Αβέβαιη η έκβαση των εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου εκτιμά ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος και προβλέπει το ιδανικό, το πιθανότερο και τα άλλα σενάρια της τράπεζας.
Ανάλυση για τις ελληνικές εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου και όλα τα πιθανά σενάρια δημοσίευσε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citigroup.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανάλυση «Greece: Why the September 20 Elections Matter», η έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα είναι αβέβαιη και εκτιμάται ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν θα αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία και το πιο πιθανόν είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση με ένα έως τρία μικρότερα κόμματα.
Στην ανάλυσή της η Citigroup διατυπώνει την εκτίμηση ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, όποια και αν είναι αυτή, θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει τους φιλόδοξους όρους του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Συγκεκριμένα στο βασικό σενάριο της Citigroup, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την πρώτη θέση από τη ΝΔ με μικρή διαφορά και το αποτέλεσμα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα αποτελείται από τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία είτε με το Ποτάμι είτε το ΠΑΣΟΚ, ή από τρία κόμματα, στην «απίθανη περίπτωση που το κόμμα των ΑΝΕΛ εισέλθει στη Βουλή».
Ένα τέτοιο σενάριο θα είναι πιθανώς το πιο ήπιο από επενδυτική σκοπιά. Η Citigroup εκτιμάει ότι οι πιθανότητες ένας τέτοιος συνασπισμός να μπορέσει να έχει πλήρη κυβερνητική θητεία είναι πολύ χαμηλές. Ακόμη επισημαίνει ότι η ΝΔ, ακόμη κι αν είναι στην αντιπολίτευση, με τη στάση που κρατά στο θέμα της διάσωσης της χώρας, θα διασφαλίσει πιο ευρεία υποστήριξη για την εφαρμογή του προγράμματος, από ό,τι αν βρίσκεται στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ιδανικό σενάριο, σύμφωνα με τη Citigroup, θα είναι την επομένη των εκλογών να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους – ένα σενάριο ικανό να κάνει λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο του Grexit,
Ένα δεύτερο σενάριο είναι να νικήσει η Νέα Δημοκρατία και να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Citigroup, ωστόσο, θεωρεί ότι ένα τέτοιο σχήμα θα είναι, στην πράξη, πιο «αδύναμο», ενώ αυξάνει τον κίνδυνο η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος είτε να ολοκληρωθεί ελλιπής είτε να καθυστερήσει, ενδεχομένως μέχρι τις αρχές του 2016, με αρνητικό αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων για το χρέος.
Μεσοπρόθεσμα, η Citigroup εξακολουθεί να αμφιβάλλει ότι οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν μετά τις εκλογές εξασφαλίζουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη μακροπρόθεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο βλέπει ότι η όποια ελληνική κυβέρνηση σχηματιστεί θα είναι ασταθής.
Η Citigroup παραδέχεται ότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι πιο θετική απ’ ό,τι προέβλεπε, αλλά εκτιμά ότι η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών.
Επιπλέον, τα capital controls και η πολιτική αβεβαιότητα θα οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο και μάλιστα της τάξεως του 3%-4% στο τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους.