Του Τάσου Δασόπουλου
Από σήμερα αρχίζουν τα δύσκολα για τον υπουργό οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη αφού οι προτάσεις του για το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα δοκιμαστούν σε «πραγματικές συνθήκες» και από τους ανθρώπους που θα πρέπει να συμφωνήσουν με αυτές για να γίνουν πραγματικότητα.
Το πρώτο πραγματικά δύσκολο ραντεβού θα είναι η σημερινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι στο οποίον βασίζεται ιδιαίτερα η εφαρμογή του νέου προγράμματος.
Από χθες δημοσίευμα των Financial Times απέκλειε (επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ) στην ουσία την πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 10 δις ευρώ μέσω εντόκων που φέρεται να έχει ζητήσει η Κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει την «γέφυρά» από το μνημόνιο στο πρόγραμμα που θέλει να παρουσιάσει στους εταίρους και δανειστές μας Αυτό από μόνο του, αλλάζει πολλά στο σχεδιασμό της «επόμενης μέρας».
Δεύτερο μεγάλο θέμα θα είναι η συνέχιση της ρευστότητας προς τις ελληνικές Τράπεζες μετά την 28η Φεβρουαρίου.
Αρνούμενη η Κυβέρνηση να ζητήσει μια τυπική παράταση πιστεύει ότι θα πείσει για να επιχειρήματά και θα πάρει παράταση και χρηματοδότηση μέχρι και το καλοκαίρι.
Τρίτο θέμα θα είναι η αποδοχή από την ΕΚΤ του τμήματος για την αναδιάρθρωση χρέους που την αφορά.
Τα περίφημα «αέναα» ομόλογα (Perpetual bonds) με τα οποία θα σχεδιάσει το υπουργείο οικονομικών να αναχρηματοδοτήσει τα ελληνικά ομόλογα ύψους 27 δις ευρώ που έχει σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ.
Ο κ. Βαρουφάκης θα πρέπει να πείσει το κ. Ντράγκι ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είναι κρατική επιδότηση που δεν θα ισχύει για τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αν θέλει η όλη προσπάθεια να μην απορριφθεί ως ανέφικτη.
Λίγες ώρες αργότερα ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Komisi;on κ. Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.
Οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για την συνάντηση είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκης σε δηλώσεις του την Κυριακή μίλησε για το ενδεχόμενο μια συμφωνίας που μπορεί να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στην νέα Κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος μνημονίου.
Η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη την Πέμπτη όταν ο κ. Βαρουφάκης θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με το Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Ο έχων το γενικό πρόσταγμα για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης οποίες έχει διαδηλώσει σε όλους τους τόνους και μέσα από όλα τα κανάλια επικοινωνίας που διαχειρίζεται ότι διαφωνεί ριζικά και με την κατάργηση της τρόικα αλλά και με την λύση που θέλει η Ελλάδα να δώσει για την ελάφρυνση του χρέους της.
Από χθες κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωναν αντίθετοι με τις ανταλλαγές ομολόγων που πρότεινε ο κ. Βαρουφάκης με την συνέντευξη του στους FT θεωρώντας της ένα συγκεκαλυμμένο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Την ίδια μέρα οι θεωρίες της νέα Κυβέρνησης θα δοκιμαστούν και στην πράξη . Θα περάσουν την βάσανο του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Ευρωομάδας όπου θα έχει την επίσημη πρώτη του καθηγητή κ. Γιώργου Χουλιαράκη στην θέση του προέδρου του ΣΟΕ , Αν και έχει ανακοινωθεί ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην σύνοδο η τοποθέτηση του δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την Κυβέρνηση.
Το Euro working group αναμένεται να δώσει στο νέο πρόεδρο του ΣΟΕ μια γεύση για το τι σημαίνει κοστολογημένο πρόγραμμα αφού το συγκεκριμένο όργανο θα προετοιμάσει το έκτατο Eurorgoup που θα προηγηθεί της κρίσιμης συνόδου κορυφής σ τις 12 του μήνα.