Quantcast
Χουντής: Η Κομισιόν να καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτει για την Novartis - enikonomia.gr
share

Χουντής: Η Κομισιόν να καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτει για την Novartis

δημοσιεύτηκε:

«Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν ερεύνησαν την υπόθεση υπερκοστολόγησης του φαρμάκου Lucentis της NOVARTIS, όπως έκαναν η Ιταλία και η Γαλλία, που καταδίκασαν τις «πρακτικές» της και γλύτωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη;»

Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σε 2 ερωτήσεις που κατέθεσε προς την Κομισιόν, σχετικά με τη δραστηριότητα της NOVARTIS.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ανοίγει στην Ελλάδα το θέμα της υπερκοστολόγησης του φαρμάκου Lucentis που συνταγογραφείται για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Υπενθυμίζουμε ότι:

α. Το Δεκέμβριο του 2014, Ιταλικό δικαστήριο επέβαλλε πρόστιμο 180 εκατομμυρίων ευρώ στις φαρμακευτικές Novartis και Roche, κοινών συμφερόντων, για συγκρότηση καρτέλ στην προώθηση του σκευάσματος Lucentis, εις βάρος του κατά 40 φορές φθηνότερου Avastin, γεγονός που εκτιμήθηκε ότι επιβάρυνε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της Ιταλίας, μόνο για το 2012, πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ και με δυνητική μελλοντική επιβάρυνση έως 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια.

β. Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας ζήτησε να παρέμβει η Γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού να διερευνήσει το ίδιο θέμα, με αφορμή την αντίστοιχη έρευνα στην Ιταλία. Απευθύνθηκε επίσης στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, ζήτησε την μείωση της τιμής του Lucentis και επίσης την επέκταση της έγκρισης του φθηνότερου φαρμάκου Avastin για οφθαλμική χρήση. Τον Ιούλιο του 2014 ψηφίστηκε στο Γαλλικό Κοινοβούλιο η οφθαλμική χρήση του φθηνότερου Avastin «για οικονομικούς λόγους», με κόστος 30 φορές μικρότερο, που θα επέτρεπε στη Γαλλία να εξοικονομήσει ετησίως 200 εκατομμύρια ευρώ. Η προώθηση του Lucentis, κόστους 900 ευρώ ανά ένεση, στοίχησε στο δημόσιο φορέα ασφάλισης της Γαλλίας το 2013, το ποσό των 430 εκατομμύριων ευρώ.

γ. Το 2011, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να μην εγκρίνει τη χρήση του Lucentis λόγω υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα το 2013 η Novartis να μειώσει την τιμή της για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας.

δ. Στην Ισπανία, η Ένωση Καταναλωτών ζήτησε την παρέμβαση της Αρχής Ανταγωνισμού, ενώ,

η Ευρωπαϊκή Ένωση Καταναλωτών (BEUC), με επιστολή της προς την Κομισιόν, ζήτησε τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη μείωση της τιμής για όλη την Ευρώπη.

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, αφού παρουσιάζει τα ανωτέρω στοιχεία και μνημονεύει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καταναλωτών, καλεί την Κομισιόν να καταθέσει τα σχετικά στοιχεία που διαθέτει για την Ελλάδα, η οποία εμφανίζεται ότι έχει τεράστιο αριθμό ασθενών με προβλήματα ωχράς κηλίδας σε σχέση με τον πληθυσμό της (50.000) και ένα χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα, και να εξηγήσει γιατί καμία κυβέρνηση ή άλλη αρμόδια Αρχή δεν έχει αναλάβει έρευνα σε βάρος των ανωτέρω εταιριών για αθέμιτες πρακτικές, που ασφαλώς έχει στοιχίσει τεράστια ποσά στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς, όπως επίσης εάν έχει υπολογιστεί τι στοίχησε η υπόθεση αυτή στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Χουντής, σε άλλη ερώτηση για την Novartis, αναφέρεται και στις έρευνες των Αμερικανικών Αρχών για αθέμιτες πρακτικές (διαφθορά, μαύρο χρήμα) στην Ελλάδα, ζητά στοιχεία για τις «εν εξελίξει έρευνες για αθέμιτες πρακτικές διεθνώς και στην ΕΕ» και την καλεί «να διερευνήσει ενδεχόμενα εγκλήματα σε βάρος δημόσιων ασφαλιστικών φορέων χωρών-μελών της ΕΕ και ενδεχομένως του προϋπολογισμού της ΕΕ».

Ακολουθούν οι δύο ερωτήσεις του Νίκου Χουντή προς την Κομισιόν:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ NOVARTIS

Οι αμερικανικές ελεγκτικές αρχές ερευνούν για αθέμιτες πρακτικές τη δραστηριότητα της εταιρίας Novartis την περίοδο 2006-2014 για δωροδοκία, διαφθορά, χειραγώγηση αγοράς, διακίνηση μαύρου χρήματος μέσω παρένθετων/υπεράκτιων εταιριών κλπ. Η εν λόγω πολυεθνική έχει κατηγορηθεί διεθνώς και επανειλημμένα για ανάλογες πρακτικές και έχει καταβάλλει τεράστια πρόστιμα.

Μια από τις βασικές χώρες έρευνας είναι η Ελλάδα, στην οποία η φαρμακευτική δαπάνη από 2,4 δις € το 2004 εκτοξεύτηκε στα 5,09 δις το 2009 και σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 6 δις €. Οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη ανακρίνει έλληνες πολίτες-στελέχη της Novartis.

Έχει αποκαλυφθεί ότι η Novartis, προκειμένου να προωθηθεί, δωροδοκούσε χιλιάδες γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς με μετρητά-κάρτες, ταξίδια-συνέδρια, κατευθυνόμενη υπερσυνταγογράφηση προς δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς, υπερκοστολόγηση φαρμάκων στην Ευρώπη (η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς στον καθορισμό τιμής φαρμάκων πανευρωπαϊκά ως μία από τις 3 φθηνότερες χώρες της ΕΕ) και αλόγιστη προώθηση ακριβότερων σκευασμάτων και εμβολίων.

Ερωτάται:

-Ποιες καταδίκες ή εν εξελίξει έρευνες για αθέμιτες πρακτικές γνωρίζει, διεθνώς και στην ΕΕ, σε βάρος της Novartis;

-Ερευνά η Κομισιόν τις ανωτέρω αποκαλύψεις, που ενδεχόμενα υποκρύπτουν εγκλήματα σε βάρος ασφαλιστικών οργανισμών, χωρών-μελών και πιθανά του προϋπολογισμού της ΕΕ; Ποια μέσα διαθέτει και τι μέτρα λαμβάνει για την προστασία των χωρών-μελών από ανάλογες πρακτικές;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ – Αθέμιτες πρακτικές φαρμακευτικών εταιριών

Στις 17.3.2014, η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών BEUC απηύθυνε επιστολή στον Επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Αλμούνια, με αφορμή τις έρευνες σε Ιταλία και Γαλλία και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις φαρμακευτικές Novartis και Roche, ζητώντας παρόμοια έρευνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με αναφορά στο άρθρο 101/TFEU.

Ταυτόχρονα, σε Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ έγιναν ανάλογες αναφορές, καταγγελίες και μελέτες, εκτιμώντας επίσης ότι οι εταιρίες «συνέπραξαν» προκειμένου να προωθήσουν συγκεκριμένο φάρμακο (Lucentis) σε βάρος άλλου (Avastin), που όμως είναι 40 φορές φθηνότερο με αποτέλεσμα να διογκώνεται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως το κόστος στην κοινωνική ασφάλιση.

Με δεδομένη την απάντηση Αλμούνια P-002767/2014, ότι η Κομισιόν αναζητεί πληροφορίες και θα αξιολογήσει περαιτέρω δράση,

Ερωτάται :

-Μετά την έρευνα που έκανε τί έχει προκύψει και τι προτρέπει να πράξουν οι χώρες μέλη;

-Γνωρίζει αν στην Ελλάδα, με τεράστιο αριθμό ασθενών ωχράς κηλίδας AMD (50.000) σε σχέση με τον πληθυσμό της και ένα «χρεοκοπημένο» ασφαλιστικό σύστημα, οποιαδήποτε κυβέρνηση, Επιτροπή Ανταγωνισμού ή άλλη Αρχή έχει αναλάβει έρευνα σε βάρος των ανωτέρω εταιριών για ανάλογες αθέμιτες πρακτικές; Έχει υπολογιστεί η επιβάρυνση του ελληνικού προϋπολογισμού και των ιδιωτών ασθενών;


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.