Χαρίτσης: Η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια

Η αξιολόγηση έκλεισε παρά τις κρυφές ελπίδες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την καταστροφολογία που καλλιεργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα. Η συμφωνία με τους θεσμούς εξασφαλίζει άμεσα ένα σημαντικό ποσό για τη χώρα μας (8,5 δισ. ευρώ) που εκτός από τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις, θα καλύψει και μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου δίνοντας σημαντική ανάσα στην αγορά, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κοζάνη.

Η συμφωνία λοιπόν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας πως στο υπουργείο Οικονομίας «υλοποιούμε από την πρώτη στιγμή έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό που ωθεί την οικονομική δραστηριότητα σε τομείς που η χώρα διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα και σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανά να σταθούν στις διεθνείς αγορές. Σε αυτή την κατεύθυνση συντονίζουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία – τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, και υποστηρίζουμε καινοτομικές δραστηριότητες σε οχτώ συν ένα τομείς προτεραιότητας, Επικεντρώνουμε σε τρεις πυλώνες: οικονομία της γνώσης – εξωστρέφεια – αποκέντρωση»

Ο κ Χαρίτσης μίλησε για την αποκέντρωση της ανάπτυξης και ανέφερε πως σε αυτό το πλαίσιο «χαιρετίζουμε τις πολύ σημαντικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στην Κοζάνη και τη Φλώρινα που περιλαμβάνουν δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τη βελτίωση των ενδοπεριφερειακών μετακινήσεων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη στήριξη των κοινωνικών υποδομών. Επιδιώκουμε τη στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες από τις οποίες άλλωστε θα προκύψει και η εξειδίκευση και προτεραιοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής στην κάθε Περιφέρεια και Δήμο. Δημιουργούμε ειδικά εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε περιοχής».

«Τέτοιο είναι το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας που προέκυψε μέσα από τη στενή και ισότιμη συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας, της Περιφέρειας και των τοπικών παραγωγικών φορέων. Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει πάνω από 200 τοπικά επιχειρηματικά σχέδια με πόρους 10 εκατ. ευρώ (5 από υπουργείο Οικονομίας και 5 από την Περιφέρεια). Είναι ένα πρότυπο συνεργασίας και συντονισμού που θέλουμε να το επεκτείνουμε και σε άλλες περιφέρειες».

Ειδικά για την Δυτική Μακεδονία ανέφερε πως είναι μία Περιφέρεια που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. «Είναι επιτακτικό να θέσουμε από τώρα και με σχέδιο τις βάσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή με στόχο τη διαφοροποίηση της παραγωγικής δραστηριότητας σε τομείς όπου η τοπική οικονομία εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Εμείς από τη μεριά μας και σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας θα στηρίξουμε με κάθε μέσο και προσφέροντας την αναγκαία χρηματοδότηση για την μετεγκατάσταση ρυπογόνων δραστηριοτήτων και την αποκατάσταση των επιβαρυμένων περιοχών.

Η Δυτική Μακεδονία έχει όμως και σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες – από τη γεωργία, μέχρι τη βιομηχανία και τις μεταφορές – πέρα φυσικά, από τον μεγάλο ορυκτό πλούτο – και το στοίχημα είναι να δουλέψουμε από κοινού ώστε να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε τις προτάσεις της Περιφέρειας, των δήμων και των παραγωγικών φορέων, τις οποίες και θα στηρίξουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα» ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.


Exit mobile version