Χουντής: Η κυβέρνηση, για άλλη μία φορά, απάντησε… σιωπώντας

Σχολιάζοντας απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την απώλεια των κερδών των ελληνικών ομολόγων (SMPs και ANFAs), ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής τόνισε πως η «κυβέρνηση, για άλλη μία φορά, απάντησε… σιωπώντας».

«Πρώτο», αναφέρει ο κ. Χουντής, «ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε, χωρίς κανένα σχόλιο, στο σημείο Β της απόφασης του Eurogroup της 24.5.2016, στην οποία, πράγματι, πάρθηκε η οριστική απόφαση για την τύχη των κερδών των ελληνικών ομολόγων (SMPs και ANFAs). Η ερμηνεία όμως της απόφασης αυτής είναι και το ζητούμενο, στο οποίο πρέπει επιτέλους να απαντήσει».

Επίσης ο κ. Χουντής καταλογίζει στον υπουργό ότι «ξέχασε» να σχολιάσει ότι, ο αρμόδιος Επίτροπος, κ. Μοσκοβισί, ερμηνεύοντας ακριβώς το σημείο Β της απόφασης του Eurogroup, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν εκκρεμείς πολιτικές δεσμεύσεις των κρατών-μελών για εκταμίευση ποσών ισοδύναμων των κερδών από τη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA) και το SMP στην Ελλάδα».

«Χάθηκαν δηλαδή τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, που είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα των τελευταίων 3 ετών», υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ.

Ο κ. Χουντής λέει επίσης ότι «η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, με την οποία επιστρέφονταν τα κέρδη των ομολόγων στην Ελλάδα, δεν έχει δημοσιονομικά καμία σχέση με την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου 2016 και την “πιθανότητα” μεταφοράς των κερδών ANFAs και SMPs στην Ελλάδα, μέσα από τον ειδικό λογαριασμό του ESM, από το οικονομικό έτος 2017 και μετά».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ αναφέρει: «Ο υπουργός Οικονομικών, που επί υπουργίας του καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός του 2016, στον οποίο εγγράφηκαν, κέρδη των ελληνικών ομολόγων 1,691 δισ. (τα οποία προφανώς ποτέ δε θα εισπράξουμε!), ξέχασε να παραδεχθεί ότι χάσαμε πάνω από 6 δισ. από τα κέρδη των 3 τελευταίων ετών. Και αυτό, παρά τη θετική εισήγηση της Κομισιόν προς το Eurogroup -όπως είχε αποκαλύψει η “Καθημερινή” στις 10.5.2016- η οποία εισηγείτο “την επιστροφή (σ.σ. στην Ελλάδα) των κερδών του Ευρωσυστήματος (ANFA και SMP) επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ ή στο 5% του περυσινού ΑΕΠ”».


Exit mobile version