Quantcast
BMF Business: Θα πρέπει να φοβόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ; - enikonomia.gr
share

BMF Business: Θα πρέπει να φοβόμαστε τον ΣΥΡΙΖΑ;

δημοσιεύτηκε:

O ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αντι-λιτότητας που τρομάζει την Ευρώπη ηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις πρόωρες βουλευτικές στην Ελλάδα αναφέρει σε άρθρο του κανάλι BMF στην online έκδοση του.

Όσο προσεγγίζει μάλιστα την πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας, συνεχίζει ο συντάκτης του άρθρου Joseph SOTINEL, το κόμμα παρουσιάζει πιο κεντρώα προγράμματα. Και εφόσον εκλεγεί θα συνθέσει ένα συνασπισμό για την διακυβέρνηση της χώρας, καταλήγει στην εισαγωγή του.

 

Ανησυχία από αγορές και Ευρωπαίους

Οι αγορές καθώς και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους ο Αλέξης Τσίπρας να βγει νικητής από πρόωρες βουλευτικές εκλογές, λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου συνεχίζει το BFM.

Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνών συνασπισμός σήκωσε κόκκινη σημαία κινδύνου για το ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να δραματοποιούμε τα πράγματα σε μια πιθανή άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα δεν σκοπεύει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, ούτε έχει σκοπό να κηρύξει πτώχευση λόγω του χρέους της χώρας.

 

Το ενιαίο νόμισμα δεν είναι φετίχ

Έχουν περάσει ήδη 2 χρόνια από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε ότι το ενιαίο νόμισμα δεν ήταν ένα «φετίχ» για τον ίδιο. Αλλά από τότε, επανέλαβε πολλές φορές την επιθυμία του να παραμείνει σταθερά στη ζώνη του ευρώ, σημειώνει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας στην Libération αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου του BFM, Joseph SOTINEL.

Πλησιάζοντας την εξουσία, το κόμμα έχει θέσει μια πιο ήπια γραμμή. Ζητά τώρα μια «επαναδιαπραγμάτευση» του ελληνικού χρέους, όχι μια ολοκληρωτική ακύρωση. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει την διενέργεια ένός συνεδρίου για το ευρωπαϊκό χρέος. Για να υποστηρίξει αυτή την ιδέα μάλιστα, το κόμμα υπενθυμίζει ότι το 1953 το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα διεγράφη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την επαναδιαπραγμάτευση “μόνο του χρέους που διακρατείται από τα ευρωπαϊκά κράτη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» και εξόφληση των ιδιωτών επενδυτών, αναφέρει ο Ηλίας Νικολακόπουλος σύμφωνα με το BFM.

 

Δεν θα έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ

Είναι απίθανο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει την αυτοδυναμία να κυβερνήσει μόνος του και ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να συνεργαστεί σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με την οποία θα επαναδιαπραγματευτεί το πρόγραμμα του αναφέρει στη συνέχεια ο συντάκτης του άρθρου Joseph SOTINEL υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να ακούσει για μια συμμαχία με το ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να στραφεί στην μετριοπαθή ευρωπαϊκή κεντροαριστερά για να κυβερνήσει.

Τα μέτρα που θα εφαρμόσει το κόμμα της αντι-λιτότητας, σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι μέτρια. Θα αφορούν την αντιστροφή μερικών από τα μέτρα που επιβάλλουν μέσω της τρόικα, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας. Για παράδειγμα, αύξηση του κατώτατου μισθού ή ενίσχυση της ελάχιστης σύνταξης γήρατος, διατηρώντας παράλληλα έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

 

«Είναι χειρότερο από τον κομμουνισμό το πρόγραμμα του»

Οι προοπτικές δεν είναι καθησυχαστικές στις αγορές. Αλέξης Τσίπρας είχε ταξιδέψει στο City του Λονδίνου, για να πείσει τους επενδυτές για το πρόγραμμα του. «Είναι χειρότερο από τον κομμουνισμό. Τουλάχιστον εκείνοι είχαν ένα σχέδιο. Είναι το απόλυτο χάος», σχολιάστηκε αυτή η επίσκεψη επιγραμματικά σε ένα έγγραφο εργασίας του ταμείου συντάξεων Capital Group, αναφέρει η Telegraph.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι περισσότερο για την άσχημη προοπτική. Ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε στον ελληνικό λαό ότι αν η «η Ελλάδα κινηθεί μακριά από τις δεσμεύσεις της”, “οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα προτιμήσουν να τελειώσουν με την παρουσία της Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ”, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής τουτο 2012, λίγο πριν από τις τότε βουλευτικές εκλογές.

Πιο πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Jean-Claude Juncker, δήλωσε: «Θα προτιμούσα να δω γνωστά πρόσωπα τον Ιανουάριο». Ποτέ δεν έχει κάνει δήλωση προτίμηση σε εθνικές εκλογές ένας πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με την Mediapart αναφέρει το BFM .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.