CNBC: Πόσο χρεοκοπημένη είναι η Ελλάδα για να μπορεί να πληρώνει τις δόσεις της

Το αμερικανικό δίκτυο CNBC διερωτάται πώς τα καταφέρνει κάθε φορά η Ελλάδα και πληρώνει τις εξωτερικές υποχρεώσεις της, ενώ όλα τα δεδομένα κατατείνουν στο συμπέρασμα πως δεν θα βρει χρήματα.

Το παράδειγμα με την πληρωμή του ΔΝΤ είναι ενδεικτικό: πλήρωσε το Ταμείο με χρήματα του Ταμείου! Όπως αναφέρει, το γεγονός ότι η Ελλάδα πλήρωσε μια ημέρα νωρίτερα το ΔΝΤ εξέπληξε τους αναλυτές, μέχρι που έμαθαν πώς έγινε η συγκεκριμένη πληρωμή.

Στην συνέχεια αποκαλύπτει ότι με τον πλέον δραματικό τόνο, ένας Έλληνας αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστηρίζει στο CNBC πως τα οικονομικά περιθώρια της χώρας έχουν στενέψει σε αφάνταστο βαθμό.

Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περισσότερο με αυτή την αβεβαιότητα. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ρευστότητα της χώρας φτάνει μέχρι τις επόμενες δύο εβδομάδες. Δεν μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι από αυτό. Σήμερα (σ.σ.: χθες) αντλήσαμε 1,2 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια και με αυτά θα καλύψουμε την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την αβεβαιότητα γύρω από την παροχή βοήθειας».


Κανείς δεν είναι σίγουρος

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια έντονη κερδοσκοπία ως προς το πόσο καιρό θα μπορέσει η Ελλάδα να παραμείνει στη ζωή, κανείς δεν φαίνεται να είναι σίγουρος για το πόσα χρήματα έχουν απομείνει στα κρατικά ταμεία. Η τραγική κατάσταση φάνηκε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε επιδρομή στα ταμεία των δήμων και των κρατικών φορέων για να βρει ρευστό, ενώ μέχρι τώρα έχει βάλει στην άκρη περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει το άρθρο του CNBC. Το ζητούμενο είναι, πλέον, αν θα καταφέρει να αποπληρώσει τη δόση του Ιουνίου προς το ΔΝΤ (1,5 δισ. ευρώ), αλλά και τους τόκους των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ (κοντά στα 2 δισ. ευρώ).


Ο μαγικός αριθμός 7,2

Είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο, τα πάντα καταλήγουν στον «μαγικό» αριθμό 7,2, που είναι τα δισεκατομμύρια ευρώ που προσδοκά να λάβει η Ελλάδα και αντιστοιχούν στην τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης. Για τους οικονομολόγους, η ανησυχία ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει δεν έχει μετριαστεί. Ειδικά λόγω του γεγονότος ότι τα σημεία τριβής είναι σημαντικά και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αρκετά αργή.

Όπως αναφέρει ο Κρεγκ Έρλαμ, ανώτερος αναλυτής αγοράς της OANDA, «μπορεί η Ελλάδα να πλήρωσε την τελευταία δόση προς το ΔΝΤ, αλλά αυτό δεν έχει χαλαρώσει τις οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά της να μαζέψει κεφάλαια για μελλοντικές πληρωμές ή να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κεφάλαια διάσωσης. Ενώ εμείς ακούμε μια πρόοδο, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις όπως το συνταξιοδοτικό ή την αγορά εργασίας και κανένας δεν φαίνεται πρόθυμος να μετακινηθεί. Μόνο αν υποχωρήσει η Ελλάδα μπορεί να υπάρξει συμφωνία».


 

Exit mobile version