιση ότι είναι πλήρως λειτουργικές οι εποπτικές αρχές λιμένων και αερομεταφορών».

Σήμερα η ελληνική Κυβέρνηση προτείνει τη επικύρωση των αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

Μαζί υπήρχαν και θεσμικές παρεμβάσεις για την ΕΛΣΤΑΤ και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης που είναι δεσμεύσεις και στην πρόταση Βαρουφάκη.

Το ζητούμενο είναι αν κριθεί ικανοποιητική η επεξεργασία που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Μαξίμου παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη του υπουργού οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη και του υφυπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.

 

Exit mobile version