Χαρίτσης για πυρκαγιές: Η πρόταση της Νέας Αριστεράς για την αποκατάσταση της Αττικής

Αλέξης Χαρίτσης

Ο  Αλέξης Χαρίτσης υπογραμμίζει  σε ανάρτηση του  στο Facebook την πρόταση της Νέας Αριστεράς σε μια αναγκαία συζήτηση για μια προοδευτική πολιτική και συγκεκριμένη στρατηγική για την αποκατάσταση της Αττικής, την προσαρμογή στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης και την θωράκιση των κοινωνιών, των δασών, των πόλεων.

Κάνει λόγο για «μια προοδευτική πολιτική που όπως είναι αυτονόητο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την ιδεοληπτική και επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη», προς την οποία ασκεί σκληρή κριτική.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς περιγράφει, όπως αναφέρει, έναν οδικό άξονα για την δυνατότητα του κράτους να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, για μέτρα θωράκισης του δημόσιου χώρου, των δασών και των πόλεων, για την επένδυση σε μια κοινωνία ασφάλειας και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «εγκληματεί σε βάρος της κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος. Και μάλιστα συνειδητά», καθώς «επέλεξε -γιατί πρόκειται περί επιλογής και όχι απλής ανεπάρκειας- να ξεχαρβαλώσει την Πυροσβεστική, να νομοθετεί διαρκώς νέες ρυθμιστικές πολιτικές ανεξέλεγκτης δόμησης, να δημιουργήσει ένα υπουργείο-κέλυφος δίχως πραγματικές αρμοδιότητες, να προβάλει ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για την ευθύνη των πολιτών να αποψιλώσουν τις ιδιοκτησίες τους, και φυσικά να αγνοήσει την έκθεση Γκολντάμερ, την πιο σοβαρή και ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιπυρική προστασία της χώρας».

Σημειώνει ότι η κυβέρνηση στο εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης «προέβλεψε ένα πενιχρό κονδύλιο για την πολιτική προστασία» κι αυτό εξαιτίας της «εγγενούς απέχθειας» των «τελευταίων Μοϊκανών του παρηκμασμένου νεοφιλελευθερισμού για τον δημόσιο σχεδιασμό και την πολιτική προστασίας των δημόσιων αγαθών».

Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι το κλειδί είναι η πρόληψη των πυρκαγιών και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε όταν ξεσπούν «να μην βλέπουμε το αδιανόητο να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα». Σύμφωνα με τη Νέα Αριστερά το πρώτο βήμα στη δέσμη προτάσεων «που μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική, προσανατολισμένη στην πρόληψη και στην προσαρμογή στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης», αφορά στην ολοκλήρωση δύο κρίσιμων μεταρρυθμίσεων «που εδώ και πέντε χρόνια λιμνάζουν στα κυβερνητικά συρτάρια: δασικοί χάρτες και τοπικά χωρικά σχέδια. Για να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες που ενθαρρύνουν τους κάθε λογής εμπρηστές». Δεύτερο βήμα, η αποφασιστική ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τη δασοπυρόσβεση. Με μόνιμους διορισμούς, ανανέωση μέσων εξοπλισμού, εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης. «Με απλά λόγια, περισσότεροι πυροσβέστες, οχήματα και εναέρια μέσα. Εκσυγχρονισμός της επιτήρησης των δασών και της έγκαιρης πρόληψης, άμεσης κινητοποίησης και κατάσβεσης», τονίζει ο κ. Χαρίτσης. Τρίτο βήμα, συνεχίζει, μια εθνική και κοινωνική καμπάνια για την ενημέρωση και οργάνωση των κατοίκων της χώρας. Τέταρτο βήμα, ο ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων: «Με την πυροπροστασία σε εμβληματική προτεραιότητα του κράτους και την πολύπλευρη επένδυση σε έργα οχύρωσης και επέκτασης των δασικών εκτάσεων. Και φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο, την εκπόνηση ενός συνολικού και συνεκτικού σχεδίου για την αποκατάσταση και την θωράκιση της Αττικής».

Exit mobile version