Quantcast
Citigroup: Ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης δεν είναι μεγάλος - enikonomia.gr
share

Citigroup: Ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης δεν είναι μεγάλος

δημοσιεύτηκε:

Να συνεχιστεί η μεταβλητότητα στις ελληνικές κεφαλαιαγορές αναμένει η Citigroup, στην ανάλυσή της για την Ελλάδα, ωστόσο εκτιμά ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης δεν αναμένεται να είναι μεγάλος.
Στην 7σέλιδη ανάλυση της με τίτλο Greece: Failed Presidential Poll Reinforces Political Uncertainty , η Citigroup σχολιάζει ότι οι προεδρικές εκλογές απέτυχαν να αναδείξουν στην Ελλάδα Πρόεδρος της Δημοκατίας.
Η αποτυχία της εκλογής σημαίνει ότι η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί εντός 10 ημερών και να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές εντός 30 ημερών από τη διάλυσή του.
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι το ακραίο αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές.
Ωστόσο, αυτές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, και θα απαιτηθεί η συνεργασία βουλευτών από άλλο κόμμα για να κυβερνήσει.
Σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές ποιοί θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ (εύλογες επιλογές περιλαμβάνουν το νέο κεντρώο Ποτάμι και το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ).
Η πρόθεση ψήφου ενδέχεται επίσης να αλλάξει σημαντικά πριν από τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των νέων κομμάτων ή συνασπισμών που πιθανόν να σχηματιστούν στις επόμενες ημέρες.
Έτσι μια νίκη ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, αφήνοντας πολύ λίγο χρόνο για τη νέα ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα.
Η Citigroup εκτιμά ότι είναι πιθανό το τρέχον πρόγραμμα να επεκταθεί και πάλι για ένα άλλο δίμηνο, αλλά είναι επίσης πιθανό ότι το τρέχον πρόγραμμα να λήξει χωρίς ένα νέο πρόγραμμα να τεθεί σε ισχύ.
Η εξέλιξη αυτή πιθανόν, τουλάχιστον προσωρινά, να περιορίσει την επιλεξιμότητα των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ.
Αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, η Citigroup εκτιμά ότι αυτός είναι πιθανός, αλλά επίσης οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται στην Ευρωζώνη σε γενικές γραμμές.
Η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι μοναδική, έτσι περιορίζεται το πεδίο για άμεση μετάδοσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Έτσι οποιοδήποτε σημάδι μόλυνσης είναι πιθανό να ενεργοποιήσει τη στήριξη της πολιτικής (π.χ. από την ΕΚΤ), αν χρειαστεί.
Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται στην Ευρωζώνη γενικότερα, αυξάνοντας την πολιτική αβεβαιότητα και την αστάθεια.
Οι τάσεις αυτές θα πρέπει να ενισχυθούν καθώς εντός του 2015 αναμένονται εκλογές, κυρίως στην Ισπανία.

Η αντίδραση της αγοράς και το πλαίσιο

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση διόρθωσης, ενώ και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται σημαντικά.
Η κίνηση αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι επηρεάζεται από την κακή ρευστότητα σε μια αγορά όπου η συντριπτική πλειοψηφία του χρέους κατέχεται από τον επίσημο τομέα.
Ωστόσο, οι περιορισμένες κινήσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνης δείχνει τον περιορισμένο δυνητικό αντίκτυπο που έχει η Ελλάδα.

Επιπτώσεις και προοπτικές στρατηγικής

Κατά την άποψη της Citigroup με τους πολιτικούς κινδύνους να αυξάνονται, οι πιέσεις της αγοράς θα εξακολουθήσουν να είναι πιθανοί σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή η ασυνέχεια της πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο συνέχισης της μεταβλητότητας στις αποδόσεις των ελληνικών assets στο εγγύς μέλλον.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτή τη στιγμή δεν αναμένεται οι εξελίξεις στην Ελλάδα να δώσουν το έναυσμα για μια ευρύτερη αναστάτωση της Ευρωζώνης.
Η άποψη αυτή ενισχύεται από την δράση της ΕΚΤ και ένα ευρύτερο συστημικό δίκτυο ασφαλείας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.