H παράταση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να είναι το πρώτο θέμα που θα τεθεί μεταξύ Αθήνας και εταίρων εκτιμά η Citigroup σε ανάλυσή της.
Όπως υποστηρίζει θα απαιτηθεί επίσημο αίτημα από την Αθήνα μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που θα ακολουθήσει το Μνημόνιο εκτιμά ότι θα διαρκέσουν μήνες.
Σύμφωνα με τη Citi η περίοδος αυτή θα συνδυαστεί με φάσεις μεταβλητότητας στις αγορές. Σημειώνει πως αν και η τελική συμφωνία είναι απαραίτητη για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση τόσο της κυβέρνησης, όσο και των τραπεζών, στο ενδιάμεσο υπάρχουν «μαξιλάρια» για να αντιμετωπιστούν πιέσεις, όπως ο μηχανισμός ELA τηςΤτΕ ή η αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός, αλλά τα πολιτικά ρίσκα αυξάνουν στην Ευρώπη, σημειώνει η ανάλυση βλέποντας τις τάσεις σε Ισπανία αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία.
Από πολλές πλευρές, η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση και οι επιπτώσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης θα είναι περιορισμένες βραχυπρόθεσμα, ειδικά μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το QE.
Ωστόσο, τονίζει η Citi, η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ριζοσπαστικός προσανατολισμός του πιθανότατα θα οδηγήσει σε ευρύτερες ανησυχίες για τα πολιτικά ρίσκα στην Ευρώπη και στην άνοδο κομμάτων που δεν ανήκουν στην κυρίαρχη τάση (mainstream).
Ο οίκος επιμένει ότι το Grexit δεν είναι το βασικό σενάριο εργασίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολύ ισχυρό κίνητρο και στις δυο πλευρές για να τα βρουν.
Όπως αναφέρει η Citi αναλαμβάνοντας καθήκοντα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μετριάσει τη στάση του, ειδικά σε ότι αφορά τα θέματα του χρέους και τη μείωσή του μέσω «κουρέματος». Η στρατηγική του θα επικεντρωθεί στην μάχη με τις ελίτ και τη διαφθορά. Ο οίκος όμως εκτιμά πως οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι περιορισμένες, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα έχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να προωθήσει τις αυξήσεις δημοσίων δαπανών που επιθυμεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι νέος και γι’ αυτό «αδοκίμαστος», καταλήγει η Citi και προσθέτει ότι η μεγάλη αντίδραση της κοινωνίας στην τρόικα και τη λιτότητα σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις στο να ισορροπήσει μεταξύ της προσπάθειας για αλλαγές στους όρους της τρόικας και στην κοινωνική δυσαρέσκεια. Αυτές οι εντάσεις μπορούν να μειώσουν τη ζωή οποιασδήποτε κυβέρνησης και να οδηγήσουν σε νέες εκλογές υπό πολύ ποιο δύσκολες περιστάσεις, αυξάνοντας το ρίσκο για ακόμα καλύτερη επίδοση κομμάτων που δεν θεωρούνται «κυρίαρχη τάση» (mainstream).