Κάνοντας μια ιστορική αναφορά στη «Συμφωνία της Βάρκιζας» και έναν παραλληλισμό με την Ελλάδα του σήμερα, ο blogger Paul Mason εξηγεί σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του δικτύου “Channel 4” γιατί δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την κυβέρνηση, να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μία συμφωνία για το χρέος.
Είναι ένα ιστορικό γεγονός που -εδώ και 70 χρόνια- για την Αριστερά και το ΚΚΕ, θεωρείται το αποκορύφωμα του συμβιβασμού, της άνευ όρων παράδοσης στον αντίπαλο, ενίοτε και της προδοσίας. Ο λόγος για την Συμφωνία της Βάρκιζας, με την οποία τερματίστηκε και τυπικά η ένοπλη σύγκρουση του Δεκέμβρη του ’44 ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τα βρετανικά στρατεύματα.
«Σήμερα, που οι Έλληνες γιορτάζουν τα 70 χρόνια από τη “Συνθήκη της Βάρκιζας”», γράφει ο Paul Mason, «δεκάδες χιλιάδες πολίτες πραγματοποιούν συγκεντρώσεις συμπαράστασης στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ το έκτακτο Eurogroup συνεδρίαζε χθες στις Βρυξέλλες».
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι επέμεναν για συνέχιση του μνημονίου κάτι που δεν δέχτηκε η ελληνική πλευρά, κατά συνέπεια δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν. Το σχετικό άρθρο υποστηρίζει ότι ο συμβολικός αφοπλισμός του ΕΛΑΣ θα έφερνε την δημοκρατία στη Ελλάδα, αντιθέτως, όμως η χώρα οδηγήθηκε από μία δεξιά και καταπιεστική σε μία αριστερή κυβέρνηση. Από τότε η Βάρκιζα υπενθυμίζει τη προδοσία, την παράδοση στον αντίπαλο. Για το λόγο αυτό, σήμερα, την 70στή επέτειο από την “Συμφωνία της Βάρκιζας” δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές», σημειώνει.
Το άρθρο του Paul Mason, επικαλούμενο ανώτατη κυβερνητική πηγή των Αθηνών, υποστηρίζει επίσης ότι σε καμία στιγμή η Ελλάδα δεν έδωσε την συγκατάθεσή της στο ανακοινωθέν που διέρρευσαν οι FT αναφέροντας και την διάψευση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.