Χωρίς εγγύηση του Δημοσίου η ρύθμιση δανείων που χορηγήθηκαν από το ΕΤΕΑΝ

Χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα πρέπει να ρυθμίσουν το υπόλοιπο της οφειλής τους οι δικαιούχοι των δανείων που είχαν χορηγηθεί από το ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) από το 2008 και δεν την έχουν αποπληρώσει.

Η σχετική εγγύηση έληξε στις 31 Μαΐου και αρκετοί είναι εκείνοι που παρά την παράταση που είχε δοθεί το 2012, δεν ανταποκρίθηκαν στην εξόφληση του συνόλου του δανείου τους, με συνέπεια οι τράπεζες να προχωρούν στην καταγγελία των σχετικών συμβάσεων, προκειμένου να εισπράξουν την εγγύηση που είχε δώσει το Δημόσιο για τα δάνεια που δεν αποπληρώθηκαν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρόκειται για το περίπου 20% των 5.000 εγγυημένων δανείων που αναδιαρθρώθηκαν, όταν στο σύνολό τους τα δάνεια που είχαν δοθεί από το ΤΕΜΠΜΕ την περίοδο 2008-2009 ήταν περίπου 57.000 σύμφωνα με την Καθημερινή. Οι συσσωρευμένες καταπτώσεις του ΕΤΕΑΝ γι’ αυτή την κατηγορία δανείων ανέρχονται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ, σε σύνολο δανείων 5,2 δισ. ευρώ που είχαν χορηγηθεί από τις τράπεζες.

Παράταση

Μικρή παράταση έως τις 15 Ιουλίου έδωσε προς τις τράπεζες το ΕΤΕΑΝ, προκειμένου να κινητοποιήσουν τα χρήματα που παραμένουν αδιάθετα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για 60 εκατ. ευρώ, στα οποία προστίθεται και η ισόποση συμμετοχή των τραπεζών, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που μπορεί να δοθεί για χρηματοδότηση στα 120 εκατ. ευρώ. Η παράταση αφορά την έγκριση του δανείου, ενώ η δαπάνη θα πρέπει να γίνει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Επειδή οι συγκεκριμένοι διαθέσιμοι πόροι έχουν πεδίο αναφοράς την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, εάν δεν διατεθούν άμεσα, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν. Τα προγράμματα από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις είναι:

• Επιχειρηματική Επανεκκίνηση, που αφορά υφιστάμενες και υπό ίδρυση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το δάνειο για κεφάλαιο κίνησης μπορεί να φτάσει έως 300.000 ευρώ, ενώ εάν πρόκειται για τη χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου, ο δανεισμός μπορεί να φτάσει τις 800.000 ευρώ. Σημαντικό κίνητρο για ένταξη στο πρόγραμμα αποτελεί το επιτόκιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό λόγω της σχέσης συνεπένδυσης μεταξύ Ταμείου και τραπεζών (1:1).

• Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα, που αφορά υφιστάμενες, νέες ή υπό σύσταση πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, που ασκούν ή θέλουν να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στα νησιά. Το δάνειο μπορεί να φτάσει έως 30.000 ευρώ, ενώ το επιτόκιο είναι μηδενικό για επιχειρήσεις σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και σταθερό 2,80% για επιχειρήσεις σε νησιά με περισσότερους από 3.100 κατοίκους.

• Ταμείο Εγγυοδοσίας εγγυήσεων, μέσω του οποίου παρέχονται εγγυήσεις σε επιχειρηματικά δάνεια βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων και ώριμων σχεδίων επιχειρηματικής ανάπτυξης, στα οποία περιλαμβάνονται κεφάλαια κίνησης και προκαταβολές έναντι επιχορήγησης εγκεκριμένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Exit mobile version