Δανειστές και Αθήνα συμφώνησαν ότι… διαφωνούν στα μέτρα αλλά και στα αντίμετρα

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται ακόμη μέτρα και αντίμετρα αφού ούτε και οι συναντήσεις που έγιναν χθες σε τεχνικό επίπεδο δεν έφεραν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην κατεύθυνση μιας τελικής συμφωνίας.

Οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ θεώρησαν ότι η υπεραπόδοση της οικονομίας για το 2016 είναι συγκυριακή και ήρθε μέσα από υπερφορολόγηση και εξαιρετικά συντηρητικές προβλέψεις για την απόδοση των μέτρων.

Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συνεχιστεί το 2017 και το 2018 και κατά συνέπεια το ύψος των πρόσθετων μέτρων θα πρέπει να μείνει ως έχει δηλαδή στο 2% του ΑΕΠ δηλαδή 3,6 δις ευρώ.

Μάλιστα η συνέχιση της καλής πορείας των μέτρων συναντά δυσκολίες όπως η χαμηλή φοροδοτική ικανότητας της στενής φορολογικής βάσης που αποτυπώνεται σε συνεχή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο φορολογικής συμμόρφωσης.

Ειδικότερα στο ασφαλιστικό παρατηρήθηκε ότι η επίδοση της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ είναι λίγο ως πολύ αποτέλεσμα της καθυστέρησης εφαρμογής του νέου νόμου αφού τον περασμένο Μάιο έχουν γίνει ελάχιστες απονομές πλήρων συντάξεων και οι δαπάνες συμπιέζονται με τους νέους συνταξιούχους να αρκούνται σε προσωρινές συντάξεις.

Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των δανειστών και ειδικά τους ανθρώπους του ΔΝΤ να ζητούν αναλυτικότερα στοιχεία για την καθαρή θέση του υπερταμείου κύριας ασφάλισης ΕΦΚΑ αλλά και το σχεδιασμό για την πορεία των εσόδων μέχρι το 2020 για να έχουν καλύτερη εικόνα των δαπανών για συντάξεις.

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2018 τα μέτρα που παρουσίασε η ελληνική πλευρά (φορολόγηση των ενοικιάσεων των ιδιωτικών παραθεριστικών κατοικιών μέσω Air BNB είσπραξη rebate και claw back από τις δαπάνες φαρμάκου περίθαλψης) δεν φαίνεται να έπεισαν για την πληρότητα τους και γι αυτό ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία πριν γίνουν αποδεκτά.

Τα αντίμετρα

Σε ότι αφορά τα αντίμετρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά στην συνάντηση της Τετάρτης οι θεσμοί δέχονται κατ αρχήν μέτρα για την μείωση του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ζήτησαν να μάθουν περισσότερα στοιχεία για τις μειώσεις σε ΦΠΑ μεταφορών ενέργειας. Συγκεκριμένα ζήτησαν να μάθουν πόσο όλα αυτά μέτρα μπορούν να ενισχύσουν την απασχόληση και τις επιχειρήσεις.

Δεν είδαν όμως με καλό μάτι της μειώσεις ΦΠΑ σε συσκευασμένα τρόφιμα και την κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά θεωρώντας επιδοματική πολιτική και όχι μέτρα που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν ήταν ξεκάθαρο αν σήμερα θα επαναληφθεί η συνάντηση που έγινε την Τετάρτη για τα πρόσθετα μέτρα και το δημοσιονομικό κενό 2018 και 2019 σε επίπεδο κορυφής ή θα συνεχιστούν και σήμερα οι τεχνικές συναντήσεις για ξεκαθαρίσει η κατάσταση.


Exit mobile version