Στην κοινοβουλευτική «βάσανο» εισέρχεται από σήμερα η συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Αργά το μεσημέρι, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ενημερώσει αναλυτικά την Κ.Ο της Χριστιανικής Ένωσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα.
Αύριο, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού αναμένεται να δοθεί το οριστικό πράσινο φως για τη χορήγηση των 8,5 δις ευρώ χωρίς απρόοπτα.
Το βάρος του χρέους στις επόμενες γενεές
Το «μασάζ» ξεκίνησε ήδη από την περασμένη Παρασκευή. Το υπουργείο Οικονομικών σε τηλεφωνική διάσκεψη ενημέρωσε σχετικά τα προεδρεία των Επιτροπών Προϋπολογισμού, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών. Επίμαχο σημείο, η καταρχήν συμμετοχή του Διεθνούς Ταμείου χωρίς χρήματα, μέχρις ότου αναλυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Νόρμπερτ Μπράκμαν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού, ανήκει σε αυτούς που συμφωνούν με το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Μιλώντας στη Deutsche Welle εκφράζει τον σκεπτικισμό του για τα φιλόδοξα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, αλλά και τον προβληματισμό του για το κατά πόσο σε μια δημοκρατία μπορεί κανείς να απαιτήσει από μια χώρα να πληρώσει τα χρέη της σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα βαραίνοντας «μια γενιά». Και προτείνει εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας με αναπόφευκτη ελάφρυνση του χρέους.
«Κάποια στιγμή θα γίνει αλλά οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν ακόμη» υποστηρίζει. «Κι όταν λέμε προϋποθέσεις εννοούμε να κάνει η Ελλάδα σαφές ότι μπορεί να πατήσει στα πόδια της, όχι μόνο με εξυγίανση του προϋπολογισμού της, αλλά και του δημόσιου τομέα, όπως καταπολέμηση της διαφθοράς. Εμείς έχουμε την εντύπωση ότι η Ελλάδα τα κάνει όλα αυτά μόνο υπό καθεστώς πίεσης των δανειστών και όχι από μόνη της. Αυτό μας λείπει». Συνάδελφοι του Νόρμπερτ Μπράκμαν, με επιρροή στο κόμμα, υποστήριξαν την επομένη κιόλας της συμφωνίας του Eurogroup ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέκαμψε τις δεσμεύσεις του στην Βουλή, όταν κλήθηκε εκτάκτως το σώμα καλοκαίρι του 2015 για να εγκρίνει το τρίτο πρόγραμμα. Απαρέγκλιτη προϋπόθεση ήταν η άμεση και όχι με χρονοκαθυστέρηση συμμετοχή του ΔΝΤ και μάλιστα με χρήματα.
Στήριξη στην Ελλάδα και στο βάθος οι εκλογές
Και οι δύο όροι δεν διασφαλίστηκαν στην απόφαση του Eurogroup, αλλά για τον Μπράκμαν δεν πρόκειται να ανατρέψει τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό με έκτακτη σύγκλιση της ολομέλειας εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, έκανε τεράστιες προσπάθειες, γι αυτό πρέπει να την υποστηρίξουμε σε αυτόν τον δρόμο. Εάν την φέρναμε σε δύσκολη θέση, δεν θα επηρέαζε αρνητικά μόνο τη χώρα, αλλά και το γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών της Κυριακής εδριαώνει την πεποίθησή μου ότι στην ΕΕ και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη πρέπει να στηρίξουμε τους δεσμούς που μας συνενώνουν και να ξεκινήσουμε κοινές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Ευρώπης».
Ο Μπράκμαν απορρίπτει κατηγορηματικά σχόλια του τύπου ότι ο Σόιμπλε μπλόφαρε θέτοντας την κοινοβουλευτική ομάδα υπό την ομηρία των επικείμενων εκλογών. Το εάν κι άλλοι βουλευτές συμμερίζονται την άποψή του, θα φανεί αργά το μεσημέρι στη συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά την ενημέρωση της Κ.Ο του CDU από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών. Θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να εκτονωθούν οι «αντιρρησίες», αλλά μέχρι εκεί. Αύριο, το ελληνικό ζήτημα θα είναι από τα μικρά στην ατζέντα της Επιτροπής Προϋπολογισμού και όλοι οι Χριστιανοδημοκράτες, ενωμένοι, θα δώσουν το πράσινο φως για τα 8,5 δις ευρώ και με το ΔΝΤ προσωρινά εκτός. Στο όνομα της Ελλάδας, της ευρωζώνης, αλλά προπάντων του κόμματος.
Πηγή: DW