Ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας Μπεν Μπρόαντμπεντ είπε ότι δεν βρέθηκε στο όριο του να ψηφίσει υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων, αντίθετα με κάποιους συναδέλφους του, και ότι η Τράπεζα της Αγγλίας πρέπει να βρει την ισορροπία μεταξύ της «σχετικά εύρωστης» ανάπτυξης στη χώρα και της επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες.
«Είναι αλήθεια εδώ και για αρκετό καιρό ότι έπρεπε να έχουμε βρει την ισορροπία μεταξύ αυτού που μοιάζει με σχετικά εύρωστη ανάκαμψη στην εσωτερική ζήτηση και της αδυναμίας στον υπόλοιπο κόσμο», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters αργά χθες.
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας τα τελευταία ένα-δυο χρόνια, με τις κεντρικές τους τράπεζες να κλίνουν προς την αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από την χρηματοοικονομική κρίση.
Ακόμα και έτσι, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισαν με ψήφους 8 προς 1 τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να αφήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, αντανακλώντας την αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία καθώς και έναν πληθωρισμό που αυτή τη στιγμή ατονεί κοντά στο μηδέν.
Ο Μπρόαντμπεντ είπε ότι δεν ήταν τόσο κοντά στο να ψηφίσει μια αύξηση των επιτοκίων όπως κάποιοι από τους συναδέλφους του, που ίσως ήδη να το είχαν κάνει εάν δεν κατέγραφε τόσο μεγάλες απώλειες η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας.
«Δεν ήμουν ένας από τους αυτούς που ήταν στο όριο του να ψηφίσουν υπέρ υψηλότερων επιτοκίων» είπε.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα παρακολουθεί την πιθανότητα το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την παραμονη της Βρετανίας στην ΕΕ να δυσχεράνει τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, είπε ο υποδιοικητής.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ήταν ξεκάθαρο πως η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα.
«Η διεξαγωγή του είναι πολιτική απόφαση, άρα δεν θα υπαινιχθώ ότι οι επιπτώσεις στις επενδύσεις ή η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα αποτελούν λόγους για να μην γίνει καθόλου», είπε ο Μπροάντμπεντ.
«Είναι σαφές πως σε μια ανοικτή οικονομία όπως αυτή, ιδιαίτερα μία που τυχαίνει να έχει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων και ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων είναι ένας σημαντικός, σταθερός τρόπος για να χρηματοδοτηθεί αυτό».
«Άρα αυτός θα είναι ο κίνδυνος που θα παρακολουθούμε».
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας έφθασε το 2014 στα υψηλότερα επίπεδά του, σχεδόν στο 6% του ΑΕΠ.