Η επόμενη χρονιά δείχνει να «είναι χειρότερη από κάθε άποψη σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία», όσον αφορά στα θέματα της παγκόσμιας ασφάλειας και του πολιτικού ρίσκου, σύμφωνα με την διεθνή συμβουλευτική εταιρεία Control Risks, που προειδοποιεί για μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αγορές.
Η τρομοκρατία, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, τα κυβερνο- ρίσκα, η μεταβατικότητα της κινεζικής οικονομίας και η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη συνιστούν έναν πιο ευάλωτο κόσμο το 2016, όπως αναφέρεται στο CNBC.
Τα θέματα ασφάλειας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών για τις επιχειρήσεις την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον «χάρτη των ρίσκων» που εκπόνησε η εταιρεία.
Όπως τονίζεται «οι κυβερνο- απειλές θα γίνουν μεγαλύτερες καθώς περισσότερα κράτη βρίσκονται στο στόχαστρο κυβερνο- επιθέσεων, ενώ και η αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της Κίνας να προσαρμοστεί στην «καινούρια εποχή της ανάπτυξης του 6%» ενέχει την πιθανότητα να στείλει «μηνύματα κινδύνου στις διεθνείς αγορές».
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης η πιθανότητα επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στις παγκόσμιες δυνάμεις και τους ηγέτες, όπως του Μπαράκ Ομπάμα και των συναδέλφων του, τον Κινέζο Σι Τζιπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς ο καθένας έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του εγχώρια ζητήματα, αλλά και δεν παραδέχεται την σφαίρα επιρροής των άλλων.
Ένα σημαντικό πράγμα που φαίνεται να ενώνει τις χώρες είναι η ανησυχία από την δραματική αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων το 2015. Παρά τη συμμαχία της Δύσης όπως και της Τουρκίας και της Ρωσίας για να πολεμήσουν το Ισλαμικό κράτος, στην έκθεση αναφέρεται πως δεν υπάρχει συντονισμένη αντίδραση και γι’ αυτό η ανησυχία μεγαλώνει.
Η Ευρώπη δεν έχει ξεφύγει από τις απαισιόδοξες προβλέψεις, καθώς η Control Risks επισημαίνει ότι η «Ευρώπη είναι διασπασμένη, αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο εθνικισμό και με την αδυναμία να αντιδράσει συντονισμένα σε προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, οι απειλές σε θέματα ασφάλειας και η προσφυγική κρίση».
Όπως υποστηρίζει η Control Risks η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο ως προς την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών εντός της ζώνης «Σένγκεν».
«Θεωρώ πως ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της προσφυγικής κρίσης θα είναι η ολοκλήρωση του πλαισίου της Σένγκεν, έτσι ώστε οι χώρες να νιώθουν όλο και μεγαλύτερη ανάγκη να επιβάλουν τους δικούς τους ελέγχους στα σύνορα και να υπάρχει μεγαλύτερος εκνευρισμός απέναντι σε εκείνους που έρχονται από τη Συρία μέσω της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη με ό, τι όλα αυτά συνεπάγονται για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και το εμπόριο».
Ο επικεφαλής της Control Risks, Ρίτσαρντ Φένινγκ τόνισε στο CNBC πως «ζούμε στην εποχή των εκπλήξεων» και γι’ αυτό οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες.
«Πολλά ρίσκα θα συνεχίσουν να απειλούν τις μη προετοιμασμένες επιχειρήσεις. Είτε πρόκειται για τις ισορροπίες μεταξύ των οικονομικών δυνάμεων Ανατολής και Δύσης, είτε την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές τιμές των commodities, είτε για το Ισλαμικό κράτος, είτε για την προσαρμογή της Κίνας στη νέα οικονομική της πραγματικότητα ή την έκρηξη της συχνότητας και της σοβαρότητας των κυβερνο- επιθέσεων, οι πετυχημένες επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν αυτές τις μεγάλες προκλήσεις και άλλα πολλά μέτωπα».