Το γεγονός ότι ο δανειστές επιμένουν «πεισματικά» να ενεργοποιήσουν τον προληπτικό «κόφτη» και να επιβάλλουν στην Εθνική Τράπεζα να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική, για λόγους «τυπικούς», επειδή δηλαδή δεν πρόλαβε τις χρονικές προθεσμίες που είχε βάλει η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τους δανειστές, καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.
Πιο συγκεκριμένα, αφού αναφέρεται στο ιστορικό της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τον Νοέμβριο του 2015, που φέρει την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης, Ευκλείδη Τσακαλώτου, επισημαίνει ότι, σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, το σχέδιο αναδιάρθρωσής της περιείχε την ύπαρξη «κόφτη» που προέβλεπε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, σε περίπτωση που αναγκαζόταν να οδηγηθεί σε κρατική ενίσχυση άνω των 2 δις ευρώ, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης,.
Στη συνέχεια της ερώτησής του, αφού τονίζει ότι η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να αποπληρώσει τις κρατικές ενισχύσεις υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της, οι δανειστές επιμένουν να συνεχισθεί η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, μολονότι δεν συντρέχουν πλέον ουσιαστικοί λόγοι.
Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού επισημαίνει ότι, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και η Διοίκηση της ΕΤΕ εκτιμούν ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν είναι «επιχειρηματικά συμφέρουσα», ζητά από την Κομισιόν να σταματήσει άμεσα τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής (ΕΑ) που εύλογα ενδιαφέρεται για την τύχη της επιχείρησης αναφέρει:
«Το Νοέμβριο 2015, κατά την διάρκεια της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, όλες οι ελληνικές τράπεζες ήταν υποχρεωμένες να καταθέσουν αναθεωρημένα Σχέδια Αναδιάρθρωσης στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Η συγκεκριμένη υποχρέωση πρόκυπτε από το γεγονός ότι οι τράπεζες θα χρειαζόντουσαν κρατική βοήθεια για να μπορέσουν να καλύψουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή αύξηση. Η υποχρέωση έφερε την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Υπουργού Οικονομικών της Κυβέρνησης».
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) προέβλεπε ως «προληπτικό κόφτη» την πλήρη πώληση της ΕΑ σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν (Νοέμβριο 2015) τα απαιτούμενα κεφάλαια και αναγκαστεί να οδηγηθεί σε κρατική ενίσχυση άνω των 2 δις ευρώ. Υπήρξε χρονοδιάγραμμα για εύρεση αγοραστή έως 31/12/2016 και ολοκλήρωση της πώλησης έως 30/6/2016.
Η ΕΤΕ ενώ το Νοέμβριο 2015 δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια, στις 15/12/2016 κατάφερε να αποπληρώσει τα υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) 2.029,2 εκατομμυρίων ευρώ, «αποσβένοντας» έτσι τις κρατικές ενισχύσεις.
Με δεδομένο ότι, εργαζόμενοι και Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εκτιμούν ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν είναι και επιχειρηματικά συμφέρουσα για την Εθνική Τράπεζα,
Ερωτάται η Επιτροπή :
Αφού υλοποιήθηκαν όλες οι αναληφθείσες δεσμεύσεις από την ΕΤΕ τι θα πράξει ώστε να σταματήσει άμεσα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής;