Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, από τη Δευτέρα αρχίζει ο καθαρισμός του Σέιχ Σου.
Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, μετά από χρόνια κραυγών, δελτίων Τύπου, επιστολών, ενημερώσεων, οι δύο φορείς που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για το Σέιχ Σου, η Περιφέρεια, η Πολιτική Προστασία και σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Περιβάλλοντος εδώ και ένα μήνα αποφάσισαν να δώσουν λύση.
«Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες και οι τεχνικές μελέτες και από τη Δευτέρα ξεκινάμε τον καθαρισμό του Σέιχ Σου, 3.500 στρέμματα, σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές που αποτελούν για εμάς μεγάλο πρόβλημα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι “ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει για τον πνεύμονα αυτό».
«Όπου υπάρχει κίνδυνος εμείς παρεμβαίνουμε. Η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη περιουσία, το φυσικό περιβάλλον, είναι πάνω και πέρα από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, συζήτηση ή ανάλυση», τόνισε. Ο καθαρισμός του Σέιχ Σου θα διαρκέσει σε πρώτη φάση 40 ημέρες, ενώ αν χρειαστεί θα συνεχιστεί.
«Η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση. Στην Ελλάδα το έχουμε πληρώσει και δυστυχώς το έχουμε πληρώσει και σε ανθρώπινες ζωές», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα με τον καθαρισμό του Σέιχ Σου δεν είναι το μόνο και ότι επιχειρησιακά θα επικαιροποιηθεί το σχέδιο, με τον πνεύμονα πρασίνου να κλείνει και στο Τριάδι», έτσι ώστε να μπορέσουμε να το προφυλάξουμε και από τον οποιοδήποτε κίνδυνο».
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κάθε χρόνο θα υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά στον καθαρισμό και ό,τι άλλο χρειάζεται για την προστασία του Σέιχ Σου. Επιπροσθέτως, έκανε εκτενή αναφορά στην προφύλαξη του δάσους, στη Χαλκιδική, αλλά και στο νέο ελικόπτερο που θα βρίσκεται σε ετοιμότητα. «Για το Σέιχ Σου ενισχύονται οι περιπολίες για την καλύτερη προφύλαξή του», ενώ «η Θεσσαλονίκη διαθέτει ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου που ήδη βρίσκεται στο αεροδρόμιο και το οποίο μέσα στις επόμενες τρεις μέρες μπαίνει σε ετοιμότητα για να μπορέσει να συνδράμει τόσο στο Σέιχ Σου, όσο και στη Χαλκιδική που είναι για εμάς ένα σημείο επικινδυνότητας και ανησυχίας. Το Σέιχ Σου δεν χρειάζεται απλά “κάποιες ενέργειες”, αλλά χρειάζεται ένα συγκεκριμένο και ενιαίο πρόγραμμα».
Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε: «Σιγά σιγά φτιάχνουμε τον εθνικό μηχανισμό αντιμετώπισης κινδύνων με εντολή του πρωθυπουργού. Παρεμβαίνουμε όπου υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να λύσουμε όλα τα προβλήματα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε. Ως εδώ οι συζητήσεις, ως εδώ η μη ανάληψη ευθυνών. Είναι ώρα να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε όλοι για να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Πηγή πληροφοριών, φωτό και βίντεο: grtimes.gr