Την επιφύλλαξή τους για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel χθες στο Βερολίνο, εκφράζουν οικονομολόγοι και διερωτώνται πόσο θα χρειαστεί για να τεθούν σε εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρει το CNBC.
Όπως επισημαίνεται, σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης τόνισε πως ήλπιζε οι μεταρρυθμίσεις να οδηγήσουν το Eurogroup να απελευθερώσει κεφάλαια προς την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του γερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου (DIHK) δήλωσε στο CNBC πως ενώ η συνάντηση εμφάνισε βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τις υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρα πρέπει να ακολουθήσουν ενέργειες.
«Οι δύο επικεφαλής κυβερνήσεων, προσπάθησαν να δείξουν μια βελτίωση στις σχέσεις τους, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλές ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία και αυτό ήταν ξεκάθαρο χθες», τόνισε ο Alexander Schumann.
«Νομίζω ότι ήταν ένα αναγκαίο βήμα για να βελτιωθεί η σχέση αλλά τώρα πρέπει να ακολουθήσουν περισσότερες συνομιλίες για το τι πρόκειται να κάνει η Ελλάδα, και ποια είναι τα συγκεκριμένα, λεπτομερή μέτρα διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα οποία αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας. Αυτό είναι απαραίτητο τώρα, η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να δείξει τι θα κάνει για να πετύχει τον στόχο».
Άλλοι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η συνάντηση με την Merkel δεν ήταν μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα. Ο Carsten Brzeski, ανώτερος οικονομολόγος στην ING, δήλωσε πως «συνολικά όπως αναμενόταν, η χθεσινή συνάντηση δεν είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της ελληνικής κρίσης».
Το κρίσιμο ερώτημα του πώς να καταστούν τα μη βιώσιμα δημοσιονομικά, βιώσιμα, αποκαθιστώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα, δεν αντιμετωπίστηκε καν. Ωστόσο, θα μπορούσε να ήταν άλλο ένα βήμα προς το τέλος του πρόσφατου πολιτικού «παγώματος». Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν αυτό θα οδηγήσει τελικά σε ένα πραγματικό happy end, αναφέρει ο Brzeski.