«Χιονοστιβάδα» οι καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά – Τα τρία μοτίβα απάτης και πώς μπορούν να εντοπιστούν

Πληθαίνουν τα περιστατικά με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έχουν μπει 10 εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής, Άγγελος Μπίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Όπως ανέφερε, πέραν των τριών συγκεκριμένων περιπτώσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης κ.α.), σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».


Οι διασταυρώσεις που «τρέχουν» από τις αρμόδιες Αρχές, αφορούν τρία βασικά μοτίβα απάτης. Το πρώτο αφορά την έκδοση μαϊμού πιστοποιητικού εμβολιασμών, το δεύτερο την έκδοση και τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών από τεστ pcr ή rapid προκειμένου να φαίνεται ότι κάποιος έχει νοσήσει και να αποφύγει έτσι τον εμβολιασμό ή και την αναστολή εργασίας.

Το τρίτο είναι, όπως συνέβη στο νοσοκομείο Θήρας η διενέργεια πλαστών rapid test για ταξιδιώτες που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση της Σαντορίνης, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διερευνά το περιστατικό ώστε να βρεθεί η ροή του συγκεκριμένου κυκλώματος με βασικό στόχο να διαπιστωθεί πού υπάρχει τρωτότητα στη διαδικασία και να θωρακιστεί.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για όσους εκδίδουν ή ζητούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

«Οι δικλείδες ασφαλείας αφορούν στο πώς διενεργούνται οι έλεγχοι και πώς αξιολογούνται τα συμπεράσματα», ανέφερε σχετικά με τις απάτες που έχουν εντοπιστεί με πλαστά πιστοποιητικά νόσησης, εμβολιασμού ή και πλαστά θετικά τεστ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.

Πώς διαπιστώνονται οι απάτες με τα πλαστά πιστοποιητικά

Πώς όμως διαπιστώνονται οι απάτες; Με μια καταγγελία ή ένα λάθος συνήθως, «π.χ. στο ΚΥ Παλαμά, είχαμε 33 περιπτώσεις, έγινε συζήτηση μεταξύ του προσωπικού εκεί, ή η χρήση ενός τέτοιου πιστοποιητικού, όπως έγινε στο Μαμάτσειο στην Κοζάνη ή στην Θεσσαλονίκη όπου εμφανίστηκαν αυτά τα πιστοποιητικά. Εντοπίζονται λοιπόν συνήθως είτε από καταγγελία ή από τον θόρυβο» τόνισε ο κ. Μπίνης και σημείωσε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να επεμβαίνουν προληπτικά.

«Γι’ αυτό ελέγχουμε την έκταση αυτών των περιστατικών, εάν αποτελούν δίκτυο ή απλά μια κυρία που θέλησε να εξυπηρετήσει φίλους και συγγενείς, που είτε είναι αντιεμβολιαστές ή για άλλους λόγους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, δεν θέλουν όμως να αναλάβουν και τις ευθύνες για αυτή τους την επιλογή. Θέλουν να είναι αντιεμβολιαστές, ταυτόχρονα όμως να πάρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπορούν να πηγαίνουν στο θέατρο και κυρίως να μην τεθούν σε αναστολή. Δεν γίνονται όμως και τα δύο. Επομένως έχουμε σενάρια διασταύρωσης κάθε μέρα με συγκεκριμένα μοτίβα απάτης τα οποία τα επικαιροποιούμε κάθε φορά».

Δικλείδες ασφαλείας για να σταματήσουν οι απάτες με τα πλαστά πιστοποιητικά

Ο κ. Μπίνης, εξήγησε πως παρακολουθούνται όλα τα σημεία της διαδικασίας, βλέποντας πού υπάρχει ευκαιρία απάτης και εκεί πρέπει να μπει μία δικλείδα, είτε ηλεκτρονική είτε αυτό που λέγεται «αρχή των 4 ματιών», είτε διάκριση αρμοδιοτήτων.

«Στο ΚΥ Παλαμά, είχε γίνει το βασικό λάθος που κάνουμε όλοι μας, που υπάρχει ένα εργαλείο, ένα λάπτοπ, μια ταμπλέτα, ένα κομπιούτερ που χρησιμοποιούν όλοι, ο καθένας όμως μπαίνει με τους προσωπικούς του κωδικούς. Υπάρχει λοιπόν το ψηφιακό ίχνος. Θα βγει λοιπόν εγκύκλιος που θα λέει ότι δεν δίνουμε τους κωδικούς μας σε τρίτα πρόσωπα. Αν το είχαν κάνει αυτό σωστά στο ΚΥ Παλαμά, η κυρία αυτή δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να κάνει αυτό που έκανε. Η κυρία αυτή για να κλείσει το κύκλωμα και να μην υπάρχουν τα ίχνη, έφτιαχνε τα προσωπικά ιατρικά ιστορικά, με τα πλασματικά ραντεβού που έκλεινε όταν έβρισκε μη χρησιμοποιηθείσες δόσεις, έφτιαχνε και το ιστορικό το οποίο δεν έφερνε σφραγίδα γιατρού, γιατί το έκανε μόνη της».

Άλλος τρόπος εντοπισμού των παραβάσεων στο σύστημα είναι μέσω της πρόληψης, δηλαδή, ελέγχοντας τις καταχωρήσεις εμβολιασμού μετά τις 10 το βράδυ για παράδειγμα ή απότομες αυξομειώσεις στον αριθμό των εμβολιασμών.

«Μόλις τελείωσε η ΕΔΕ στην Θήρα για τα πλαστά πιστοποιητικά rapid που χρησιμοποιούσαν οι αλλοδαποί για να φύγουν από την χώρα και είναι και οι περιπτώσεις που βγάζουν πλασματικά θετικά ράπιντ τεστ για να προσκομίσουν αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αποφεύγοντας έτσι για 6 μήνες με το πιστοποιητικό νόσησης το εμβόλιο. Όταν το ράπιντ βγει θετικό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και με μοριακό τεστ υποχρεωτικά. Όταν είναι μοριακό, θα πρέπει να το δεχτούμε, γι’ αυτό πρέπει να βάλουμε μια δικλείδα που κάποιοι φορείς ήδη την εφαρμόζουν, ας πούμε στα νοσοκομεία, όπου με το που θα φέρεις θετικό ράπιντ από ιδιωτικό εργαστήριο, αμέσως θα πρέπει να κάνεις το pcr σε δημόσια δομή», είπε καταλήγοντας ο κ. Μπίνης.

Μεσολόγγι: Γιατρός πήρε δείγμα από θετικό ασθενή για να βγάλει πλαστό πιστοποιητικό

Ένα νέο περιστατικό με πλαστό πιστοποιητικό βλέπει το φως της δημοσιότητας με επίκεντρο αυτή τη φορά το Μεσολόγγι.

Οι καταγγελίες πλέον λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας για υγειονομικούς που εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Το νέο περιστατικό φέρει ως εμπλεκόμενο γιατρό του νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γιατρός στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου φέρεται να πήρε δείγμα από θετικό ασθενή, για συνάδελφό του προκειμένου να φανεί ότι είναι θετικός και έτσι να μην κάνει το εμβόλιο και να γλιτώσει την αναστολή εργασίας.

Σύμφωνα με την pelop.gr, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο περιστατικό και όπως δήλωσε «η υπόθεση διερευνάται».

Κυνική ομολογία ανεμβολίαστης: Ψάχνω λαμόγιο γιατρό να μου δώσει πλαστό πιστοποιητικό

Σοκάρουν οι δηλώσεις γυναίκας που δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο. Η ίδια ομολογεί κυνικά ότι ψάχνει γιατρό για να της εκδώσει πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστηρίζει «δεν πρόκειται να εμβολιαστώ με τίποτα. Και θα ψάχνω γιατρούς, λαμόγια γιατρούς για να μου δώσουν ψεύτικα πιστοποιητικά και να κυκλοφορώ».

Όπως λέει η ίδια, «έχω σκεφτεί να κάνω και ψεύτικο πιστοποιητικό. Έχω σκεφτεί να πω στον γιατρό να μην μου βάλει τη βελόνα και να πετάξει έξω το υγρό. Έχω πάρει τηλέφωνα, τους έχω προτείνει να τους πληρώσω τόσο, όσο μπορώ. Τους παίρνω τηλέφωνο και τους λέω πόσα θέλεις, αλλά φοβούνται και δεν το κάνουν».

Όταν η δημοσιογράφος της λέει ότι αυτό είναι επικίνδυνο για όσους έχουν εμβολιαστεί, η ίδια ισχυρίζεται ότι για τους ανεμβολίαστους είναι επικίνδυνοι οι εμβολιασμένοι γιατί τους κολλάνε…

Όταν της επισημαίνεται ότι αυτό είναι παράνομο με τα πλαστά πιστοποιητικά, η γυναίκα απαντά ότι παράνομος είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

«Αν δεν το κάνω δεν κυκλοφορώ; Πού τα ακούσατε αυτά; Στην π…ιά απαντάς με π…ιά» λέει χαρακτηριστικά.

«Έχω αρνητικά τεστ από rapid test και υπάρχει μία φόρμουλα στην οποία βγάζεις την ημερομηνία, βάζεις το πού έγινε το τεστ και κυκλοφορείς ελεύθερα. Δεν σκανάρεται τίποτα και ποτέ» λέει η αντιεμβολιάστρια.




Πηγή: enikos.gr

Exit mobile version